Mania caselor sub formă de A. De ce sunt atât de îndrăgite neobișnuitele cabane

Știu! E împânzit Pinterest-ul cu cabanele astea sub formă de A, dar nu am scris niciodată despre ele și consider că a venit momentul să le dedic un articol special. Nu o să îți dau foarte multe explicații tehnice, pentru că nu mă pricep neapărat, dar am adunat câteva idei de pe internet ca să îți faci o imagine de ansamblu despre avantajele oferite de simpaticele căsuțe triunghiulare. Excludem aspectul, e de la sine înțeles că acesta este punctul lor forte. Le-am văzut, de obicei, în SUA, dar moda începe să se extindă și în Europa. Dacă îți mai aduci aminte, am prezentat, în iarnă, o astfel de căbănuță construită în Polonia.

De ce e toată lumea înnebunită după aceste căsuțe? În primul rând, sunt ușor de făcut. Dacă ai puțină îndemânare și chef de muncă, poți să construiești o astfel de cabană în regie proprie. Bineînțeles, nu toată lumea e făcută pentru proiecte atât de aventuroase. În acest caz, poți lua legătura cu o firmă specializată în construcția de case pe structură de lemn și ai rezolvat problema.

De obicei, nu sunt folosite ca locuință permanentă pentru că nu au suprafață foarte mare. Iarăși, forma pereților face imposibilă ampalsarea mobilierului obișnuit ceea ce înseamnă mai puțin loc pentru depozitare.

Perioada de glorie a căsuțelor triunghiulare a fost între 1950-1970. Nu întâmplător. Anii care au urmat celui de-al Doilea Război Mondial au însemnat, cel puțin pentru SUA, dezvoltarea semnificativă a clasei de mijloc a societății și bineînțeles, creșterea consumului. Oamenii își cumpărau al doilea televizor, a doua mașină, iar nevoia unei case de vacanță a continuat, cumva, trendul. Conceptul a fost intens mediatizat, devenind aproape un fenomen. În anii 60, peste 300.000 de americani își cumpărau sau își construiau propria casă de vacanță, încurajați de condițiile avantajoase de creditare. Toată lumea visa să aibă o locuință permanentă și o căbănuță izolată, rezervată weekend-urilor și perioadelor de concediu.

Popularitatea caselor triunghiulare a crescut simțitor în momentul în care au început să fie promovate de breasla arhitecților. John Campbell are un rol esențial în răspândirea conceptului în toată America. Avantajele neobișnuitelor case de vacanță au fost prezentate, pe larg, în presa de specialitate a vremii și la cele mai importante expoziții de arhitectură din țară. Totuși, punctul de cotitură a fost casa construită de John Campbell în California, în 1952. Leisure House din Mill Valley a cucerit pe toată lumea cu forma sa neobișnuită, liniile simple și modul original de maximizare a spațiului interior.

Campbell a descris-o ca o pe o locuință care pune în valoare fiecare metru disponibil, în cel mai original mod cu putință, la prețul cel mai convenabil. Bineînțeles, ușurința de a construi o astfel de casă a contat mult. Firmele au început să le comercializeze sub formă de kituri, ceea ce a dus la o răspândire fără precedent.

Casa triunghiulară era accesibilă chiar și pentru tinerii cu venituri mici și putea fi făcută cam de oricine. În perioada respectivă, s-au construit pensiuni sub formă de A, biserici și chiar locuințe sociale. Mai târziu, arhitecții au găsit soluții ca să facă aceste case mai confortabile, modificându-le destul de mult forma originală.

Declinul a venit în anii ’70, odată cu criza energiei electrice din SUA. Cabanele din zone izolate depindeau, în mare măsură, de curent electric, chiar și pentru încălzire, așa că multe dintre ele au fost abandonate, devenind greu de întreținut. Iarăși, prețul terenului a făcut ca moda caselor de vacanță să scadă considerabil. În prezent, americanii preferă să aibă maxim de confort, chiar și în locuințele pe care nu le folosesc permanent. Casa sub formă de A nu prea se mai încadrează, așadar, în standardele de astăzi. Există însă cabane care au supraviețuit din anii ’50, ’60. Găsești încă foarte multe de închiriat în sistem airbnb.

Dacă ai curiozitatea să vezi cum arată o astfel de casă în interior, poți să-ți faci o idee, în imaginile de mai jos. Este vorba despre o cabană din California, construită în 1940. O recunoști sigur, pentru că a fost publicată pe mii de site-uri de călătorii.

Mi s-a părut mult mai luminoasă și mai aerisită decât mi-o imaginam, văzând-o din exterior. Capacitatea de cazare este de două persoane și se închiriază prin airbnb.

Cel de-al doilea exemplu vine tot din California, dar aici forma a fost adaptată pentru a suplimenta spațiul interior. Casa a fost construită în 1958 de arhitectul Nathaniel Owings ca reședință personală. Se numește Wild Bird, pentru că seamănă cu o pasăre care se pregătește să zboare deasupra Oceanului Pacific. Marele avantaj este poziționarea deasupra oceanului și priveliștea de vis de care se bucură. Casa poate găzdui până la opt persoane și poate fi închiriată aici.

Toate detaliile tehnice despre casele sub formă de A, sunt explicate pe larg de Călin Pop de la Stejar Masiv. Îți las link-ul către un articol în care vorbește despre cum se construiește o astfel de cabană și ce avantaje oferă.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply