Influente frantuzesti intr-o casa de vacanta din nordul Spaniei

Ea isi dorea o casa de tara, cu cotet pentru pasari si gradina de legume, el o livada de maslini din care sa isi produca singur uleiul, asa cum avea in copilarie bunicul lui in Franta. De la asta a pornit proiectul designerului Serge Castella. In urma cu un an acesta a fost contactat de un cuplu, la scurt timp dupa ce proiectele lui aparusera in revista Arhitectural Digest din Spania. Cei doi s-au indragostit de stilul eclectic, colorat si plin de viata al lui Castella, asa ca in momentul in care si-au cumparat casa in Pals, un orasel medieval din NE Spaniei, au luat legatura cu designerul pentru a se ocupa de amenajare. „Recunosc ca la inceput am avut ceva emotii. Era pentru prima data cand un client imi cerea sa concep un cotet de gaini”, isi aminteste, razand. „Cinstit vorbind, nici casa nu era foarte atragatoare. Am inceput lucrarile de renovare fara un plan precis, fara schite si fara prea multe idei. Am sperat ca in momentul in care ma voi apuca de treaba, lucrurile se vor aseza de la sine”, povesteste Serge. Casa se dorea un refugiu pentru proprietari, un loc in care sa se intalneasca cu prietenii si in care sa se bucure de linistea naturii. Si daca exteriorul nu promitea prea multe, locatia era perfecta pentru asa ceva. Cinci hectare de maslini inconjurau modesta casuta de piatra, iar dealurile inverzite strajuiau, din toate partile, oraselul medieval. Ca sa nu mai vorbim ca la doar cativa kilometri, Marea Mediterana scalda cu valurile ei spumoase plajele fine din Costa Brava.

O parte din elementele originale au fost salvate

Cand a venit vorba de amenajare, designerul Serge Castella recunoaste ca a avut mana libera. El s-a ocupat de cumparaturi, de alegerea accesoriilor si a pieselor de mobilier, chiar si de compartimentarea interiorului. A reusit sa salveze o parte din elementele originale ale casei. A pastrat o usa veche, datand din secolul al XVIII-lea si numeroase obiecte decorative. „Am uitat sa mentionez ca proprietarii locuiesc in Franta.. Am vrut sa integrez ceva din cultura lor si in resedinta de vacanta. M-am inspirat din opera romancierului Marcel Pagnol. Regaseam pasaje din cartile lui, peste tot in jur: parfumul discret de pin si rozmarin, recolta maslinelor, gustul unei limonade reci ca gheata, intr-o dupa-amiaza torida de vara. Franta si Spania se aseamana din multe puncte de vedere”, explica designerul.

12

Proprietarii si-au dorit o casa prietenoasa, aerisita si confortabila, fara mari pretentii. Au fost atat de multumiti de munca designerului spaniol, incat l-au lasat sa se ocupe si de exterior, si de gradina. „Sa amenajez casuta asta a fost o experienta deosebita pentru mine. M-a facut sa ma intorc in copilarie, la vacantele petrecute in provincie, la bunici. Nu as da salata lor de rosii cu ceapa, pentru nici o petrecere exclusivista din lumea asta”, povesteste, cu nostalgie, designerul. ”Pentru ca un proiect sa aiba succes, e nevoie de sentimente, de emotii, de amintiri. Atunci el va capata autenticitate si va rezista in timp”. Hai sa mai vezi cateva imagini!

3456789

Sursa foto: Architectural Digest Spania

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply