Înfrumusețează-ți casa cu ajutorul profilelor decorative!

De câte ori nu ți s-a întâmplat să rătăcești, fără noimă, pe străzi umbroase, admirând case vechi, cu ferestre înalte și fațade împodobite somptuos? Aceste detalii arhitecturale, pe care astăzi le trecem cu vederea simbolizau, în trecut, statutul social al proprietarului. În secolele XIX-XX, reședința era, înainte de toate, un fel de a te prezenta lumii, lucru valabil în cazul familiilor boierești cu tradiție, dar și a îmbogățiților vremii, negustori înstăriți care profitaseră de contextul economic favorabil pentru a face averi impresionante. Din păcate, multe clădiri istorice zac astăzi în paragină, iar în marile orașe, unde interesele imobiliare fac legea, aceste monumente ajung să fie distruse pentru a face loc clădirilor din sticlă și metal. Există și categoria caselor de patrimoniu care au suferit modificări îndoielnice. Mulți proprietari au înlăturat definitiv ornamentația fațadelor pentru a izola exteriorul casei cu polistiren expandat sau au înlocuit tâmplăria din lemn cu PVC sau aluminiu.

Cei care doresc să aibă o locuință eficientă din punct de vedere energetic, dar care să păstreze farmecul arhitectural din trecut, au la dispoziție variante prin care pot realiza acest lucru. Sunt firme care fac elemente decorative pe comandă și pot reproduce, cu fidelitate, modelul original, prin tehnologiile inovatoare folosite. Este și cazul celor de la  CoArtCo, o firmă înființată în 2008, specializată în producția de profile decorative.

Fabrika de Case - Profile decorative CoArtCoNoutatea constă în rășina grunjoasă cu care sunt acoperite profilele din polistiren, tehnică ce garantează o rezistență îndelungată în timp. Aspectul este cât se poate de autentic, finisajul final aducând, în mare măsură, cu piatra naturală. ”Am pornit această afacere pentru că simțeam că există cerere pe piață”, povestește Constantin Burlacu, manager  CoArtCo. ”Am investit mult în oameni talentați și în utilaje care să ne permită să reproducem, cât mai fidel, detaliile arhitecturale. Rășina folosită în cazul profilelor exterioare este adaptată climei din țara noastră. Probleme apar, în general, primăvara devreme sau toamna târziu, când sunt diferențe mari de temperatură între noapte și zi. Atunci există riscul să se infiltreze apă și să înghețe. Tocmai de aceea protejăm profilul, aplicând un start de rășină grunjoasă”.

Fabrika de Case - Profile decorative CoArtCo

Fabrika de Case - Profile decorative CoArtCoConstantin spune că, la început, a avut de înfruntat numeroase prejudecăți pentru că oamenii considerau mai puțin valoroase elementele decorative realizate din polistiren. Chiar și arhitecții aveau ezitări în a le recomanda clienților. Mentalitatea s-a schimbat în ultimii ani, iar cererea este în continuă creștere. ”Este greșit să spui că se muncește mai puțin la profilele confecționate din polistiren. E adevărat că se folosesc alte tehnologii, însă trebuie să ne adaptăm materialelor de construcție actuale. De exemplu, termosistemul este un ansamblu elastic, care se dilată mult vara și se contractă la temperaturi mici. Astfel și profilele de exterior trebuie să fie flexibile”, argumentează Constatin. ”Înainte, casele se construiau din cărămidă, iar stucaturile din ipsos puteau fi montate, fără probleme, pe fațadă. Decorațiunile din piatră se realizau, de multe ori, în același timp cu peretele”.

Fabrika de Case - Profile decorative CoArtCo

Cu ajutorul tehnologiilor moderne și cu o echipă talentată de artiști grafici cei de la CoArtCo pot reproduce orice: de la ancadramente pentru ferestre, până la coloane, arcade, brâuri sau cornișe. Pentru un aspect cât mai autentic, fiecare profil este grunduit în două straturi cu rășină. Culoarea originală, un gri maroniu, ce aduce destul de mult cu nuanța pietrei naturale, poate fi schimbată, în funcție de preferințe, aplicând ulterior orice vopsea lavabilă.

Fabrika de Case - Profile decorative CoArtCoUn alt avantaj este acela că poți să personalizezi profilele, în funcție de dimensiune și model. Produsele sunt gata într-un interval destul de scurt. De exemplu, profilele cu linii drepte pot fi realizate în 3-4 zile. Durează puțin până se usucă rășina.

Fabrika de Case - Profile decorative CoArtCo

Fabrika de Case - Profile decorative CoArtCo”Avem comenzi în toată țara, iar portofoliul nostru include nu doar reședințe particulare, ci și spații comerciale sau hoteluri”, spune Constantin. ”De obicei, suntem tentați să asociem aceste detalii arhitecturale exclusiv cu clădirile istorice, însă ele pot fi integrate, cu succes, și în cazul construcțiilor noi. Sunt elemente care dau eleganță oricărei case. Ar fi bine să fie gândite încă de la început, tocmai de aceea este recomandată colaborarea cu un specialist”.

Fabrika de Case - Profile decorative CoArtCo

Unul dintre arhitecții care colaborează foarte bine cu firma CoArtCo este Adrian Păun, arhitectul care proiectează case în stil tradițional și neoromânesc.

Fabrika de Case - Proiect realizat de arhitectul Adrian Paun

Fabrika de Case - Proiect Adrian PaunAceeași gamă variată găsești și la profilele pentru interior, cu posibilitatea de a personaliza fiecare detaliu, în funcție de preferințe. Foarte interesante mi s-au părut produsele decorative, acoperite cu puf de catifea.

Fabrika de Case - Rozete decorative CoArtCo

Mai multe detalii găsești pe site-ul lor, www.profiledecorative.ro. Dacă ești din București, poți da o raită până la showroom-ul de pe str. Barbu Mumuleanu, nr. 29, din sectorul 2.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply