Idei de pergole pentru o vară răcoroasă

Nimic nu este mai plăcut decât să te relaxezi, atunci când soarele dogoritor străluceşte cu putere şi aerul devine irespirabil, într-o terasă acoperită cu o pergolă de lemn. Dacă lângă ai amenajată şi o piscină…cu atât mai bine. Pergolele nu oferă doar umbră, ci şi o senzaţie de prospeţime, mai ales atunci când sunt acoperite cu vegetaţie, devenind locul preferat din grădină. Dacă nu pentru luat masa în aer liber, măcar pentru a te relaxa cu un ceai rece sau cu o limonadă în faţă. Suntem încă la începutul verii, aşa că este momentul perfect să te hotărăşti ce tip de pergole crezi că ţi se potrivesc. Mai ales că există nenumărate tipuri de design din care poţi alege.

Înainte de a decide cu privire la un model, este important să vă gândiţi unde vreţi să amplasaţi pergola. Nici măcar nu este nevoie de o grădină imensă aşa cum poate vă imaginaţi. În primul rând trebuie să vă hotărâţi dacă pergola va fi în grădină, separat, sau o extensie a casei, ca un pridvor fals.

O alegere foarte potrivită sunt pergolele amenajate separat, fără a fi anexate la o clădire. Acestea sunt perfecte pentru a crea un chioșc în aer liber sau o zonă de relaxare într-un colț al grădinii. Foarte uşor pot fi transformate într-o o zonă de luat masa pe timpul verii sau de relaxare lângă piscină. La fel de bine, însă, pergolele pot fi ataşate la un perete sau la faţada casei. Rezultatul este acelaşi: multă răcoare, aer curat şi relaxare.

Foarte important este materialul din care este confecționată pergola. În principiu, sunt două categorii: metal, iar aici pot fi incluse cele din oţel şi aluminiu, şi lemn – natural sau stratificat.

Pergolele din oțel sunt mai ieftine, dar au o rezistență mai mică la intemperii. În timp, ploaia poate afecta o astfel de structură. O alegere mai bună ar putea fi aluminiul, care oferă luminozitate, dar şi rezistenţă mai mare. În plus, şi din punct de vedere estetic, există mai multe stiluri, de la cele clasice, la cele moderne, cu finisaje care imită lemnul sau din fibre de lemn împletite.

Însă, dacă doriți un aspect cât mai natural, lemnul este cea mai bună alegere. De obicei, esenţele cele mai utilizate sunt coniferele (cum ar fi pin sau brad). În orice caz, este esențial ca lemnul să fie tratat atât ca o măsură de protecţie împotriva umidităţii, cât şi contra dăunătorilor. Mai rezistent şi mai stabil, însă cu minusuri la capitolul estetic, este lemnul stratificat. Acesta este compus din mai multe secțiuni de lemn etanșate şi, de obicei, se dovedeşte a fi cea mai bună alegere în cazul pergolelor de dimensiuni mai mari. Odată ce structura este gata trebuie să vă gândiţi cu ce veţi acoperi pergola, mai ales dacă doriți să păstrați să vă feriţi de soare și ploaie.

Rogojina este o opțiune naturală care protejează de soare, dar se recomandă mai ales în zonele cu veri secetoase, pentru că ploile reprezintă un inamic redutabil pentru aceste suprafeţe. Vorbim de o alegere economică, însă la fel de adevărat este şi că în fiecare sezon trebuie înlocuită, deoarece se deteriorează.

O altă idee o reprezintă plăcile de  policarbonat, un material plastic dur, rezistent şi ușor, care poate fi vopsit în mai multe culori. Foarte convenabil este că pergolele acoperite cu acest tip de material protejează atât de ploaie, cât și împotriva razelor UV ale soarelui.

Scândura se apropie cel mai mult de ideea clasică de acoperiş. Oferă protecție completă împotriva soarelui şi asigură o etanșare bună împotriva ploii.

Puteţi acoperi pergolele şi cu prelată, fie că este fixă sau se pliază, lăsând la latitudinea fiecăruia să stabilească în ce măsură îşi doreşte mai multă sau mai puţină lumină. Țesătura de acrilic este cea mai potrivită, şi asta prin prisma performanţelor de care a dat dovadă atât în protecţia împotriva razelor UV ale soarelui, cât și împotriva ploilor.

Cu puțină imaginație, pergola ta poate deveni o grădină suspendată. Trebuie doar să o acoperi cu viță de vie, o alegere foarte reconfortantă. Singura problemă este că va trebui să aștepți un timp pentru a te bucura de umbra covorului vegetal. În plus, va fi nevoie de întreținere.

O alegere clasică este glicina. Cu ciorchinele de flori roșii, albastre sau albe creează locuri magice, iar mireasma pur și simplu te îmbată. Atenție, însă! Aceasta este recomandată numai în cazul unor structuri foarte rezistente întrucât greutatea lor nu poate fi trecută cu vederea.

Și bougainvillea este o alegere la fel de spectaculoasă.

El Mueble, BHG, Pinterest

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply