Made with love România, proiectul care ne învață să aducem în contemporan covorul tradițional românesc

Alina coordonează de mai bine de treisprezece ani diviziile de e-commerce ale companiei Meli Melo, iar meseria sa a dus-o în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. Anul acesta, de pildă, a petrecut mult timp în Franța și Hong Kong și a avut prilejul să analizeze mai atent felul în care oamenii de acolo reușesc să-și promoveze moștenirea culturală. Și-a dat seama că nu suntem cu nimic mai prejos la acest capitol, dar știe că mai e de lucrat pe partea de marketing pentru a ne face, cu adevărat, cunoscute atuurile. Ideea proiectului Made with love România i-a venit în timp ce vizita un showroom exclusivist de obiecte home & deco. A fost surprinsă să vadă popularitatea kilimurilor turcești și recunoaște că a avut o ușoară strângere de inimă, gândindu-se la cât de bine ar fi arătat, în spațiul respectiv, covoarele țărănești ale bunicii sale.

Primii ani din viață i-a petrecut la țară, în sudul Olteniei, într-o zonă cunoscută pentru covoarele țesute la război. E un meșteșug migălos pe care și-l aduce aminte bine și care, din păcate, riscă să fie uitat, la fel ca multe alte tradiții dispărute odată cu modernizarea satelor. A început proiectul Made with love România din dorința de a scoate la lumină frumusețea inconfundabilelor scoarțe oltenești despre care crede că-și au locul în orice casă și nu doar la muzeu.

covor traditional

E un lucru testat în propria locuință din București unde a adus câteva covoare țesute în Amărăștii de Jos. Nu există om, spune Alina, care să fi trecut pragul casei sale și să nu fi remarcat minunatele scoarțe făcute la război de bunica și de mătușa sa.

covor romanesc

”Am crescut la țară până la vârsta de șapte ani, iar țesutul covoarelor era  un fel de tradiție a zonei. Din păcate, vorbim de un meșteșug pe cale dispariție. Și mai grav e că mulți localnici au aruncat scoarțele țesute, considerându-le demodate. Din fericire, am mai reușit să recuperăm câte ceva și facem eforturi să salvăm tot ce se poate. De fapt, ideea proiectului Made with love România constă în a le arăta oamenilor că aceste covoare țesute merită păstrate, indiferent că stai la țară sau la oraș. Le-am spus că vom organiza evenimente la București, că vom vorbi lumii despre această tradiție și că au toate motivele să fie mândri de ce au realizat părinții și bunicii lor. Totul a fost transparent, cu postări pe pagina de Facebook și de Instagram, iar feedback-ul primit a fost de-a dreptul surprinzător. Săptămâna trecută, am avut lansarea oficială a proiectului și, printre invitați, s-au numărat mulți prieteni din Amărăștii de Jos. Au fost încântați să vadă cât interes există pentru covorul tradițional românesc”.

covor taranesc

La începutul anului, Alina a postat pe un site de vânzări din străinătate câteva covoare oltenești, păstrate în familie de generații. Era curioasă să vadă dacă piesele au căutare și cine ar fi putut fi potențialii cumpărători. Comenzile au apărut la scurt timp după publicarea primului anunț, iar cererile au venit din Franța, Canada, Australia și SUA. Cele mai multe covoare oltenești au ajuns, însă, în Hexagon. Chiar zilele acestea, familia Alinei a făcut două livrări în Nantes și pe Coasta de Azur.

Deocamdată, nu există foarte multe vânzări în România. Aici proiectul are o abordare diferită pentru că își propune, mai degrabă, să schimbe percepția publicului. Mulți consideră că o scoarță țesută la război nu-și poate găsi locul decât la muzeu sau, cel mult, într-o casă la țară, dar Alina face eforturi să arăte că tradițiile pot fi aduse în contemporan. Crede mult în puterea exemplului, de aceea le cere clienților să publice fotografii cu covoarele țesute, cumpărate de pe site. Doar așa oamenii vor vedea că scoarțele tradiționale pot arăta bine în orice fel de spațiu.

covor tesut

”A existat mult interes din partea tinerilor pentru proiectul nostru, ceea ce, recunosc, mi s-a părut puțin surprinzător”, spune Alina. ”Am avut bloggeri și influenceri cu vârste de nouăsprezece, douăzeci de ani care au participat la evenimentele de lansare de săptămâna trecută. Am avut și public masculin. Ba chiar, un covor albastru oltenesc s-a vândut în urma unei licitații la care au participat doar domni”.

covor traditional oltenesc

Proiectul Made with love Romania s-a lansat oficial săptămâna trecută în cadrul unei serii de evenimente, găzduite de Galeria Occidentului. Bunica Alinei a participat și ea la lansare, alături de mulți alți cunoscuți din Amărăștii de jos. Următorul pas pentru Alina este să acceseze fonduri europene și să deschidă un atelier de țesut covoare tradiționale. Visează ca locul acela să fie unul deschis publicului pentru ca oamenii să vadă câtă muncă se ascunde în spatele acestui meșteșug aproape uitat.

covor traditional romanesc

Dacă vrei să descoperi mai multe amănunte despre proiect,  aruncă un ochi pe site-ul www.madewithloveromania.com! O să găsești acolo și magazinul virtual, în cazul în care  te tentează să îți înfrumusețezi casa cu o scoarță oltenească. Iarăși, îți recomand să urmărești postările de pe Facebook și de pe contul de Instagram pentru a fi la curent cu noutățile.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Share