Mobilier vechi, readus la viata intr-un atelier din inima Poloniei

Undeva in inima Poloniei, la doar doi pasi de oraselul Pisz, familia Wezdecy face adevarate minuni salvand de la distrugere mobilierul pe care altii il prefera uitat in vreun colt al mansardei sau, si mai rau, l-au abandonat in vreun depozit de reciclare a lemnului  vechi. Pentru Andrzej şi soţia sa olandeza, Marion, nicio lada de zestre, niciun dulap pictat, covor sau tablou nu este prea vechi sau prea distrus pentru a fi restaurat. Casa lor, de un alb impecabil, pare desprinsa din povestile spuse la gura sobei in aprigile luni de iarna. De partea cealata a drumului sunt campuri cultivate cu vita-de-vie si mai departe paduri seculare.

11108Celor doi proprietari le-a placut atat de mult peisajul incat au hotarat sa se mute de la Varsovia, in micutul sat de langa Pisz.  Si pentru a imbina utilul cu placutul, Marion, designer de interior, si-a transformat o parte din gospodarie intr-un atelier in care, cu migala, a adunat initial mobilier si tesaturi italiene. I-au zis Brocante. Dupa ce a batut insa la pas satele din si targurile de antichitati din provincia Mazuria s-a indragostit de tot ceea ce inseamna stilul traditional polonez. Asa si-a decorat si casa, intr-o maniera in care imbina subtil simplitatea  mobilierului cu tesaturi pretioase.

1

xvIntr-un fost hambar, atelierul Brocante a devenit locul in care Andrzej si Marion isi tin comorile. De altfel, chiar asa le place sa-si spuna glumind: vanatori de comori. De cum treci pragul atelierului parca intri intr-o alta lume, o alta Polonie cufundata adanc in timp. Comode, lampi, vase din lemn sau metal, sfesnice toate isi asteapta randul sa recapete stralucirea de alta data.

l“Noi vedem in spatele fiecare piese de mobilier o poveste. Uneori acestea au un destin la fel de confuz ca si viata omului. Spre exemplu, acest dulap in stil baroc. Cu siguranta ani de zile a fost mandria casei, pentru fostul proprietar. Cand s-a uzat insa au decis sa-l arunce. Parti din el le asezasera acolo unde cresc pasari. Am reusit sa-l reansamblam dintr-o gramada de placi. Eu zic ca a meritat sa luptam pentru el”, marturiseste, cu mandrie, Andrzej.

atelier

Cei doi au salvat de la distrugere sute, poate chiar mii, de obiecte traditionale, unele dintre ele  din perioada de glorie a vechilor conace poloneze  sau a caselor boieresti de la tara. Piese de mobilier, covoare, tablouri, portelan, sticlarie sau lampi, toate au fost restaurate. De multe ori au fost uimiti sa gaseasca adevarate opere de arta aruncate, la intamplare, in vreun colt de hambar sau uitate in vreo mansarda. “Cred ca tocmai acesta este farmecul: sa vezi cum poti reda viata unor obiecte care pareau pierdute pentru totdeauna. Multe din acestea le-am gasit in poduri, acoperite cu straturi de praf. Mobilierul vechi da o nota de caldura aparte si este o bucurie atunci cand reusim sa salvam o comoda, un dulap sau fotoliu”, afirma Marion.

mobilier hol

Nu doar piese de mobilier sau decoratiuni interioare au ajuns la Brocante pentru a fi readuse la viata. In atelier se gasesc fel de fel de obiecte abandonate de altii. Printre acestea un vechi balansoar de jucarie in forma de calut, o cusca de canari sau o sanie trasa de cai, in miniatura. Au avut de reparat chiar si un mojar de portelan gigant care anterior apartinuse, cel mai probabil, unor farmacisti.

pPentru fiecare a fost gasita o solutie astfel incat sa nu ajunga la lada de gunoi. „Ar fi pacat…”, puncteaza Marion. Stie insa că dintotdeauna oamenii au aruncat obiectele vechi pentru a le inlocui cu cele noi. Din fericire, exista un astfel de loc ca Brocante unde traditia este respectata, iar bucuria de a readuce la viata mobilierul uzat a devenit o adevarata pasiune.

Weranda Country

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply