HANDCRAFTED BY CHIUZBI, OBIECTE CU POVESTE, CONFECȚIONATE DIN LEMN DE ESENȚĂ NOBILĂ

De multe ori intră în atelier la șapte dimineața, iar în perioadele mai aglomerate, cu multe comenzi de onorat, ajunge să închidă ușa în urma sa când afară e deja beznă. În cuibușorul său creativ, așa cum îi place să-i spună spațiului închiriat într-o fostă fabrică din Timișoara, orele zboară pe nesimțite, toată atenția concentrându-se pe lemnul de esență nobilă ce urmează să fie transformat în obiecte cu design unic. Pentru Sorin, bucuria de a lucra în lemn este atât de mare, încât nimic nu-i poate distrage atenția, mai ales că mereu vrea să aducă în fața clientului obiecte speciale, meșterite cu suflet. A redescoperit plăcerea de a lucra în lemn acum doi ani, după o excursie făcută în Grecia. De acolo a luat o bucată de măslin, cu gândul că o va ciopli, la un moment dat. După nici o săptămână, Sorin distribuia pe Facebook fotografia primei sale linguri, prezentată sub marca Hancrafted By Chiuzbi. Feedback-ul a fost atât de bun, încât pe lângă aprecierile virtuale, s-a ales și cu câteva comenzi ferme, fapt ce l-a încurajat să continuie pe acest drum.

”Eu sunt din Baia Mare, dar am făcut studiile la Timișoara. Am terminat Facultatea de Arte și Design, secția Sculptură. Am și un master pe aceeași specializare. Până acum doi ani, am făcut cu totul și cu totul altceva, adică alpinism utilitar. Am redescoperit această bucurie imensă de a lucra în lemn și a fost ca o întoarcere în timp pentru mine. E ceva ce nu pot explica”, povestește Sorin.

În ultimii ani, sculptura a devenit pentru el cea mai la îndemână modalitate de a-și exprima creativitatea, dar este, în același timp, și mediul în care își găsește echilibrul. Pentru un om atât de activ, iubitor de drumeții și de sporturi de iarnă, lucrul cu lemnul înseamnă timp de calitate, petrecut în căutarea liniilor perfecte. Recunoaște că nu livrează un produs până nu este sigur că a ieșit exact așa cum își dorise, chiar dacă asta înseamnă ore întregi de atenție și migală.

”Cred că tot mai mulți oameni încep să aprecieze obiectele făcute manual, în serii mici, pentru că spun o poveste, față de produsele confecționate industrial. Folosesc lemn de esență nobilă: nuc, cireș, măr, prun, măslin, platan sau stejar, așa că prețul este ceva mai ridicat, dar vorbim de obiecte speciale, cu finisaje deosebite. Lucrez doar cu uleiuri ecologice, ceea ce înseamnă că produsele pot fi folosite, nu doar ca elemente de decor”, explică Sorin.

De la căni și linguri, tânărul a început să folosească lemnul în tot felul de proiecte: boluri, tocătoare, polițe sau chiar pixuri și agende. Creativitatea este o resursă regenerabilă, după cum bine se știe. Produsele Handcrafted by Chiuzbi nu se încadrează neapărat în zona meșterilor populari, ci mai degrabă pe segmentul designului de produs, atât prin formă, cât și prin finisaje.

Clienții sunt, în general, persoane cu venituri medii, din zona corporate, care investesc în lucruri confecționate în serii mici. Este un aspect la care Sorin ține mult. De altfel, nici nu își vede atelierul ca pe o afacere, ci ca pe un hobby care îi asigură o sursă suplimentară de venit și care îl împlinește profesional. Preferă să se ocupe singur de tot procesul de producție, chiar dacă asta înseamnă mai puține comenzi. Știe foarte bine că nu sunt mulți oameni dispuși să investească atâta timp și migală în confecționarea unui produs.

”Nu aveam cine știe ce așteptări când m-am apucat de acest proiect. Așa e în orice început, există tot felul de dubii și semne de întrebare. Sunt însă mulțumit de felul în care au evoluat lucrurile, mai ales că fac ceea ce îmi place. Cred că cea mai mare bucurie a fost momentul în care am deschis atelierul. Este locul în care am investit enorm, nu doar financiar, în scule și echipamente, ci și sentimental. Îmi petrec mult timp acolo, experimentând în lemn, lucrând pe finisaje”, mai spune Sorin.

Sorin, în ”cuibușorul creativ” din Timișoara

Pe lângă partea de producție, tânărul se ocupă singur și de promovare. Se vede clar că este pasionat de ceea ce face. Pe pagina sa de Facebook, exemplifică, pe etape, tot procesul de creare al produselor, ajutându-i, astfel pe cei care vor să descopere tainele lemnului. Dacă ți-au plăcut obiectele meșterite de Sorin, nu ezita să îl contactezi la numărul de telefon 0744 779 366. Face, cu siguranță, lucruri deosebite!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply