Designerul Larisa Lazea te învață cum să îți amenajezi casa cu bani puțini

Decorarea casei cu ajutorul unui profesionist nu trebuie să fie un lux, e de părere designerul Larisa Lazea, dând drept exemplu mansarda părintească pe care a amenajat-o, de curând, cu un buget de nici 2.000 de euro. Secretul stă, crede tânăra, în refolosirea pieselor pe care le ai deja și în accesorizarea potrivită a spațiului. După ce a terminat ASE-ul la București și a făcut un master în business, Larisa a revenit în Cisnădie, hotărâtă să demonstreze că decorarea casei poate fi accesibilă oricui, nu doar persoanelor cu venituri peste medie. A făcut și un curs de design interior, iar primul proiect finalizat a fost mansarda în care a copilărit, împreună cu fratele său. Nu a fost deloc treabă ușoară, având de-a face cu un ”client” exigent, respectiv mama sa 😊, dar este foarte mulțumită de rezultat, mai ales că a reușit să integreze în amenajare obiecte de suflet care au fost în familia lor de generații.

Zona de living înainte de amenajare

”Am păstrat piese de mobilier, precum canapeaua și fotoliile din zona de living. Sunt la noi în casă de aproape 20 de ani, dar după recondiționare, arată ca noi. Tata este croitor, așa că el s-a ocupat de retapițare. Lada de zestre a bunicii mele își continuă și ea povestea, sus, în mansardă. Cred că are în jur de un secol vechime. În dormitor nu am putut să mă despart de covorul de Cisnădie. Mi se pare că se potrivește foarte bine în decor”, povestește Larisa.

Colaborarea cu mama sa a decurs ca la carte, pornind de la prezentarea de moodboard-uri, până la stabilirea cromaticii și alegerea pieselor de decor. Pereții care la un moment dat erau acoperiți cu tapet au fost zugrăviți în alb pentru a mări vizual spațiul, în timp ce finisajele din lemn, prezente la nivelul tavanului, dar și în jurul ferestrelor, au fost păstrate ca elemente rustice.

Personalizarea interiorului s-a făcut, în mare parte, cu ajutorul accesoriilor atent alese de pe internet sau din magazinele de specialitate, și, în ciuda bugetului restrâns care le-a fost alocat au contribuit, din plin, la conturarea imaginii de ansamblu în ambele încăperi amenajate. Multe obiecte au fost cumpărate de la branduri accesibile, cum ar fi IKEA, Jysk, Pepco sau Jumbo, dovadă că nu e nevoie să cheltui o avere pentru a face din casa ta un loc elegant și primitor. Bineînțeles, Larisa a ținut să adauge o notă personală amenajării, așa că și-a folosit imaginația pentru a reinterpreta obiectele cumpărate. De exemplu, abajurul lampadarului din dormitor a fost decorat chiar de ea cu modele botanice, în timp ce tabureții au fost vopsiți pentru a respecta cromatica încăperilor.

”Ce încerc eu să le explic oamenilor de fiecare dată este că un profesionist te poate ajuta nu doar cu sfaturi ce țin de partea estetică, ci și de funcționalitatea casei. Un designer va ști cum să gestioneze bugetul, va lua legătura cu furnizori serioși, te va sfătui în ce să investești, în funcție de personalitate sau de stilul tău de viață. Este, dacă vrei, un fel de psiholog. De multe ori, ajungi să îți dai seama mai bine decât clientul ce anume i se potrivește”, este de părere Larisa.

Știe că mulți oameni consideră designul de interior este un moft sau un serviciu pe care nu și-l pot permite, dar este hotărâtă să demonteze miturile. Crede că un profesionist poate scuti și timp, și bani, pentru că vede mai clar imaginea de ansamblu. Greșelile făcute într-o amenajare pe cont propriu sunt, de multe ori, greu de reparat și costisitoare.

”E adevărat că atunci când cumperi o locuință, nu îți mai rămân mulți bani pentru decorarea interiorului și atunci trebuie investit cu chibzuință în piesele de mobilier, finisaje ș.a.m.d. Un designer te poate sfătui cum să gestionezi bugetul pentru a acoperi toate nevoile, dar te va ajuta și cu chestiuni practice, de exemplu, numărul de prize dintr-o cameră, poziționarea lor, ascunderea cablurilor sau așezarea centralei termice. De multe ori, nu luăm în calcul toate aspectele și ne trezim în situația de a modifica lucruri deja făcute”, spune designerul.

Înainte de amenajare

Mi-a plăcut proiectul Larisei, pentru că demonstrează că poți obține rezultate deosebite și cu bani puțini. Dacă ești interesat de o colaborare sau consultanță în domeniu, nu ezita să îi scrii pe pagina de Facebook.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply