Este loc de design interior intr-o pestera? Ei bine da, o demonstreaza perfect Le Grotte Sextantio della Civita din satul Matera, unul dintre cele mai excentrice hoteluri din sudul Italiei. Camerele construite intr-o grota ofera o senzatie unica, mai ales daca stai sa te gandesti ca, in urma cu multi-multi ani, localnicii le-au folosit ca depozite, case sau chiar biserici.
Toate facilitatile epocii moderne, in pestera
Pentru a transforma grota abandonata intr-un hotel care sa ofere oaspetilor in primul rand autenticitate a fost nevoie de multa munca, dar si de inspiratia designerului ce a trebuit sa profite de fiecare coltisor disponibil. Antreprenorul suedezo-italian, hotelier si filantrop, Daniele Kihlgren a insuflat viata grotei din Matera, onorand astfel si un stil de a trai al celor care, odinioara, in vremuri de restriste, se adaposteau aici.
Pastrand arhitectura deja existenta si tinand cont de estetica locului, Kihlgren a amenajat impecabil cele 18 camere rupestre. Pentru a oferi tot confortul necesar acesta a utilizat obiecte de design traditionale din regiune, fara a ignora insa un minimum de facilitati contemporane.
Rezultatul este o capodopera arhitecturala, care ofera o experienta de neuitat. ”Genul de clienti care inteleg ceea ce fac eu sunt fini cunoscatori de antropologie. Ei considera autenticitatea a fi o valoare reala in lumea de astazi”, marturiseste Daniele Kihlgren.
Designerul a conservat spatiile originale
Pesterile de la Matera sau Sassi, cum le spun localnicii, au fost mult timp abandonate, insa legenda acestor locuri s-a transmis din generatie in generatie. Inainte de a incepe lucrarile la Le Grotte Sextantio della Civita, Daniele Kihlgren a gasit la intrare arcade frumos sculptate in peretii de piatra, dar si podele acoperite cu moloz. Si-a propus nu doar conservarea spatiilor originale, ci si renovarea lor cu unelte si materiale traditionale folosite in zona de sute de ani. S-au pastrat doar piesele functionale de mobilier, adaugiri fiind facute, in mare parte, doar de-a lungul peretilor fiecarei incaperi. In acest fel, noptierele, tabliile de la pat sau masutele sunt subtil integrate in structura camerelor.
In ceea ce priveste facilitatile moderne, acestea au fost adaugate numai acolo unde era absolut necesar si doar in momentul in care s-a asigurat ca odata incorporate sub nicio forma nu sunt vizibile.
Camere individualizate in functie de cadrul existent
Cele 18 camere ale Le Grotte Sextantio della Civita sunt foarte spatioase si, chiar asa ascunse sub arcade impozante, sunt deschise si pline de lumina. Avand pe fundal Parcul Murgia si ale sale biserici cioplite in piatra, hotelul se mai remarca prin ceva: fiecare camera este individualizata in functie de cadrul arhitectural existent.
Folosind aproape in exclusivitate materiale de prin partile locului pentru a crea scaune, paturi, corpuri de iluminat, zonele de imbaiere, si chiar in unele camere, mici bucatarii, Kihlgren a reusit sa modeleze un spatiu unic pentru cei care aleg o astfel de experienta. Arcadele elegante ce vin sa indulceasca zidurile de piatra si usile grele de lemn sunt, de asemenea, un tribut adus civilizatiilor de mult apuse.
sextantio.it
No Comments