Împletire de nou și vechi într-un apartament din Lisabona, construit în secolul al XVIII-lea

Acum câteva zile mi-a apărut în recomandări pe youtube un film de prezentare al unui apartament din Lisabona, renovat de studioul de arhitectură Gameiro. Mi-au plăcut mult soluțiile alese pentru optimizarea spațiului, dar și grija cu care au fost păstrate elementele originale de arhitectură, așa că m-am gândit să prezint proiectul pe blog. Apartamentul este situat într-o clădire istorică, veche de 200 de ani și a avut nevoie de reparații capitale pentru a ajunge în stadiul pe care îl vedem astăzi. În momentul achiziției, locuința arăta deplorabil, însă arhitecții au reușit să vadă dincolo de aparențe și au avut încredere că îi pot reda frumusețea, aplicând soluții neconvenționale care să țină cont de trecutul zonei.

Apartamentul se bucură de o priveliște de milioane. De pe terasă se vede foarte bine celebrul Pod 25 Aprilie (Ponte 25 de Abril) pe care mulți îl aseamănă cu Golden Gate Bridge din San Francisco.

small balcony

Recompartimentarea spațiului a fost cea mai dificilă etapă a proiectului pentru că vorbim de o clădire construită în secolul al XVIII-lea. Încăperile erau mici și întunecoase, aproape imposibil de mobilat. A fost nevoie de eliminarea câtorva ziduri pentru ca apartamentul să câștige spațiu și luminozitate. Cele mai multe transformări au avut loc în zona de living. De fapt, după renovare arhitecții au gândit aici un open space, alcătuit din bucătărie, sufragerie și dining. Accentul este pus pe detalii, îndeosebi pe finisaje și pe elemente de arhitectură salvate de secole.

modern kitchen

modern kitchen

Pardoseala, de exemplu, este realizată din fâșii de marmură aduse din Alentejo (sudul Portugaliei). Bucățile au dimensiuni asemănătoare și sunt lipite cu ciment, creând un model deosebit, specific caselor mediteraneene. Pe terasă, marmura are culori mai închise, iar dispunerea fâșiilor nu este atât de studiată. Același aspect rustic este păstrat și la nivelul pardoselii din baie.

bathroom

Ferestrele arcuite din living nu au existat de la început. Forma lor este inspirată de arhitectura unei vechi mănăstiri ce se vede, în depărtare, de pe terasă. Este un detaliu ce armonizează spațiul, dar și un mare câștig dacă ne gândim la cantitatea de lumină naturală ce pătrunde astfel în interior.

ferestre arcuite

Tavanul este, iarăși, un element deosebit în zona de living pentru că îmbină finisaje moderne și lemn vechi, vizibil deteriorat. Grinzile au fost tratate pentru eliminarea cariilor, însă urmele au fost păstrate pentru a scoate în evidență vârsta reală a lemnului. Detaliile sunt evidențiate și de lumina ambientală, amplasată strategic.

grinzi de lemn

Pereții au fost tencuiți cu lut fără să mai fie acoperiți ulterior de alte straturi de vopsea. Același material a fost folosit și în zonele cu umiditate: în bucătărie, în zona de lucru și în baie. Lutul a fost însă sigilat cu o substanță specială pentru a căpăta rezistență.

În urma recompartimentării apartamentului, s-au obținut trei dormitoare cu pat dublu, dar destul de modeste ca suprafață. Arhitecții de la studioul Gameiro au reușit să păstreze câteva fresce pictate în secolul al XIX-lea în două dintre dormitoare. Culorile sunt șterse și vizibil deteriorate, dar nu s-a încercat restaurarea lor pentru că evidențierea vechimii clădirii a fost o constantă a întregului proiect. Porțiuni de frescă regăsim, de asemenea, în dressing și în baie.

bedroom design

bedroom walls

În al treilea dormitor, lipsa de spațiu a fost o reală problemă. Singura piesă de mobilier este un pat dublu care ocupă practic toată încăperea. Pentru a avea acces la fereastră, arhitecții au improvizat un fel de punte de lemn care se ridică pe perete după utilizare. Este o soluție de compromis, dar a fost singura variantă disponibilă pentru a obține încă o cameră pentru dormit.

small bedroom

small bedroom

small bedroom

Încăperea de la mansardă era locul de odihnă al fostei proprietare, un pic ciudat având în vedere dimensiunile camerei. În prezent, spațiul este folosit pentru depozitare și ocazional, ca loc de lectură.

Îți las mai jos și un link către turul video al apartamentului.  Îți recomand să îl vezi în întregime, pentru că mai are detalii interesante pe care nu le-am inclus în material. Oricum, fotografiile sunt făcute în perioada în care locuința nu era încă mobilată. Pe youtube vezi rezultatul final, după încheierea procesului de amenajare.

Foto: Tiago Casanova

 

Previous Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Mia Coman 5 November 2019 at 10:11

    Alina draga,
    Cu aceasta ocazie am “fost putin prin Lisabona”! Interesanta renovare! Imi place mult cand lasi la vedere, putina istorie (in acest caz), elemente din natura, etc.
    Mi-a amintit de vacanta petrecuta in Teneriffe, Am locuit intr-un apartament asemanator, pe ici pe colo : ferestre cu bolta, terasa aproape identica, masa si scaune la fel.
    Calde imbratisari, Mia

  • Leave a Reply