Încântătoare căsuță inspirată din poveștile cu hobbiți

În urmă cu şase ani a cumpărat un teren în Krzywcza, un sătuc din Subcarpaţii polonezi, iar acum casa lui a ajuns motiv de mândrie locală. Toţi cei care vizitează micuţa localitate, ce numără puţin peste 600 de suflete, trec obligatoriu şi pragul neobişnuitei gospodării. Spun neobişnuită pentru că seamănă tare mult cu casele hobbiţilor. De altfel, i-au şi zis, pe bună dreptate, „Hobbitowa”.

Tolkien ar fi cu siguranţă mândru de căsuţa hobbit ce răsare parcă din pământ, la marginea pădurii din Krzywcza. Extravaganta construcţie, pitită printre copaci, abia dacă se observă. Mai ales că acoperişul a fost proiectat să fie unul „verde”, fiind cuprins din belşug de muşchi şi iarbă. De după ferestrele rotunde şi uşa cu mâner de alamă te aştepţi în orice moment să apară unul din personajele care au încântat milioane de cititori şi fani ai filmului.

Fabrika de Case - Casa hobbit in Polonia

Proprietarul, Bogdan Pekalski, este un constructor cu experienţă. În ultimii ani a proiectat şi a creat o mulţime de grădini, dar şi interioare de case, fiind apreciat pentru stilul său neconvenţional. În 2010 a cumpărat o bucată de teren în Krzywcza și a decis să construiască aici casa de vis pe un deal. A proiectat-o şi a construit-o astfel încât să se încadreze perfect în peisaj.

Fabrika de Case - Casa hobbit in PoloniaDupă ce ani de zile a încercat să transforme în realitate proiectul unei case desprinse din poveşti, după ce s-a lovit de numeroase dificultăţi şi a trebuit să o ia de mai multe ori de la capăt, în cele din urmă a construit „Hobbitowa”, exact aşa cum o visase. Câţiva prieteni l-au ajutat să ridice scheletul casei şi i-au dat o mână de ajutor la alte munci mai grele, însă, în definitiv, Bogdan a fost cel care a realizat cea mai mare parte a lucrării.

Fabrika de Case - Casa hobbit in Polonia

Foto: nocowanie.pl

„Este greu de crezut, dar dacă îţi urmezi visele şi îţi aloci suficient timp, cu multă pasiune totul pare posibil. Îmi place să fiu aproape de natură, iar atunci când am văzut Stăpânul Inelelor, satul hobbiţilor m-a fermecat. Am dorit neapărat să construiesc şi eu o astfel de casă”, mărturiseşte Bogdan Pekalski, explicând care a fost geneza proiectului său.

Fabrika de Case - Casa hobbit in Polonia

Fabrika de Case - Casa hobbit din PoloniaNu vă imaginaţi o casă foarte mare! Din contră, Hobbitowa numără doar câteva încăperi: un living cu zonă de gătit, o baie şi două dormitoare. În total, nu mai mult de 45 de metri pătraţi suprafaţă. Suficient însă pentru o călătorie în lumea basmelor.

Fabrika de Case - Casa hobbit in Polonia Ca materiale de construcţie, Bogdan a folosit buşteni rotunzi din lemn de salcie, proveniţi din pădurea aflată în apropiere, cob (lut şi paie) şi piatră.

Fabrika de Case - Casa hobbit din Polonia

Foto: Agencja Gazeta

Fabrika de Case - Casa hobbit in Polonia, zona de livingPentru tencuiala interioară s-a folosit lut, în timp ce pe exterior s-a aplicat un start de var.

Fabrika de Case - Casa hobbit in Polonia Şi pentru că vorbim de o casă naturală, şi podeaua este tot din lemn, mai exact din cordwood, adică din buşteni rotunzi.

Fabrika de Case - Casa hobbit in Polonia

Impresionant cu adevărat mi se pare livingul cu fereastra foarte mare, care lasă loc să pătrundă lumina. Deşi totul pare făcut în joacă, fiecare încăpere este foarte funcţională. Soba folosită pentru încălzit pe timpul iernii oferă şi posibilitatea de a găti mâncăruri delicioase, fiind prevăzută cu plită şi cuptor.

Fabrika de Case - Casa hobbit din Polonia

Fabrika de Case - Casa hobbit in PoloniaIar şemineul…ei bine şemineul este o adevărată operă de artă. Îmi place mult şi soluţia aleasă pentru zona de gătit. Blatul, o bucată solidă din lemn cu aspect nefinisat, a fost încastrat în cărămidă. Iar de tavanul ce lasă impresia unei spirale nesfârşite din lemn stă agăţat un felinar ce pare că a fost lăsat acolo chiar de hobbiţi.

Fabrika de Case - Casa hobbit in PoloniaBine de ştiut. Casa este independentă din punct de vedere energetic, are propria sursă de apă, sistem de canalizare intern şi panouri fotovoltaice ce produc electricitate.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply