Idei de extindere a casei. Ce trebuie să știi dacă vrei să te apuci de un astfel de proiect

Ce faci când ai nevoie de mai mult spațiu, dar nu-ți permiți să investești într-o casă nouă? Cea mai la îndemână soluție este cea a unei extensii care să îți permită să suplimentezi suprafața locuibilă, în funcție de nevoile familiei tale. Poate fi o mansardă din lemn, o cameră lipită de corpul principal de clădire sau o construcție din geam. Variantele pe care le ai dispoziție sunt numeroase, după cum o să vezi în exemplele de mai jos. Desigur, rezultatul final este influențat de o mulțime de factori: materiale folosite, amplasarea casei, structura de rezistență, dimensiunea curții. Tot procesul trebuie să înceapă cu o expertiză tehnică, mai ales dacă vrei să extinzi casa pe verticală. E important să te asiguri că fundația și structura de rezistență vor face față sarcinii suplimentare. Nu e obligatoriu ca arhitectura noii construcții să aibă același stil cu restul casei. De cele mai multe ori, asocierile inedite de forme sau volumetrii pot da naștere unor proiecte extrem de originale.

Casă din anii ’30, cu extensie modernă din oțel și sticlă

Spuneam mai devreme că un corp nou de clădire, menit să suplimenteze suprafața utilă a casei, poate să aibă o arhitectură diferită, atâta timp cât asocierea este una coerentă din punct de vedere estetic. Iată un exemplu care mi-a plăcut, în mod desoebit: o casă din Melbourne construită în anii ’30 care a fost mărită considerabil după adăugarea unui corp nou cu două etaje. Extensia are o arhitectură minimalistă și o suprafață vitrată extrem de generoasă. Pereții din sticlă au rol dublu: să asigure suficientă lumină naturală înăuntru și să facă legătura cu exteriorul, casa fiind poziționată într-o zonă cu vegetație abundentă. Forma corpului nou este inspirată de acoperișul clădirii principale. Proprietarii și-au dorit ca arhitectura casei să se  încadreze în specificul zonei, chit că vorbim de o reinterpretare a elementelor.

La parter, extensia este gândită ca un open space alcătuit din bucătărie, dining și living. La etaj există un dormitor matrimonial, un dormitor al copiilor și o baie dispusă pe lungime. Găsești aici mai multe imagini din interior.  Oricum, nu vorbim de un proiect ieftin, investiția  totală fiind de aproape 400.000 de euro.

Contraste inedite într-o casă din Olanda 

Tot în categoria asocierilor neobișnuite intră și proiectul biroului de arhitectură Kraal.  O casă tradițională cu acoperiș de stuf  a fost mărită prin adăugarea unui corp cu pereți din sticlă, folosit ca zonă de dormit.  Din nou, legătura cu exteriorul a jucat un rol important, determinând chiar alegerea materialului de construcție. Încălzirea se face prin pardoseală. Există însă și un calorifer portprosop în baie. Ferestrele uriașe îți dau senzația că dormi în mijlocul grădinii. Pentru intimitate și controlul luminii naturale, avem draperiile gri, în ton cu pardoseala și perdelele vaporoase din voal.

House extension

Terasă închisă, transformată în open space

În Anglia, foarte multe case au acele terase închise pentru a compensa vremea capricioasă, specifică Regatului Unit. În exemplul pe care urmează să-l detaliez mai jos, proprietarii au decis să transforme zona respectivă într-un spațiu mult mai practic. Astfel, a apărut un open space alcătuit din bucătărie, dining și living, cu uși culisante, ce dau spre grădină. Acoperișul extensiei este unul plat, confecționat din tablă. Arhitecții au prevăzut câteva inserții de geam în plafon pentru ca încăperea să beneficieze de cât mai multă lumină naturală.

Iată și câteva sfaturi de care să ții cont, în cazul în care vrei să te apuci de un proiect asemănător: gândește-te bine la destinația pe care vrei să o aibă extensia casei, apoi vorbește cu un specialist pentru a evalua structura clădirii. Nu neglija partea de autorizații și, un aspect la fel de important – calculează-ți bine bugetul! O astfel de lucrare nu e neapărat una ieftină. În încheiere, mai adaug câteva fotografii pentru inspirație.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply