I’m cotton you: Materiale naturale, pentru un dormitor ca în reviste

Când decizi să îți amenajezi casa, pe cont propriu, fără să apelezi la serviciile unui specialist, ai de trecut, vrând-nevrând, de niște hopuri pe care nu le luasei neapărat în calcul. Așa s-a întâmplat și în cazul Florinei Florean, când, hotărâtă să își cumpere perdele albe din bumbac, și-a dat seama că îi va fi foarte greu să găsească țesături 100% naturale, cu dimensiuni care să se potrivească exact spațiului său. A fost momentul în care a simțit că pe piață este loc de un brand care să ofere produse simple și naturale, așa cum vezi în feed-ul de pe Instagram.

Nu s-a înșelat, pentru că astăzi are propriul atelier în Bistrița în care se produc textile pentru casă, de calitate superioară, iar printre cumpărătorii săi fideli se numără chiar și cetățeni străini. Pentru Florina, lansarea brandului ”I’m cotton you” a însemnat o provocare, pe care nu a privit-o însă cu teamă, ci mai degrabă cu emoția unui nou început. Vine dintr-o familie cu experiență antreprenorială, iar susținerea din partea celor dragi a contat mult, mai ales că acest proiect a însemnat implicare totală și o grămadă de lucruri noi de învățat.

Pasul cel mai dificil a fost găsirea furnizorilor cu care să stabilească o relație de colaborare pe termen lung. Și-ar fi dorit să cumpere materiale mai mult din țară, dar, din păcate este nevoită să apeleze și la importuri. Toate cusăturile și îmbinările se fac însă în atelierul din Bistrița, ceea ce face din brandul ”I’m cotton you” unul 100% românesc.

”Ne-a fost destul de greu să găsim furnizori la noi, în țară. Multe fabrici au falimentat, așa că a trebuit să ne orientăm și către materiale cumpărate din afară. Contează, în primul rând, calitatea. Lucrăm mult cu bumbac natural și mai nou, am început să introducem inul, un material cu calități deosebite. Foarte important este că produsele noastre nu au specificații anume de îngrijire, adică pot fi spălate, fără probleme, la temperaturi ridicate”, spune Florina.

Primul produs creat sub brandul ”I’m cotton you” a fost clasicul așternut alb, și, asigură Florina, el va rămâne o prezență constantă, pentru că este genul de produs fără vârstă, care nu ține cont de trenduri în materie de design interior. La fel de popular este însă și așternutul alb, cu volane.

Vorbind de experiența antreprenorială, sfatul Florinei pentru cei care vor să o apuce pe acest drum, este să facă lucrurile treptat și să nu se întindă mai mult decât e cazul. La început, veniturile nu sunt foarte mari, iar reinvestirea lor este obligatorie pentru a dezvolta afacerea. Oricum, crede tânăra, fiecare om are povestea lui și va avea de depășit propriile obstacole până să găsească formula câștigătoare, așa că e greu de vorbit de o rețetă universal valabilă.

”De exemplu, noi cumpăram la început o rolă de 50 de metri de material din care făceam cinci așternuturi. Acum volumul este mult mai mare. Nu am pornit cu o sumă semnificativă de bani, dar tot profitul obținut în primul an a revenit în firmă. Sunt, bineînțeles, provocări pe care le întâmpină fiecare. Pe partea de producție, acolo unde intervine factorul uman, trebuie să știi să colaborezi și să fii dispus să te pui la punct cu detalii tehnice pe care poate nu le stăpânești. Fiecare poveste are un parcurs diferit. Trebuie să te lovești cu capul de pragul de sus, dar trebuie să înveți din greșeli și să corectezi, acolo unde este nevoie”, crede Florina.

La rândul ei, a avut multe lucruri de pus la punct, dar echipa de pe producție a ajutat-o să înțeleagă ce se poate și ce nu se poate pune în aplicare. Așa și-a dat seama că nasturii de plastic se topesc la temperaturi ridicate sau că anumite cusături trebuie întărite, detalii aparent mărunte, dar cu o importanță deloc de neglijat în rezultatul final. Complicată s-a dovedit a fi și cutia în care trebuiau ambalate produsele, pentru că modelul a fost refăcut de patru, cinci ori până să aibă dimensiunile potrivite.

Pentru Florina, cea mai mare bucurie a fost deschiderea atelierului pentru că  i-a oferit flexibilitatea pe care și-o dorise încă de la început. Majoritatea produselor ”I’m cotton you” pot fi realizate la dimensiunile cerute de client, ceea ce reprezintă, din start, un mare avantaj. Multe familii păstrează încă burdufurile vechi, pătrate, de mari dimensiuni. Știi că să găsești fețele potrivite pentru așa ceva e misiune imposibilă. Și saltelele, mai ales cele cumpărate din afară, au dimensiuni speciale, așa că posibilitatea de a comanda măsurile potrivite este chiar binevenită.

Pe lângă colecția din bumbac, în atelierul Florinei se lucrează mult și cu in. Este un material care îi place mult, dar care, momentan, nu se bucură de atâta popularitate. Florina este însă încrezătoare că oamenii își vor schimba percepția pentru că, spune ea, așternuturile din in arată deosebit.

”Am primit multe întrebări referitoare la colecția din in: dacă materialul nu este rigid sau țepos, dacă nu deranjează când dormi. Inul este și el de mai multe feluri. Acesta este special conceput pentru așternuturi și este deosebit de plăcut la atingere”, explică Florina.

În momentul de față, produsele ”I’m cotton you” pot fi cumpărate prin magazinul online. Poți să urmărești noutățile și pe Instagram. Pozele care arată minunat, de altfel, sunt realizate de Camelia pe care o găsești aici. Pe lângă perdele diafane și așternuturi moi, Florina pregătește și o colecție de textile pentru bucătărie, dar promit să te țin la curent cu noutățile.

Foto: Camelia Ștefania Imbuzan 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply