Mobilier unicat din lemnul caselor dărăpănate! Povestea de succes a patru tineri din Cisnădie

S-au întors în țară, după ani buni de muncă în străinătate, cu gândul să deschidă o mică afacere, ceva care să asigure o sursă decentă de venit pentru ei și familiile lor. Plănuiseră, inițial, să cumpere lemn vechi, provenit din case părăsite sau gospodării țărănești pe care, ulterior, să îl valorifice, vânzându-l la diverse ateliere care se ocupă cu confecționarea de mobilier. Lucrurile s-au dovedit însă a fi mai complicate, așa că s-au adaptat din mers și au deschis chiar ei un mic atelier în care să producă piese unicat, folosind lemn vechi de zeci, uneori poate chiar sute de ani. E povestea a patru tineri din Cisnădie care demonstrează că prin perseverență și pasiune poți reuși orice în viață.

Într-o primă fază, au cutreierat țara în lung și în lat, pentru a face rost de materie primă. Au luat la pas sate întregi din Transilvania, Maramureș sau Oltenia pentru a găsi lemn vechi pe care să îl folosească în atelier. Au întrebat din casă în casă, au vorbit cu oameni, au negociat până au făcut rost de lemnul vechi, lemnul cu poveste pe care îl căutau.

”Ne-am lovit de multe refuzuri”, povestește Rareș Scrob, unul dintre cei patru tineri care au pus bazele atelierului Serious Wood. ”Oamenii, în general, sunt reticenți să renunțe la lucrurile lor, chiar dacă nu le mai folosesc. Am găsit curți în care lemnul stătea grămezi, nefolosit de ani de zile, dar preferau să îl lase acolo, să putrezească, decât să îl vândă. Poate doar într-un procent de 10% am reușit să îi convingem pe cei cu care am vorbit de intențiile noastre, dar a fost suficient pentru a ne apuca de treabă”.

Au luat-o de la zero, învățând singuri să trateze lemnul, să îl prelucreze, să îl transforme, păstrându-i autenticitatea. Nu au vrut ca piesele lor să semene cu ceva ce s-ar găsi în comerț, tocmai de aceea obiectele care le ies din mâini nu au finisaje perfecte și nici culori de catalog, ci doar ce a lăsat natura și trecerea timpului. Au exersat zi de zi, au cerut sfaturi, când a fost nevoie, au făcut planuri, ca într-o familie și încet-încet, lucrurile au început să se așeze.

”Nimeni nu ne crede când spunem că am început fără nici un fel de experiență în domeniu, dar chiar așa este. Am avut însă ambiția să învățăm și să facem ceva, noi, pe cont propriu. E un atelier care funcționează într-o fostă hală a unei fabrici din Cisnădie, în care patru tineri muncesc cot la cot, zi de zi, făcând ceea ce le place. Fiecare intervine cu câte o idee, cu câte  o sugestie. Nu e unul mai bun, unul mai prost, unul mai gras, unul mai slab”, glumește Rareș. ”Bineînțeles, ne mai certăm, ne mai contrazicem, ca în orice familie, căci ăștia suntem, dar toți tragem în aceeași direcție”.

Piesele lucrate în atelierul Serious Wood au poveste unică, pentru că fiecare bucată de lemn are în spate o istorie proprie. Tocmai de aceea, clientul care cumpără o astfel de piesă, o cumpără cu tot cu trecutul său. Cei patru tineri au grijă să documenteze temeinic fiecare bucată de lemn care ajunge să fie prelucrată, pentru că li se pare că omul care face comandă de la ei s-ar bucura să știe traseul de la materia primă la produsul finit.

”Până la urmă, aici este marea diferență între un obiect de serie, realizat industrial, în fabrică și o piesă unicat, confecționată dintr-un lemn vechi. Am auzit sute de povești, pe unde am umblat și fiecare colț al țării are legendele ei. Am încercat, de fiecare dată, să adunăm informații despre lemnul care ajunge la noi. Câteodată este imposibil de datat, că nu știe nimeni câți ani are în spate. Sunt case lăsate în paragină, de generații, pe care am ajuns să le cumpărăm și din lemnul obținut, să facem obiecte deosebite, în care am pus o parte din sufletul nostru. Tocmai de aceea produsele Serious Wood au un preț peste cel oferit de magazinele de profil”, explică Rareș.

Nu fac obiecte de serie, și nici nu ar avea cum, căci e imposibil să găsești o bucată de lemn vechi care să semene cu alta. Au avut propuneri, dar nu vor să renunțe la stilul care le-a asigurat clienții în cei aproape trei ani de când sunt pe piață. În plus, nu au încă utilajele pentru a face față unui volum mare de comenzi.

Atelierul este susținut în proporție de 100% de cei patru tineri. Ei fac totul, de la găsirea materiei prime, la proiectarea și executarea pieselor, până la marketing și secretariat. Au învățat să se descurce singuri, să lase lucrurile să se dezvolte în ritmul lor, să nu își asume riscuri inutile și să muncească pentru materializarea acestui vis.

”Nu am vrut să facem credite în bănci. Am pornit fără buget și fără un plan concret de afaceri. Totul s-a dezvoltat prin muncă, zi de zi. Este destul de greu, la început, pentru că trebuie să te gestionezi singur, să îți organizezi timpul pentru a rezolva tot ce îți propui. Când nu ai angajați, tu te ocupi de acte, de curățenie. Sunt lucruri mărunte, dar care îți mănâncă timp. Tocmai de aceea, sfatul meu pentru cei care vor să se apuce de un business, în orice domeniu, ar fi să nu se aștepte la nimic. Să știe că volumul de muncă este imens, că nu mai există weekend-uri sau program fix. Noi venim la lucru la 9 dimineața și terminăm, câteodată, noaptea, la 10, la 11. S-a întâmplat să ne prindă și 3 dimineața în atelier, când am fost presați de termene-limită. Este însă o satisfacție imensă să știi că ești pe cont propriu și că faci ceea ce îți place”, spune Rareș.

Poți vedea produsele confecționate de cei patru tineri din Cisnădie pe pagina lor de Facebook sau pe site-ul www.seriouswood.ro. Mie mi-au plăcut mult, și, în egală măsură, povestea frumoasă care se află în spatele lor.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply