Cum amenajăm sufrageria într-un apartament de bloc

Am crescut la bloc, într-un apartament cu două camere, într-o familie obișnuită, formată din patru membri. Nu știu cum au stat treburile la voi, dar la mine acasă situația era clară: sufrageria a fost considerată mereu ”camera bună”. Aveam o masă mare în mijloc, extensibilă, rezervată evenimentelor speciale: revelioane, aniversări, după-amiezi cu rummy (astea erau mai rare, ce-i drept). Am zeci de fotografii cu noi îngrămădiți în jurul faimoasei mese. Dacă-ți vine să crezi, încă e acolo, rezistând eroic, chit că nu o folosește nimeni decât, cel mult, o dată-n an. De fapt, cam toată camera era un ”muzeu” rezervat musafirilor. Doar ei aveau onorea să doarmă pe canapeaua din sufragerie. În restul timpului, ai mei foloseau bucătăria pe care au transformat-o într-o încăpere obișnuită. Nu cred că e ceva spectaculos în povestirile mele. Cam așa stăteau lucrurile în mai toate apartamentele de la noi. Până la urmă, nu e nimic de condamnat aici. Vorbim de o bucățică din istoria noastră recentă.

În articolul de azi, vreau să-ți arăt cum văd eu o sufragerie adusă în prezent, care să îndeplinească și criteriul funcționalității. Da, mulți dintre noi locuiesc încă la bloc, împreună cu familia și copiii. Contează, așadar, ca spațiul să fie și confortabil, nu doar să arăte ca în revistele de amenajări. Sfatul meu e să privești realist fiecare mp al locuinței tale și să te gândești exact care îți sunt nevoile. Plănuiește cu atenție fiecare detaliu și abia apoi, apucă-te de treabă!

Bun, acum că ne-am pus la curent cu toate amintirile din copilărie, să și dăm câteva exemple de livinguri amenajate corespunzător. 🙂 Am și câteva sfaturi, în cazul în care hotărăști să faci renovările pe cont propriu.

Stabilește cromatica în funcție de mărimea camerei

Asta ține mai mult de partea estetică, dar e un aspect pe care n-ar trebui să-l neglijezi. De ce spun asta? Pentru că o sufragerie micuță, slab iluminată natural, va fi o cameră în care nu te vei simți comod. Ai nevoie de culori deschise pentru a -i da viață, iar albul este, din punctul meu de vedere, soluția cu care mergi la sigur. Pentru a evita monotonia, poți să adaugi câteva accesorii sau textile colorate. Îți garantez că sunt detalii care schimbă vizibil imaginea încăperii.

Și finisajele atent alese pot scoate sufrageria din anonimat. Ai la dispoziție o grămadă de variante, de la tapet, lambriuri sau chiar parchet pus pe unul dintre pereți, până la piatră naturală sau panouri decorative. Depinde mult ce stil de amenajare preferi. Mie piatra naturală nu-mi place neapărat într-un apartament de bloc, dar e o chestiune de gusturi.

Nu uita de funcționalitate

Dacă la capitolul decor am lămurit-o cât de cât, hai să vedem cum stăm și cu partea practică a lucrurilor. Cum spuneam la începutul articolului, sufrageria a fost considerată mereu un spațiu destinat primirii oaspeților, dar când stai în două camere, nu prea îți permiți să nu o folosești. Singura variantă rămâne canapeaua extensibilă care să poată suplini, la nevoie, un pat obișnuit. Bineînțeles, și o măsuță sau un taburet pe care să așezi ceașca de cafea, în cazul în care vine cineva în vizită.

Personalizează spațiile de depozitare

Cu spațiile de depozitare e o problemă, când stai la apartament. Primul impuls firesc e să scapi de toate dulapurile din casă, de debarale și etajere inutile. DAR o să-ți dai seama rapid că nu e o mișcare tocmai înțeleaptă. Vrei, nu vrei, tot trebuie să faci loc pentru diverse lucruri care se adună. Caută soluții care să nu aglomereze vizual încăperea: dulapuri compacte, înalte până în tavan, rafturi plutitoare sau piese cu funcționalități multiple.

Deschide spațiul, unde se poate 

O idee faină care te va ajuta să obții o sufragerie  luminoasă este și decuparea unuia dintre pereți. Evident, asta e valabil când locuiești singur, pentru că altfel, cine stă în cameră respectivă nu are nici un pic de intimitate. Dar, repet, dacă vorbim de un apartament pentru una sau două persoane, varianta merită luată în calcul. Arată chiar bine, mai ales dacă adaugi și un geam, cu ramă din fier.

Cam astea sunt sugestiile mele. Sper să te inspire imaginile găsite pe internet. Nu toate sunt adaptabile la bloc (de exemplu, șemineul într-un apartament obișnuit pare ceva utopic), dar există câteva idei care pot fi reproduse acasă. Tu cum vezi sufrageria ideală?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply