Meşteshukar ButiQ, când meșteșugurile rome și designul contemporan vorbesc aceeași limbă

În 2011, antropologul Ciprian Necula a venit cu ideea lansării unei platforme online care să îi ajute pe meșteșugarii romi să își comercializeze produsele realizate artizanal, după tehnici vechi, moștenite din tată în fiu. Proiectul pornea de la o realitate cât se poate de concretă: în multe comunități rome, meșteșugul reprezintă nu doar o sursă de venit, ci și un mod de identificare, în funcție de meșteșugul practicat. Odată cu dispariția acestor meserii, automat există și un risc major de pierdere a identității culturale pentru multe dintre comunitățile rome.

Foto: Matei Pleșa

Foto: Glimpt

Primul pas a fost realizarea unei cercetări pentru a vedea exact câți meșteșugari romi își mai practică astăzi meseriile și în ce măsură se pot susține financiar din asta. Rezultatele au demonstrat că în multe comunități meșteșugurile tradiționale au supraviețuit, dar că veniturile mici obținute din practicarea lor le face prea puțin atractive pentru tinerele generații.

Foto: Matei Pleșa

A urmat o perioadă în care s-a încercat promovarea obiectelor confecționate de meșteșugari romi, prin participarea la diverse târguri de profil. Cu toate acestea, proiectul nu a avut impactul dorit, așa că a fost necesară schimbarea strategiei pentru a ajuta, cu adevărat, aceste comunități.

Repoziționarea brandului

Andrei M. Georgescu a fost cel care s-a ocupat de revitalizarea proiectului. Prin colaborări importante cu designeri din afara țării, platforma online, lansată la inițiativa asociației Romano Boutiq, s-a transformat într-un brand consistent, cunoscut astăzi sub numele Meşteshukar ButiQ sau, prescurtat, MBQ.

Colecția Picnic

”M-am alăturat echipei în primăvara lui 2013. Până atunci, sprijinisem acțiunile asociației Romano Boutiq, implicându-mă în organizarea de evenimente, concerte și întâlniri în mai multe orașe din țară. Nu m-a atras, neapărat, partea de comercializare de produse, pentru că nu știam mare lucru despre asta. Principala problemă, în momentul în care am preluat brandul – pentru că, la momentul respectiv, nu exista aproape nici un fel de profit din magazinul online – a fost găsirea unei strategii comerciale. Obiectele, în forma în care erau produse de meșteșugari, nu erau vandabile, așa că a fost nevoie să repoziționăm brandul și să venim cu o altă idee de marketing”, spune Andrei M. Georgescu.

Viena Design Week – Kollektiv Fischka, Kramar 2016

”Am structurat obiectele în colecții, în funcție de utilitate. Ulterior, am început să contactăm diferite organizații din străinătate care să ne sprijine în dezvoltarea de produs, fie prin recomandarea de designeri care să lucreze pro bono, fie prin asigurarea de finanțare, astfel încât să venim cu un produs nou, care să ajungă să fie vândut. Realitatea este că multe dintre obiectele făcute de meșteșugari, în forma lor originală, sunt greu de comercializat, în primul rând, pentru că și-au pierdut utilitatea. Era, așadar, obligatoriu să lucrăm și la aspectul produselor pentru a putea  fi sustenabili pe piață”.

Colaborări importante cu studiouri de design din Suedia și Austria

După mai multe încercări, Andrei a reușit să obțină o primă colaborare cu studioul Glimpt, doi suedezi care mai fuseseră implicați în proiecte de reinterpretare a tehnicilor tradiționale în comunități din Africa de Sud și Vietnam. Prima colecție Meşteshukar ButiQ a fost realizată în parteneriat cu micul studio de design suedez, și, deloc surprinzător, asocierea cu un nume din afară a început să atragă și atenția revistelor de profil din România.

MBQ – Colecție realizată în colaborare cu studioul Glimpt (Suedia)

MBQ – Colecție realizată în colaborare cu studioul Glimpt (Suedia)

Cam în aceeași perioadă, a început și colaborarea cu fundația ERSTE din Viena care derula programe pentru sprijinirea comunităților rome. Conceptul lor a fost, încă de la început, să respecte tehnicile tradiționale, dar să le aplice pentru crearea unor obiecte cu design atractiv și modern. La recomandarea fundației ERSTE, Meşteshukar ButiQ a început să lucreze cu doi designeri cu mare influență în industrie: Peter Weisz care are un atelier propriu de modă în Viena și Nadja Zerunian, fost senior designer pentru Calvin Klein în New York și ulterior, creative director pentru Georg Jensen și Swatch Group.

Foto: Matei Pleșa

”Mai sunt designeri în România care lucrează cu ateliere locale de meșteșugari, dar marea problemă este că obiectele produse nu ajung să fie vândute. În momentul în care vii cu o abordare foarte conceptuală, într-adevăr, tu, ca designer, ai un câștig de imagine pentru că în spatele obiectului, este și o poveste interesantă. Lucrurile rămân însă la un nivel minimal, dacă faci un produs doar ca să participi la o expoziție. Din punctul meu de vedere, important este ca ceea ce faci să îl ajute pe meșteșugar și să îi asigure o sursă constantă de venit. Dacă obiectul nu se vinde, colaborarea nu ajunge să aibă beneficii reale pentru nici una dintre părți”, crede Andrei M. Georgescu.

Salvarea meșteșugarului, nu doar a meșteșugului practicat

Meşteshukar ButiQ este printre primele branduri din România care a dezvoltat ideea aceasta de împletire a meșteșugului tradițional cu designul contemporan de produs, urmând, într-adevăr, un trend global. Colaborarea cu Nadja Zerunian a ajutat atelierul să aibă o abordare foarte clară din punct de vedere comercial pentru că, în fond, generarea de venituri este unica modalitate concretă de a veni în sprijinul comunităților pe care vrei să le ajuți. Dacă primele colecții au inclus obiecte conceptuale care s-au bucurat de aprecierea iubitorilor de design la târgurile de profil din străinătate, ulterior designerii s-au axat pe produse cu utilitate, mult mai accesibile ca preț, care s-au dovedit a fi și cele mai bine vândute.

Inaugurarea magazinului din București

Un pas important în dezvoltarea brandului a fost și inaugurarea magazinului Meşteshukar ButiQ din București (Strada Edgar Quinet, nr. 7). Ideea acestui spațiu a fost să aducă în prim plan produsul, și nu aspectul social din spatele brandului.

Foto: RDW 2015

”Nu am vrut să insistăm prea mult pe povestea obiectelor. Adică ne dorim ca omul să cumpere un produs pentru că îi place cu adevărat sau îl consideră util. Faptul că este confecționat de un meșteșugar rom nu este un argument suficient”, susține Andrei M. Georgescu. ”Am vrut ca munca meșteșugarilor să primeze, la fel ca în cazul designerilor. Nu am vrut să exploatam problemele sociale cu care unele persoane se confruntă. Cei care intră în magazin, o fac pentru că le place conceptul și sunt interesați de obiectele expuse aici. Bineînțeles, ulterior află că sunt realizate de meșteșugari romi, și poate că povestea contează pentru ei, într-o oarecare măsură, dar argumentul principal pentru comercializare trebuie să fie produsul în sine”.

În magazinul MBQ, sunt expuse spre vânzare, pe lângă colecțiile proprii, și obiecte realizate de alte întreprinderi sociale: un atelier de pielărie din Arad, agendele personalizabile de la Zuriell sau obiectele DeltaCraft, confecționate de artizani din Deltă. Ideea de bază este aceeași: produsul trebuie să fie cel care convinge clientul. În 2017, MBQ a colaborat cu 18 meșteșugari (8 femei și 10 bărbați), asigurând, în medie, un venit de 158 de euro pe lună pentru fiecare. În echipa Meşteshukar ButiQ, mai sunt trei angajați romi: Dennis și Elena se ocupă de magazinul din București, iar Victor este coordonatorul de producție.

Colaborarea cu IKEA

În prezent, MBQ colaborează cu grupul suedez IKEA pentru realizarea unei prime colecții de obiecte home deco. Produsele vor fi disponibile din toamnă, însă vor fi comercializate deocamdată în magazinele din nordul Europei, dar și în Elveția și Austria. Inițiativa a aparținut suedezilor care, în ultimii ani, au dorit să includă în rețeaua lor de furnizori și afaceri sociale. Au existat deja colaborări cu ateliere din Asia, urmând ca același model să fie implementat în țări din estul și centrul Europei. Următoarea colecție, realizată de IKEA și MBQ ar urma să fie comercializată în peste 100 de țări din întreaga lume, inclusiv în Rusia și America de Nord. Colaborarea este una de durată, în prezent existând planuri până în 2021.

Mai trebuie să îți spun că MBQ caută Shopkeeper pentru magazinul din Edgar Quinet, așa că dacă ești interesat să te alături echipei, poți să lași un mesaj în privat pe pagina lor de Facebook sau să trimiți un CV la adresa de e-mail team@mbq.ro. Mai jos, am atașat un filmuleț în care Andrei vorbește despre ce înseamnă, în linii mari, proiectul Meşteshukar ButiQ.

Se cauta Shopkeeper @MBQ. Detalii in descriere.

Magazinul MBQ din Edgar Quinet 7 are nevoie de un Shopkeeper. Cautam o persoana creativa, ambitioasa, atenta la detalii si pasionata de mestesug. Oferim posibilitati nelimitate de dezvoltare personala si profesionala si multa interactiune cu super oameni: de la mestesugari la designeri, antreprenori sociali si, desigur, clienti MBQ. Vrem sa continuam sa gazduim in inima Bucurestiului obiecte realizate cu maiestrie de mestesugari Romi alaturi de designeri de obiect. In acelasi timp, vrem sa dam o voce comerciala tuturor antreprenorilor sociali care, impreuna cu diverse grupuri vulnerabile, creeaza valoare.Pentru cei ce nu stiu despre MBQ sau despre magazinul nostru, v-am atasat un filmulet. E de acum un an, filmat chiar in magazin. Povesteam atunci ambitiile noastre. Multe s-au concretizat si altele noi au prins contur. Si asta, credem noi, e pentru ca avem o echipa magica:Victor e cel care impreuna cu mesesugarii da viata produselor noastre. Dennis si Elena sunt vocile mestesugarilor si ale designerilor in relatia cu voi, clientii MBQ.Alexandra e cea care da voce brandului, pe toate canalele posibile.Ramona ne ajuta sa mergem cu produsele peste mari si tari.Iar Andrei se ocupa ca toate lucrurile sa mearga inainte.Desigur, nu am mai apucat sa tag-uim si toti mestesugarii, designerii, partenerii, colaboratorii din anii trecuti sau prietenii MBQ, pentru ca un status nu ar fi fost suficient.Asadar, ce spuneti? Cine sa fie Shopkeeper-ul MBQ?CV-uri si Detalii la email: team@mbq.ro Pozitia este una full-time si pe termen lung.PS: Multumim BCR pentru realizarea filmului.

Publicată de Mesteshukar ButiQ – MBQ pe Luni, 23 aprilie 2018

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply