Little Houses: când îți plac atât de mult casele pe care le vezi, încât hotărăști să le reproduci în miniatură

Aventura căsuțelor din ceramică, pe care sunt convinsă că le-ai văzut de mult pe Facebook sau pe la târgurile de profil sub brandul Little Houses, a început undeva prin 2011, când cea care le meșterește cu atâta migală s-a mutat în Brașov. Pe atunci, Raluca era pasionată de confecționarea de bijuterii din diverse materiale, inclusiv din pastă ceramică dar, inspirată fiind de arhitectura orașului, s-a gândit să realizeze mici replici ale caselor medievale pe care le admira adesea în plimbările lungi, făcute prin centrul istoric al Brașovului. Așa au apărut minunățiile care fură astăzi privirile turiștilor veniți să descopere orașul de la poalele Tâmpei. Mulți vor să aibă o amintire a locurilor pe care le vizitează, așa că obiectele în miniatură, confecționate atât de creativ de Raluca sunt, fără îndoială, suvenirul perfect de luat acasă.

Toată povestea a început fără un background în domeniu, căci tânăra, de fel din Vaslui este, de fapt, medic veterinar, dar a continuat cu multă pasiune, spirit de observație și dorința de a reda cât mai fidel detaliile arhitecturale ale fațadelor din Brașov.

 

”Am făcut un curs de design în vara anului trecut, dar în principiu am învățat singură să lucrez cu lutul, să îl modelez, să adaug detalii și culori în finisajele căsuțelor. În funcție de colecție, folosesc argilă cu uscare la aer sau argilă arsă în cuptor. Fiecare etapă are durata sa: tăierea materialului, uscarea, pictura, lăcuirea. Realizez serii de câte 30 – 50 de căsuțe care își găsesc apoi proprietarii în diverse locuri din țară sau din străinătate”, spune Raluca.

Cele mai multe vânzări se fac direct din magazine, produsele Little Houses fiind disponibile în Brașov, Sighișoara și în București. Un  mijloc bun de promovare îl reprezintă participarea la diverse târguri de profil, precum Made in Ro, Dichisar sau Marché de Noël, târgul de autor, organizat la sfârșit de an. De obicei, înainte de aceste evenimente, Raluca pregătește colecții noi, astfel încât cei care iubesc brandul să aibă parte de noutăți.

”Am avut o colecție specială anul trecut, când am folosit aur lichid pentru decorarea căsuțelor. În general, clienții sunt fie turiști care caută piese cu influențe folclorice, fie oameni care apreciază obiectele de artizanat și le colecționează sau le oferă cadou. Iarăși, în ultima vreme am avut foarte multe cereri din partea tinerilor care organizează nunți sau botezuri. Căsuțele sunt deosebit de apreciate ca mărturii la evenimente speciale”, spune Raluca.

Se bucură enorm când clienții fideli vin la târguri doar ca să cumpere modelele noi cu care să își completeze colecțiile personale. Cumva simte că dăruiește o bucățică din sufletul ei, pentru că fiecare piesă este modelată cu multă, multă dragoste. A avut și câteva comenzi ieșite din tipar, care au solicitat-o ceva mai mult, dar care i-au plăcut ca experiență. De exemplu, a realizat replici după câteva case din satul Porumbacu, județul Sibiu. O comandă asemănătoare a venit tocmai din Danemarca.

”Este ceva mai migălos, pentru că trebuie să fii foarte atent la detalii. Ideea este ca replica făcută din lut să redea cât mai fidel detaliile originale. Sunt și pensiuni care vor să dăruiască astfel de căsuțe turiștilor care le trec pragul, un mic suvenir care să amintească de vacanța petrecută în locul respectiv. Trebuie doar să îmi trimită fotografii cu casa, din cât mai multe unghiuri și de acolo pornesc proiectul”, povestește  Raluca.

În Capitală, găsești căsuțele Little Houses la My Romanian Store (Strada Episcopiei, nr. 6), la Cărturești Verona sau la Dizainăr. Și, bineînțeles, pentru noutăți, dar și pentru comenzi online, urmărește pagina de Facebook Little Houses și contul de Instagram al Ralucăi, o adevărată sursă de inspirație pentru toți creativii.

Foto: Raluca Țincă

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply