Mircea Ungurean, omul care duce mai departe tradiţia săsească a mobilierului pictat

Zeci de meșteșuguri tradiționale au dispărut de-a lungul timpului, fiind înlocuite de tehnologii moderne și de mașinării performante. Există însă oameni care se încăpățânează să dea o șansă artei populare, făcând-o la fel de actuală ca acum câteva secole. Este și cazul lui Mircea Ungurean, inginerul din Sibiu care a reînviat tradiția mobilierului săsesc, pictat manual. În atelierul din  Cisnădioara, lăzile de zestre, scaunele, mesele sau dulapurile confecționate din lemn de rășinoase sunt înfrumusețate cu motive vechi, preluate de la sașii din Transilvania.

Fabrika de Case - Mobila de Bucatarie pictata manual

Fabrika de Case - Mobilier sasesc

Fabrika de Case - Mobila pictata, Mircea Ungurean”Ideea mi-a venit în 1996 când am cunoscut o doamnă de origine maghiară care făcea ceva asemănător, bineînțeles, decorând mobilierul cu modele și simboluri ungurești”, spune Mircea Ungurean. ”Mi-am amintit că bunica mea săsoaică îmi povestise despre mobilierul pictat cu tot felul de flori stilizate ce se regăsea adesea în gospodăriile țărănești, așa că am decis să continui tradiția”.

Fabrika de Case - Mobilier sasesc, pictat manual

Fabrika de Case - Mobilier sasesc, pictat manual

Fabrika de Case - Mobila de bucatarie, pictata manual

Fabrika de Case - Mobilier sasesc, pictat manualAbia în 2003 a reușit să se dedice exclusiv pasiunii sale, renunțând la toate celelalte afaceri pe care le gestionase până atunci. A dat anunț în ziar, căutând pictori care să reproducă modele săsești, însă a fost nevoie de o documentare riguroasă pentru a putea realiza lucrări autentice. ”La început a fost destul de dificil pentru că pictorii nu știau să realizeze florile în stil tradițional. Motivele săseşti sunt deosebit de complexe şi de stilizate. Fiecare desen se realizează cu multă migală. Este nevoie de o anumită tehnică, de  talent şi precizie. De exemplu, garoafa, simbol folosit de saşi pe la 1800-1900, se pictează cu multă trudă şi răbdare. Gândiţi-vă că ţăranii care  îşi înfrumuseţau astfel obiectele din casă nu aveau pregătire în domeniul artei. Făceau totul din suflet, aşa cum simţeau. Tocmai de aceea motivele sunt atât de greu de reprodus”, explică Mircea Ungurean.

Fabrika de Case - Mobilier sasesc, pictat manual

Fabrika de Case - Mobilier sasesc, pictat manualFabrika de Case - Mobila pictata M'ArtÎn Sibiu, a bătut de nenumărate ori drumul între Brukentahl şi Astra pentru a studia tainele acestui vechi meşteşug, iar norocul a fost că i s-a permis să viziteze depozitele celor două muzee, putând astfel să analizeze, cu atenţie, fiecare detaliu pictat pe mobilierul ţărănesc. Atelierul lui Mircea Ungurean este singurul din ţară care foloseşte tehnica şi simbolurile săseşti, iar lucrările sale au ajuns să fie apreciate de oameni din întreaga lume.

Fabrika de Case - Mobilier sasesc, pictat manualFabrika de Case - Mobila de bucatarie M'Art„Am primit comenzi de peste tot, din Japonia, Pakistan, India, Australia, din toată Europa. Clienţii sunt, în general, români stabiliţi în afara graniţelor sau expaţi care lucrează în poziţii de management în România sau în diverse reprezentanţe diplomatice. De exemplu, am avut o comandă de la ambasadorul Norvegiei la Bucureşti. Avem cumpărători şi printre angajaţii ambasadelor Belgiei, Elveţiei, Germaniei şi SUA sau printre directorii francezi ai uzinelor Dacia. De obicei, când pleacă din ţară vor să ia cu ei ceva tradiţional: o ladă de zestre, un bufet de bucătărie, un scaun pictat manual, ceva care să reprezinte specificul locului”, spune Mircea Ungurean.

Fabrika de Case - Mobilier sasesc, pictat manual

Fabrika de Case - Mobilier sasesc, pictat manualÎn atelierul din Cisnădioara lucrează, în prezent, şapte persoane pe partea de tâmplărie şi trei fete care se ocupă de decorarea obiectelor. Mobilierul este confecţionat din lemn de brad sau molid şi este personalizat în funcţie de preferinţele clientului. Există şi posibilitatea restuarării, însă procedeul este anevoios şi costisitor.

Fabrika de Case - Mobilier sasesc, pictat manual „Nu ne limităm doar la motivele tradiţionale săseşti, inspirate din natură. Am realizat şi reproduceri după pictori celebri: Nicolae Grigorescu, Salvador Dali sau Pablo Picasso. De curând, am finalizat o bucătărie cu fronturi pictate ca şi când s-ar vedea în interior, printr-un geam. Pe rafturi stau aşezate o mulţime de obiecte, mâncăruri, animăluţe simpatice. Totul ţine de imaginaţie, iar la acest capitol pictorii noştri stau foarte bine”, spune antreprenorul.

Fabrika de Case - Mobila saseaca M'Art

Fabrika de Case - Mobila pictata M'Art

Fabrika de Case - Mobila pictata M'Art

Fabrika de Case - Mobila pictata M'ArtMircea Ungurean crede că tocmai această deschidere către nou i-a garantat succesul şi faptul că echipa cu care lucrează este întotdeauna dornică să se perfecţioneze. Lucrările nu au fost niciodată standard, clientul având posibilitatea să personalizeze culorile, florile sau fondul în funcţie de preferinţe. Transportul este gratuit oriunde în ţară, indiferent că vorbim de o mobilă completă de bucătărie sau de un simplu scaun. Preţurile sunt puţin ridicate, aşa cum se întâmplă, de regulă, în cazul obiectelor pictate manual, însă investiţia îşi merită banii, cu siguranţă.

Fabrika de Case - Mobila saseasca M'Art

Fabrika de Case - Mobila pictata M'ArtChiar şi în perioada de criză economică, vânzările s-au menţinut constante pentru că obiectele meşteşugite cu atâta har îşi găsesc întotdeauna oameni care să le preţuiască frumuseţea atemporală.

Fabrika de Case - Mobila pictata M'Art

Fabrika de Case - Mobila pictata M'ArtDacă vrei să vezi cum prin viaţă minunatele obiecte decorate în stil săsesc, poţi să faci o vizită la atelierul M’Art (Cisnădioara Nr.158, Sibiu) sau poţi admira o parte din lucrări la Galeria de Artă din Sibiu (Casa Martin Wankel, str. Turnului, nr.6). 0722 883 602 este numărul de telefon la care îl poţi contacta pe Mircea Ungurean sau prin e-mail, la adresa contact@mobilapictata.ro.

Fabrika de Case - Atelier M'Art

Galeria M’Art

Pe site-ul mobilapictata.ro poţi cerceta toată gama de produse şi îţi garantez că ai de unde alege, de la comode, cufere, cuiere, bănci sau scaune, până la paturi sau mobilier complet de bucătărie.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Ulica 4 April 2016 at 11:12

  Absolut superbe pinsele de mobila! 🙂
  Ulica 🙂

 • Reply Fabrika de Case 4 April 2016 at 11:44

  Într-adevăr, Ulica! Arată nemaipomenit!

 • Reply fuia Valerica 1 September 2016 at 11:56

  Extraordinar,adevarata arta,iti multumim domnule Mircea,parintii meu au avut un dormitor din lemn vopsit in verde ,fara prea multe decoratiuni,dar moda, l-am dat la o parte.

 • Reply Alexa 16 October 2016 at 21:08

  Pentru asa frumusete mi-au dat lacrimile,felicitari pentru echipa d-voastra!!!

 • Reply Mihaela Grimberg 20 September 2017 at 20:06

  Minunat!

 • Reply Adi 17 April 2020 at 9:12

  Superb. As vrea sa stiu daca puteti picta pe frontispiciul casei mele.
  Locuiesc in Medias

 • Reply elena azoitei 16 May 2021 at 14:29

  Ma mandresc cu cateva piese cumparate de mine de la aceasta fabrica de unicate! Multumiri d-lui Mircea Ungurean!!

 • Leave a Reply

  Share