O cabana vanatoreasca, transformata intr-o senzationala locuinta in stil eclectic

Ojai, California este un orasel cu putin peste 7.000 de locuitori, situat în nord-vestul metropolei Los Angeles. Un loc boem, in care s-au stabilit numeroase celebritati precum Anthony Hopkins sau Emily Blunt, Ojai este, totodata, refugiul preferat de numerosi ecologisti si lideri spirituali, indeosebi, adepti ai miscarii religioase New Age. Localnicii ii spun “Shangri-La”, o vale fictionala, in care domnesc armonia si misticul, descrisa in 1933, in nuvela “Orizontul pierdut” a lui James Hilton. Intr-adevar, micutul orasel american, pune un mare accent pe calitatea vietii, agricultura ecologica si pe diversitatea religiilor. Catolici, protestanti, membri ai curentului New Age sau maestri de yoga convietuiesc aici intr-o deplina armonie. Ojai nu era insa la fel de cosmopolit în urma cu cativa zeci de ani. Era, mai degraba, un loc salbatic. La începutul secolului al XX-lea, in padurile din jur, existau pume, caprioare si ursi, asa ca ideea lui Edward Drummond Libbey de a-si construi o cabana aici nu a surprins pe nimeni. Libbey, care acumulase o avere impresionanta din industria sticlei, era un vanator pasionat, iar fauna zonei i s-a parut perfecta pentru acest hobby. A revenit tot mai des in Ojai si a inceput sa investeasca in micuta comunitate. In urmatorii ani, a construit un parc, un teren de golf si chiar un amfiteatru in aer liber, Libbey Bowl. Locuitorii i-au rasplatit actele filantropice, numindu-l protector al orasului.

Piese de mobilier, colectionate din intreaga lume

In ciuda stilului sau extravagant, cabana lui Edward Drummond Libbey este extrem de modesta, mai ales in comparatie cu opulentele case de vacanta din muntii Adirondack. Cladirea a fost proiectata in 1903 de arhitectii Miron Hunt si Elmer Grey. Libbey calatorea mult prin prisma afacerilor sale, insa sotia s-a mutat in Ojai, imediat dupa finalizarea casei.

12Dupa moartea celor doi, cabana a fost cumparata de cei de la Arts and Crafts. Interiorul a fost schimbat complet, noii proprietari optand pentru o combinatie de lemn si placi din ceramica. In prezent, cabana este administrata de Ramin Shamshiri, unul dintre fondatorii firmei de arhitectura Commune Design din Los Angeles. A urmat o noua serie de renovari, coordonate, de data aceasta de Pam Shamshiri, sora lui Ramin, designer de interior de profesie si asociat in compania Commune Design.

3In cei doi ani de cand s-a mutat aici, Ramin Shamshiri a revenit la ideea originala a cabanei, integrand tot felul de trofee si piei de animale care sa aminteasca de pasiunea lui Drummond Libbey pentru vanatoare. Pam a fost cea care a reusit sa dea originalitate spatiului, aducandu-l in prezent.

45Amenajarea este una eclectica, combinand stiluri diferite si obiecte de mobilier adunate din intreaga lume: corpuri de iluminat din Japonia si Maroc, covoare din Iran, comode din America de Sud. Peste tot, in casa, regasim picturi cu nativi americani, in semn de respect pentru cei care au populat aceste locuri.

6„Camera Stravinsky”, singurul loc din casa care a scapat de renovari

In ciuda numeroaselor modificari, un spatiu a ramas neschimbat, de-a lungul timpului. Este vorba despre „Camera Stravinsky”. Compozitorul rus a locuit o perioada in partea de vest a Hollywood-ului, in anii ’50. Obisnuia sa sustina concerte la Libbey Bowl si s-a imprietenit rapid cu proprietarul amfiteatrului. Venea des in vizita la Edward Drummond Libbey, dar nu ii placea sa ramana peste noapte in casa de oaspeti, asa ca a fost amenajata o camera special pentru el, in cladirea principala.

9

Dormitorul matrimonial

10

Dormitorul celor doi copii ai lui Ramin Shamshiri

78Urme ale sederii lui Igor Stravinsky aici exista si astazi, de exemplu, fotografia realizata de celebrul Irving Penn, asezata pe rama semineului din living. Nici patul in care a dormit compozitorul rus nu a fost schimbat. Ramin Shamshiri a pastrat foarte multe obiecte, incarcate de istorie, ramase de la proprietarii originali ai cabanei. In zona de dining, vechea biblioteca a fost vospita in nuante contrastante de albastru inchis si corai.

11Farfuriile din ceramica sunt pictate de un artist local. Nici comoda nu a fost schimbata niciodata. A fost doar pictata in aceleasi culori vesele ca si biblioteca. Ramin Shamshiri a reusit sa pastreze farmecul unei cladiri cu o vechime de peste un secol, respectandu-i radacinile si istoria.

121314

Sursa foto: Commune Design

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply