Ioana este arhitect, designer, ilustrator freelancer și, de câțiva ani, fondatoarea ”Perina”, un proiect simpatic, inspirat din arhitectura tradițională românească. Fiecare domeniu îi este la fel de apropiat sufletului, însă se regăsește mai mult în partea de pictură și de produs handmade, pentru că aici, spunea ea, reușește să își exprime cu adevărat, creativitatea. Perina a apărut în 2015, din nostalgia vacanțelor petrecute la țară, la bunici. De atunci, Ioana a reușit să transforme în obiecte de decor zeci de căsuțe tradiționale, din diverse colțuri ale României. ”Mi-am dat seama că îmi place să cos la mașină și de aici am început să experimentez”, spune tânăra. ”Este un proiect care, într-un fel, aduce lolaltă toate pasiunile mele: pictura, designul de interior, arhitectura și plimbările în natură”.
O astfel de pernuță poate fi confecționată în cel mult două zile, în funcție de complexitate. De la casele cu ”ochi” din zona Sibiului, până la acoperișurile înalte, specifice Maramureșului, Ioana a reușit să surprindă, cu umor, elemente de referință ale arhitecturii românești. Pernuțele sale, cusute cu migală și creativitate, pot fi obiecte de decor, așezate într-un colț de fotoliu, pat sau canapea, dar, în același timp, pot deveni jucării educaționale pentru copii, mai ales pentru aceia care cresc la bloc, în orașe aglomerate. Unele modele sunt prevăzute cu un buzunar discret, în spate, locul perfect pentru a ascunde cartea preferată, înainte de culcare. „Pufoşeniile” sunt realizate din bumbac 100% şi umplutură hipoalergenică, fiind pictate manual.
Nu numai gospodăriile tradiționale au devenit sursă de inspirație pentru pernuțele Ioanei, ci și orașele transilvănene. Piețele medievale din Sibiu sau Brașov, dar și turnurile Sighișoarei au devenit, în viziunea artistei, obiecte de decor, menite să înveselească orice încăpere.
”Am terminat Colegiul Național de Arte “Regina Maria” din Constanța și am continuat, ulterior, cu Universitatea de Arhitectură ”Ion Mincu” din București. Toate cunoștințele acumulate, de-a lungul timpului, m-au ajutat să materializez, mai ușor, ideile. Bineînțeles, cred că întotdeauna este loc de mai bine. Îmi place să învăț ceva nou în fiecare zi, să descopăr, să experimentez. Important este să faci ceea ce îți place și să nu renunți la visurile tale”, spune tânăra.
Pentru că nu se teme de provocări, Ioana a plecat din București, după mai mulţi ani petrecuţi aici și s-a mutat în provincie, în Prahova. În vară a deschis, în Câmpina, magazinul Ideea Butic, unde vinde tot felul de obiecte lucrate manual. Micul showroom este un vis împlinit, realizat alături de o bună prietenă pasionată, la rândul său, de handmade. Următorul pas este inaugurarea unui magazin online. Promit să te ţin la curent cu adresa, în momentul în care devine funcţional.
Între timp, poţi comanda pe Facebook dacă îţi face ceva cu ochiul. Pe site-ul Ioanei – www.ioanazdralea.com găseşti şi alte minunăţii pe care le face: ilustraţii, artă digitală, diverse obiecte imprimate cu desenele sale.
UPDATE:
Aşa cum ţi-am promis, revin cu adresa magazinului online de unde poţi cumpăra simpaticele creaţii lucrate de Ioana şi de prietena sa, Daniela Boicescu. Dacă te gândeşti la un cadou cu personalitate în perioada următoare, mai ales că se apropie sărbătorile de iarnă, nu ezita să verifici magazinul online www.ideeabutic.ro. Sigur o să găseşti ceva care să îţi placă!
No Comments