Natura, tema principală a amenajării în această căsuță de basm

Despre slăbiciunea mea pentru casele englezești am mai scris în trecut pe blog, iar exemplul de astăzi mă face să mă îndrăgostesc și mai mult de arhitectura rurală a acestei țări. Când te gândești că sunt case construite din chirpici sau cob care supraviețuiesc cu demnitate de sute de ani, în timp ce noi înlocuim gospodăriile țărănești cu vile supraetajate, care nu au nimic de-a face cu zona în care sunt construite… Casa din Cornwall (sud-vestul Regatului Unit) despre care vreau să-ți vorbesc astăzi este un exemplu de conservare a arhitecturii rurale pe care mi l-aș dori răspândit pe scară largă și în satele din România. Vreau să cred că în ultimii ani am început să facem și noi pași în direcția cea bună, cel puțin la nivel de promovare, dar mai sunt încă multe lucruri de pus la punct.

Ce e atât de spectaculos la The Redes, căsuța cu pereți albi din var și acoperiș din trestie, pitită în peisajul sălbatic dintre Mylor și Devoran? Păi dacă exteriorul nu te-a convins, căci ce-i drept, cam seamănă cu toate celelalte case din lut pe care le-ai văzut probabil în Anglia rurală, te invit să arunci un ochi pe fotografiile din interior și ai să vezi că pășești într-un tărâm de basm.

Nu exagerez deloc. Toate detaliile folosite în amenajarea încăperilor fac trimitere către o lume magică, în care interiorul și exteriorul se contopesc prin împrumutarea reciprocă de elemente. N-ar trebui să te surprindă așadar crengile de copac care par că au crescut deasupra patului din dormitor, și nici mușchiul care a năpădit panelul de duș din baie, realizat integral din lemn.

De fapt, de aici pornește amenajarea, de la folosirea cât mai multor materiale naturale în interior. Podelele din lemn, tavanele îmbrăcate în lambriu alb, cu grinzile la vedere sau detaliile din piatră naturală, toate fac trimitere la peisajul sălbatic în care este așezată bătrâna casă. Stilul este rustic, ușor industrial, cu elemente creative care transformă locul într-unul de basm. La parter, există un living micuț cu zonă de luat masa, bucătăria și baia. Bucătăria nu e foarte spațioasă, dar e dotată cu tot ce-i trebuie. Mobilierul din pal, culoarea stejar natur, este compact și încăpător, fără sertare și mânere la vedere. Combina frigorifică retro arată impecabil aici, iar acel verde pastelat este fermecător.

Totuși, primul lucru care îți sare în ochi în bucătărie este chiuveta uriașă din piatră naturală. Nu doar forma este neobișnuită, ci și faptul că e poziționată deasupra blatului, cum o vedem de obicei, în amenajarea băii. Lemnele de foc sunt depozitate sub mobilă, dar nu arată rău deloc. Dimpotrivă, par să completează tema naturii, prezentă peste tot în casă. Un alt detaliu simpatic este coșul sub formă de cuib de păsări în care sunt așezate ouă proaspete.

În living predomină materialele naturale și obiectele vechi, cu poveste. Este o încăpere care combină stilul rustic cu câteva elemente nordice, cum ar fi, de exemplu, scaunul butterfly de lângă șemineu. Faină tare soba godin, dar și covorul rotund, croșetat. Asta ca să nu mai vorbesc de canapeaua Chesterfield, de piele. Livingul este separat de bucătărie printr-o perdea dantelată.

În zona de luat masa, se păstrează același aer rustic-industrial, sugerat nu doar de piesele de mobilier și de finisajele folosite în amenajare, cât și de obiectele decorative care însuflețesc zona. Câteva dintre ele sunt făcute chiar de către proprietarii casei.

Dormitorul de la mansardă este cu adevărat spectaculos. În loc de tăblie, peretele este protejat de o tapiserie care o înfățișează pe Venus, zeița romană a iubirii și a frumuseții.

Patul se sprijină pe buturugi de lemn, părând că plutește deasupra podelei, în timp ce crengile de copac dau impresia că te afli în mijlocul naturii.

Baia păstrează și ea tema naturii, însă felul în care este interpretată este absolut original. Piesele de rezistență sunt cada freestanding, din lemn și cupru și panelul de duș, cu efect de cascadă, confecționat din lemn și mușchi conservat.

Curtea casei este, de fapt, un spa în aer liber, cu zonă de relaxare și jacuzzi. Din grădină se întrevede rezervația naturală Kennall Vale. Pe la 1800, aici funcționa unul dintre cei mai mari producători de praf de pușcă din Anglia – Kennall Gunpowder Company. Între timp, natura și-a reintrat în drepturi, iar vechile ruine industriale au fost acoperite de vegetație, dând naștere unui peisaj de-o frumusețe aparte.

Căsuța The Redes poate fi închiriată, iar prețul este de 850 de lire pe săptămână pentru două persoane.

Unique Home Stays

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply