Nu o sa iti vina sa crezi ce bine se imbina traditiile cu stilul elegant! Cel mai bun exemplu: Conacul Ambient din Cristian!

Ce ati zice de o intoarcere in trecut, la inceput de secol XX, poate chiar mai inapoi, atunci cand conacele boieresti dadeau tonul in materie de rafinament? Asta fara sa fiti nevoiti sa renuntati la binefacerile traiului modern. Ei bine, in comuna Cristian din judetul Brasov, acest lucru devine realitate. In inima Ardealului, micuta comunitate infiintata de colonistii de germani la 1362 se mandreste cu istoria sa si isi pastreaza frumuseatea de odinioara. Trainicia mestesugurilor sasesti se regaseste in fiecare gospodarie de aici, iar Conacul Ambient nu avea cum sa fie o exceptie. Prispa taraneasca inchisa cu scanduri, sprijinita de stalpi ornamentali din lemn si acoperisul tesit, te duc cu gandul la un han neaos ardelenesc peste care s-au asternut zeci de ani, desi constructia s-a incheiat abia cu cateva luni in urma. Conacul Ambient din Cristian pare unul din acele locuri in care trecutul si prezentul convietuiesc intr-o perfecta armonie.

1Daca exteriorul reuneste elemente specifice caselor taranesti din zona, situatia se schimba complet in interior. Mobilierul pictat, peretii imbracati in matasuri si podelele din lemn amintesc de vremurile de odinioara, cand vechile hanuri si conace boieresti erau considerate adevarate simboluri ale burgheziei. Chiar daca vorbim despre o constructie recenta, interiorul conacului pare sa respire istorie, prin stilul amenajarii. O mare parte din mobilier a fost lucrat la un atelier din zona, dupa tehnici traditionale. Alte piese au fost achizitionate, dupa indelungi cautari, din magazine de antichitati. Au fost reconditioante cu grija, iar astazi dau o autentica amprenta de vechi.

23Intoarcere in timp

In Conacul Ambient stilul rustic a fost restilizat, capatand, prin finisaje, o eleganta aparte. Elementele clasice, precum lemnul, piatra, antichitatile sau grinzile expuse au fost pastrate, insa au fost integrate perfect in amenajare. Nu regasim mobilierul greoi din lemn masiv, specific zonei de munte. Dimpotriva! Accentul cade pe detalii. Texturile, culorile si accesoriile de epoca se potrivesc perfect, chiar daca, in mod normal, nu le-ai vedea alaturate. In unele camere si pe coridor au fost pastrate portiuni de zid cu caramida expusa, tocmai pentru a accentua ideea de vechi.

5In acelasi ton, au fost alese si corpurile de iluminat, toate in stil clasic elegant. In majoritatea dormitoarelor, regasim mobilierul pictat, adus in Transilvania de sasii care au colonizat regiunea.

78911In cazul in care doriti sa va clatiti privirea cu minunatiile din zona, o puteti face admirand picturile incastrate in ziduri.

13Mobilierul de bucatarie are aspect patinat, insa este dotat cu aparatura moderna.

14Parterul este locul care pare conceput special pentru indelungi ore de taifasuri in preajma semineului, iar mesele din lemn, pictate, asteapta sa fie incarcate cu delicioase bucate traditionale.

151617Si, fiind un loc al rasfatului absolut, Conacul Ambient pune la dispozitie si numeroase facilitati, precum sauna, piscina acoperita, teren de fotbal, loc de joaca pentru copii si zona pentru gratar. Nu e de mirare ca acest loc a reusit, intr-un timp atat de scurt, sa devina unul dintre cele mai apreciate conace din zona.

1819Hai sa mai vedem cateva imagini!

2021

Sursa foto: Travelminit, conaculambient.ro

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply