Mileurile bunicii, transformate în piese de mobilier. Ideea îi aparține Silviei Junjan, o contabilă din Satu Mare

Moda se întoarce, iar lucrurile care păreau ieri banale sau depășite, pot deveni astăzi piese de rezistență, dacă sunt puse într-un context actual. Mă refer la mileurile croșetate, pe care le aveam cu toții în casă, în copilărie, puse deasupra, pe televizor sau așezate atent, pe rafturile bibliotecii, printre cărți și bibelouri de porțelan. Ei bine, Silvia Junjan s-a hotărât să reinventeze migăloasele dantelării, astfel încât acestea să își poată găsi din nou locul în casele noastre. Ideea i-a venit cu ceva ani în urmă, când a văzut într-o revistă colecția ”Crochet” a designerului olandez Marcel Wanders. Piesele sale de mobilier care imitau atât de bine detaliile macrameului au impresionat-o mult, dar în același timp, i-au dat idei, pentru că a simțit că poate crea ceva asemănător, la un preț mult mai accesibil. Între paranteze fie spus, în 2006, Beyonce și Jay Z au plătit 40.000 de dolari pentru un fotoliu din respectiva colecție.

Silvia s-a pus, așadar, pe treabă și a început să se documenteze pe internet, încercând să afle ce substanțe dădeau rezistența aceea macrameului. A întrebat în stânga și în dreapta pe la diverși furnizori, a citit pe forumuri de specialitate și, în cele din urmă, a descoperit secretul: rășina epoxidică. Mileurile sale, adunate în atâția ani de zile și croșetate cu drag în tinerețe, puteau, iată, să fie transformate în piese de mobilier prin această substanță minune. A urmat perioada de testare, căci dincolo de informație, avea nevoie și de experiența practică, așa că a trimis câteva piese la Cluj pentru a le verifica rezistența și abia apoi a luat lucrurile în serios.

”Printre furnizori, am întâlnit oameni deschiși care au înțeles ce doresc să fac și m-au îndrumat cu sfaturi. Le-am explicat că am nevoie de o substanță care să se impregneze ușor în material, dar care să îmi garanteze rezistența la greutate. Am găsit acest tip de rășină care este scumpă, într-adevăr, dar a fost exact ce aveam nevoie pentru a realiza mobilierul în forma pe care mi-o imaginasem”, spune Silvia.

Începutul a fost destul destul de dificil, cu încercări eșuate și mileuri dragi, compromise definitiv. Pentru sătmăreancă, partea de croșetat era domeniul pe care îl stăpânea fără probleme, căci făcuse asta toată tinerețea, dar mobilierul din macrame era cu totul și cu totul altceva. Cât copiii au fost mici, s-a îngrijit de educația lor, apoi a lucrat ani de zile în contabilitate, pentru ca mai târziu să urmeze drumul străinătății cu gândul să-și sprijine financiar familia. De fapt, ideea atelierului a venit și din nevoia de a fi aproape de cei dragi.

”Ultimii bani pe care i-am câștigat în Italia, au fost investiți în bumbac și rășină epoxidică”, își amintește Silvia. ”Bumbacul este ceva mai gros decât cel folosit la obiectele mici, și implicit ceva mai scump, dar rășina este, de fapt, cea care crește costul de producție”.

Primele sale creații au făcut furori, deși privind în urmă, sătmăreanca spune că s-a hazardat venind pe piață cu obiecte mari, precum fotoliile sau măsuțele de cafea. Asta pentru că în România, puterea de cumpărare este încă mică și sunt puțini cei care își permit să dea mii de euro pe o piesă de mobilier. Pe de altă parte, știe foarte bine câtă muncă se ascunde în spatele acelui set de care o întreabă toată lumea, câtă migală și câtă atenție presupune fiecare detaliu, fiecare etapă. Mulți au fost neîncrezători la început, gândindu-se că e imposibil ca piesele respective să fie croșetate manual. Văzându-le însă expuse și testându-le, oamenii și-au dat seama că au în față obiecte care merită, într-adevăr, toată aprecierea.

Mobilierul croșetat de sătmăreancă este uimitor de rezistent și în ciuda detaliilor sale delicate și feminine, poate să susțină, fără probleme, greutatea corpului uman. Nu are nevoie de o întreținere deosebită, putând fi curățat fără probleme cu produse din comerț. Silvia garantează că mobilierul din macrame are viață lungă chiar și atunci când se află pe balcon sau în grădină, căci spune ea, rășina epoxidică cu care impregnează bumbacul este folosită în industria aeronautică, unde a trecut cu succes testele de rezistență.

”În ultima perioadă, m-am axat mai mult pe obiecte mici care se vând bine: abajururi, rame, măsuțe și scăunele pentru copii. Am cereri de peste tot din țară, dar în general  străinii sunt cei care apreciază mai mult genul acesta de obiecte”, recunoaște Silvia.

Un proiect de care este tare mândră a fost finalizat anul trecut, când a realizat șase abajururi de dimensiuni diferite pentru cofetăria Friandise din Cluj Napoca. A fost, de fapt, o colaborare cu designerul de interior Adina Popa, cea care a semnat întregul concept de amenajare. De această dată, a lucrat cu mileurile clientului, așa că a avut mai puțin de muncă, dar se gândește să repete experiența, pe viitor. Știe că sunt multe doamne care păstrează încă lasetele din tinerețe, deci ar putea, de ce nu, să le transforme în obiecte atrăgătoare, care să își găsească din nou locul în casă.

”De obicei, m-am ferit să lucrez cu materialul clientului. De exemplu, în cazul unor obiecte mari, cum sunt fotoliile, să zicem, trebuie mers cu același model, așa că eu trebuie să mă ocup și de partea de croșetat. Bineînțeles, astfel de piese necesită timp de execuție îndelungat și sunt mai scumpe”, spune sătmăreanca.

Și fiica sa este foarte talentată, pe partea de pictură. De curând, cele două au expus împreună în cadrul Expoziției de Arte Vizuale găzduite de Primăria Satu Mare. Silvia a confecționat ramele din dantelă pentru tablourile fiicei sale, iar aprecierile vizitatorilor au fost pe măsură.

Mi-a plăcut mult ideea aceasta, a mobilierului croșetat, pentru că iese din tipare. Dovadă că imaginația rămâne cel mai bun ingredient pentru o afacere cu perspective frumoase. Lucrările Silviei pot fi admirate pe pagina sa de Facebook. Îți las și numărul de telefon  pentru eventuale comenzi: 0756. 365. 643.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply