Lascăr Catargiu 46, un exemplu de cum ar trebui renovată o clădire de patrimoniu

Adevărul e că trecem zilnic pe lângă clădiri de patrimoniu mutilate, pur și simplu, prin așa zise lucrări de restaurare. Cred, așadar, că e responsabilitatea noastră, a tuturor, să promovăm exemple de clădiri salvate în mod lăudabil. Poate așa o să înțelegem mai bine diferența între cum trebuie și cum nu trebuie făcute lucrurile în materie de restaurări.

În categoria ”așa da” intră, cu siguranță, casa din Lascăr Catargiu nr. 46. Este vorba de o clădire de patrimoniu, construită în 1911 după planurile arhitectului Toma Dobrescu. Renovarea poartă semnătura echipei Răzvan Bârsan + Parteners. De altfel, proiectul a și câștigat premiul la Bienala Națională de Arhitectură 2018, la categoria ”Restaurare. Consolidare. Clădiri restituite comunităților”.

Foto: arh. Anatol Struna

Principala preocupare a arhitecților a fost aceea de a  aduce casa în prezent, din punct de vedere al dotărilor, fără a-i afecta însă autencitatea. Instalațiile sanitare, sistemul de încălzire și răcire sau sistemele de iluminat interior – exterior sunt integrate cu iscusință, astfel încât să fie vizibile cât mai puțin.

Foto: arh. Anatol Struna

Toată atenția a fost concentrată asupra elementelor de arhitectură specifice secolului trecut. A fost păstrată structura originală a acoperișului, culorile și detaliile fațadei. În interior a fost și mai mult de muncă, pentru că s-a dorit salvarea cât mai multor elemente originale.

Restaurarea lemnăriei a presupus multă migală, însă rezultatul a cântărit enorm în imaginea de ansamblu a proiectului. Ebenisul Irinel Gheorghe s-a ocupat de recuperarea tâmplăriei, a tavanelor din lemn și a scării interioare. Împreună cu echipa sa, a reușit să salveze zeci de uși interioare și o bibliotecă din lemn masiv.

Imagini din timpul lucrărilor de restaurare

De asemenea, a lucrat la partea de mansardă, acolo unde arhitecții au gândit crearea unui spațiu multifuncțional deschis.

Foto: arh. Anatol Struna

Pardoselile și placările pereților au fost și ele refăcute cu pricepere. Un efect notabil îl are și păstrarea feroneriei, mai ales la nivelul ușii principale.

Pentru cei care nu știu zona foarte bine, merită menționat un aspect inedit. În aceeași curte există o a doua clădire, construită în oglindă. Contrastul este evident: pe de o parte avem o casă desprinsă parcă din alte vremuri, pe de altă parte, putem admira o renovare făcută cu mult respect pentru istoria locului.

Foto: arh. Anatol Struna

Foto: arh. Anatol Struna

Prof. dr.Nicolae Gheorghiu a locuit o perioadă la adresa Lascăr Catargiu nr. 46. Recunosc că nu știu care este destinația actuală a imobilului, însă proiectul merită toată aprecierea.

Foto: arh. Anatol Struna

Pe site-ul www.razvanbarsan.com, găsești tot portofoliul firmei de arhitectură care s-a ocupat de renovarea casei. Pentru lucrări de restaurare, ia legătura cu ebenistul Irinel Gheorghe. Îl găsești în atelierul său din Șoseaua Prelungirea Giurgiului 235 sau pe internet, la următoarele adrese: www.restaurare-lemn.ro și www.restaurare-mobilă.ro.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply