Micuţă dar încântătoare această casă din sudul Angliei

”Nu pot să spun că a fost dragoste la prima vedere”, povestește Melanie Marchant, amintindu-și de ziua în care a văzut întâia oară bătrâna căsuță din Kent, cu ferestre mici și acoperiș teșit din ardezie. ”Când am pășit în interior, se simțea un puternic miros de mucegai, iar încăperile erau mici și întunecoase. Sunt designer de interior, așa că pot să vizualizez cu ușurință cam cum ar trebui să arate un spațiu, dar aici mi se părea că nu aș avea ce să modific pentru a face din casa asta, una locuibilă”. A hotărât să-i acorde totuși o șansă, privind renovarea ca pe un proiect personal, dar și-a dat seama, în curând, că lucrurile erau mult mai complicate decât s-ar fi așteptat. Primul pas a fost expertizarea tehnică a clădirii, mai ales că era vorba de o casă construită în 1812. A luat legătura cu un vechi prieten, arhitect, însă părerea lui era că nu se merită să investești într-o astfel de clădire. ”L-am convins să mă ajute, dar m-a avertizat, de la bun început că i se pare o nebunie”, povestește, amuzată, Melanie. ”Am ajuns să îi dau dreptate, la scurt timp după ce ne-am apucat de treabă. Eu credeam că o să rezolv totul printr-o simplă zugrăveală”. Casa a trebuit să fie reconstruită de la un capăt la altul. Podele au fost înlocuite, la fel și tavanele, iar o parte din pereții interiori au fost dărâmați pentru a mări spațiul. Din fericire, clădirea nu era una de patrimoniu, așa că au avut libertatea să facă modificări.

Fabrika de Case - Casa in AngliaFabrika de Case - Casa in AngliaToate încăperile au fost zugrăvite în alb, pentru a da un aer proaspăt și aerisit. ”Când am văzut rezultatul, am prins din nou curaj”, recunoaște Melanie. ”Casa părea dintr-o dată alta. Micuță, în continuare, ce-i drept, pentru că suprafața rămâne aceeași, chiar dacă înlături din zidurile interioare, însă incomparabil mai luminoasă. Am ales să folosesc peste tot aceeași culoare, pentru a crea un echilibru vizual. Oricum, nu este genul de alb ca în saloanele spitalelor. Este o nuanță liniștitoare, care arată diferit în funcție de cum cade lumina”. Bucătăria este o combinație subtilă de clasic și modern, accentul punându-se în primul rând pe funcționalitate.

Fabrika de Case - Casa in AngliaFiecare centimetru a fost folosit pentru depozitare, chiar dacă în partea de sus a peretelui s-a renunțat la corpurile de mobilier în favoarea rafturilor deschise. Scaunele desperecheate și accentele industriale sunt micile detalii de care Melanie este foarte mândră.

Fabrika de Case - Casa in Anglia

Zona de living era folosită înainte ca spațiu pentru pictură. Șemineul din colț a fost înlocuit cu o sobă metalică, pentru că ocupa prea mult spațiu, iar vechile ferestre au fost schimbate cu uşi armonice. Cele două canapele pufoase au fost aşezate sub formă de L, iar în spatele uneia dintre ele, proprietara a amenajat o mică bibliotecă.

Fabrika de Case - Casa in AngliaFabrika de Case - Casa in AngliaFabrika de Case - Casa in Anglia„Măsuţa din sufragerie are o poveste interesantă. Am găsit-o aici, când am cumpărat casa. I-am scurtat picioarele şi am transfromat-o în măsuţă de cafea”, povesteşte Melanie. În ciuda suprafeţei modeste, livingul este cald şi primitor, fără să dea senzaţia de înghesuială. Bineînţeles, un mare avantaj îl constituie cromatica. La fel de important este şi felul în care lumina naturală pătrunde în interior.

Fabrika de Case - Casa in AngliaLa etaj existau iniţial trei dormitoare, însă unul dintre ele a fost transformat în baie. „Locuiesc singură, aşa că mi-am permis să mă răsfăţ cu un spaţiu al meu, un colţ de relaxare şi intimitate. Un mic spa la mine acasă”, glumeşte designerul.

Fabrika de Case - Casa in AngliaDormitorul păstrează aceeaşi linie simplă şi elegantă.

Fabrika de Case - Casa in Anglia

Amenajarea grădinii a presupus o muncă titanică, dar rezultatul este fabulos. Este exact genul acela pe care îl vezi adesea în filmele britanice, cu gazon tuns perfect, trandafiri parfumaţi şi o mulţime de plante aromatice.

Fabrika de Case - Casa in AngliaDouă căsuţe dărăpănate în care erau depozitate uneltele pentru grădină au fost dărâmate şi în locul lor Melanie a construit o mică anexă, compusă dintr-un dormitor, baie spaţioasă şi o verandă ce dă către pomii înverziţi.

Fabrika de Case - Casa in Anglia

Fabrika de Case - Casa in AngliaFabrika de Case - Casa in Anglia„Este, fără îndoială, locul meu preferat. Dimineaţa stau cel puţin o jumătate de oră, cuibărită în fotoliul împletit, planificându-mi ziua. Nu regret nici o clipă că am dat o şansă acestei case”, spune Melanie.

Fabrika de Case - Casa in Anglia

Wealden Times

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply