Mobilier de poveste in Muntii Dolomiti

Povestea companiei Mobart Ben incepe in 1968 intr-un orasel cu nici 2.000 de locuitori, pitit intre crestele zimtate ale Muntilor Dolomiti. Taibon Agordino este un loc in care traditia se pastreaza cu sfintenie, din generatie in generatie. O parte din locuitori mai vorbesc inca limba Ladina, un dialect romanic care a evoluat in paralel cu limba italiana, dar care nu are un statut oficial în provincia Belluno. Se presupune ca in prezent mai exista 30.000 de vorbitori de limba Ladina in nordul Italiei. Desi populatia micutei comunitati din Taibon Agordino a inregistrat o scadere semnificativa in ultimii ani, majoritatea tinerilor orientandu-se catre marile orase din apropiere, casele mostenite de la parinti sau de la bunici sunt inca folosite in weekenduri sau in vacante. Si nici nu e de mirare, daca ne gandim ca in 2009 Muntii Dolomiti au fost declarati zona de patrimoniu natural a umanitatii de catre UNESCO.

O afacere nascuta din dragoste pentru lemn

Aici, in micutul orasel de munte, incepe povestea companiei Mobart Ben, in prezent unul dintre cei mai importanti producatori de mobila din Italia. Totul a inceput la sfarsitul anilor ’60 cu un mic atelier de tamplarie condus de Ida si Dario Ben. Afacerea s-a dezvoltat constant, calitatea materialelor folosite si executia impecabila ajutandu-i pe cei doi sa se impuna rapid printre producatorii de mobila. Ceea ce a garantat succesul acestei companii a fost insa, in mare masura, colaborarea cu mesteri artizani din zona. In mainile lor, lemnul a capatat viata, fiecare piesa de mobilier devenind o adevarata opera de arta.

1

Monte Baldo, Italia

2

Bucatarie cu rafturi deschise

3

Interior rustic cu finisaje minimaliste in Agordino

4

Rustic si modern in Agordino

5Ida si Dario au insistat foarte mult pe instruirea personalului cu care lucreaza, astfel ca tinerii care se alatura echipei invata tainele meseriei de la mesterii cu experienta. Compania lucreaza cu foarte multi profesionisti in domeniu, de la arhitecti, la proiectanti sau designeri de interior. Impreuna pot obtine rezultatele dorite de fiecare client in parte. Montarea mobilierului este facuta de aceeasi mesteri care l-au confectionat, un detaliu la care Ida si Dario tin foarte mult.

6

Cabana in Cabana in Alleghe

7

Cabana in Alleghe

8

Cabana in Alleghe

Generatii tinere cu viziuni inovatoare

In 1998, cei doi copii, Paolo si Manuela Ben s-au implicat in managementul companiei, venind cu idei noi in ceea ce priveste promovarea si tehnica de productie. In doar cativa ani, cei doi au reusit sa reformeze din temelii intreaga firma, punand accent pe aparatura de ultima generatie in prelucrarea lemnului, dar si pe reducerea costurilor de intretinere. Noua conducere Mobart Ben si-a indreptat atentia si asupra mediului inconjurator, investind sume considerabile in tehnologii ecologice inovatoare. Banii au fost recuperati insa rapid, prin eficientizarea costurilor.

9

Cabana in San Martino di Castrozza

10

Cabana in San Martino di Castrozza

11

Dormitor cu paturi suprapuse

12

Cabana in San Martino di Castrozza

In 2004, s-a inceput colaborarea cu designerul Karin Bombassei care a contribuit si mai mult la dezvoltarea companiei. Rasfoind portofoliul Mobart Ben am gasit o multime de interioare care mi-au placut. Majoritatea proiectelor sunt cabane din zona muntilor Dolomiti. In toate regasim inconfundabilul stil rustic, cu acel amestec specific de piatra naturala si lemn masiv. In functie de cerintele clientilor, stilul rustic a capatat influente moderne, prin alaturarea de elemente minimaliste: mobilier, corpuri de iluminat, texturi. Dragostea pentru lemn ramane insa punctul de referinta in toate proiectele Mobart Ben.

13

Cabana in Selva di Cadore

15

Perete imbracat in piatra naturala

14

Soba din ceramica

16

Cabana in Falcade – provincia Belluno din nordul Italiei

Sursa foto: artben.it

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply