Această cabană de munte este, cu siguranţă, cel mai potrivit refugiu pentru o după-amiază rece la sfârşit de iarnă, într-un decor natural cu zăpadă din abundență. Lemnul îmbracă pereţii până sus şi oferă o nemaipomenită senzaţie de confort şi căldură. Casa a fost un fel de a doua dragoste pentru proprietarii săi, un refugiu de munte în care să se odihnească, să se relaxeze … primăvara, vara, dar mai ales iarna, atunci când focul din şemineu crează o atmosferă grozavă.
Fiind vorba de o cabană veche, înainte de renovare ferestrele erau mici, iar lumina puţină. La fel ca pădurile din apropiere şi aceste case montane erau întunecate. A fost necesară o nouă abordare, aşa că proprietarii au decis să aleagă, din punct de vedere al nuanțelor, un gri luminos şi clar, fără a renunţa însă în totalitate la aspectul rustic. Iar pentru a obţine efectul scontat, de finisaj natural, au refăcut tot ceea ce înseamnă lemn, podeaua şi tavanele. Toate ușile casei au fost restaurate, însă vechile încuietori s-au păstrat.
Atât lemnul scării, cât şi grinzile casei au fost restilizate, fiind vopsite în alb pentru a da mai multă lumină încăperii. Proprietarii au profitat de spaţiul creat sub scară şi au amenajat o masă rotundă în jurul căreia se află patru scaune, moştenire de familie.
Colțarul, foarte elegant tapiţat, este confortabil și nu ocupă mult spaţiu din punct de vedere vizual. Piesa de rezistenţă din camera de zi este însă șemineul original al casei, construit în urmă cu trei decenii și pe care proprietarii au decis să-l păstreze, pentru ca familia să se bucure în continuare de căldura acestuia.
Masa din bucătărie este din lemn de cireş. În schimb cei doi soți au evitat să încarce inutil spaţiul cu scaune optând pentru o banchetă spaţioasă.
Au schimbat fronturile mobilierului, dar au păstrat structura bucătăriei, cu ustensile din cupru pentru a menține esența rustică a încăperii.
În dormitor, proprietarii și-au împlinit un vis mai vechi. O cadă romantică cu aspect învechit a fost aşezată chiar în faţa patului, astfel încât atunci când se întorc de pe pârtia de schi să se bucure de relaxarea pe care o oferă o baie fierbinte. Pentru ca apa să nu creeze probleme, mai ales lemnului, s-a ales o podea din microciment, foarte utilizată în Italia şi Spania.
În camera copiilor, acoperișul semi-înclinat nu a fost până la urmă un obstacol în amenajarea interioară. Paturile au fost plasate în opoziţie, sub grinzi, şi, cu ajutorul unei mese mici, a fost creat și un colţ pentru studiu. Totodată, proprietarii au profitat de o latură a acoperișului și, cu ajutorul unor rafturi și a unei bare agățate, au realizat un dulap.
No Comments