Grajd vechi de 200 de ani, transformat într-o primitoare casă de vacanţă

 

O finca veche de 200 de ani, înconjurată de pini și cactuși, a fost transformată într-o minunată casă de oaspeți  și showroom de proprietarii unui magazin de design interior din Ibiza. Împreună cu colegii arhitecți de la Studio Standard aceștia au transformat fostele grajduri într-o casă de vis ce are un farmec aparte.

Fabrika de Case - Casa in Ibiza

Ridicată în munții din partea de nord a Insulelor Baleare, casa de 45 de metri pătrați, botezată Casa Campo, dispune de două dormitoare și o baie. Tot aici este amenajat și un showroom – Ibiza Interiors, cu piese de mobilier și elemente decorative ce pot fi cumpărate de clienții interesați.

Ibiza este asociată, de cele mai multe ori, cu nopțile zgomotoase, pline de petreceri glamour, însă există și zone liniștite ca Valea Morna, în partea de nord a insulei, care este mai degrabă sălbatică și destul de puțin frecventată de turiști. Aici, Jurjen van Hulzen de la firma olandeză de arhitectură Standard Studio și soția lui, Selina au găsit o veche finca – proprietate la țară – care sub povara trecerii anilor stătea să cadă. Priveliștea unică și atmosfera liniștită i-au convins să-i mai dea o șansă.

Fabrika de Case - Casa in Ibiza

E drept, singurele lucruri pe care au reușit să le mai salveze au fost grinzile originale din lemn, expuse pe tavan, și pereții din piatră ai fostelor grajduri, care în prezent se găsesc în bucătărie și baie. În rest, totul a fost reconstruit de la zero.

În semn de respect față de localnici și mediul înconjurător, arhitecții au decis să folosească doar materiale de construcție utilizate în mod tradițional în zonă, cum ar fi tocăria iroko sau pereții din piatră. Tot după o metodă tradițională, folosită în Ibiza, pereții exteriori sunt acoperiți cu vopsea decorativă pe bază de cretă pentru a reflecta căldura soarelui.

Ibiza Interiors - Ibiza Campo

Proprietarii au întâmpinat numeroase dificultăți. Clădirea nu mai fusese folosită de ani de zile și se afla într-o stare deplorabilă. O provocare încă și mai mare a fost lipsa apei, a canalizării și energiei electrice, toate absolut necesare pentru o locuință în zilele noastre. În cele din urmă, soluții s-au găsit. Apa provine dintr-o fântână privată, în timp ce electricitatea este asigurată prin panourile solare. La fel, apa caldă și încălzirea prin pardoseală. Casa este, așadar, total independentă din punct de vedere al energiei electrice, dar și al alimentării cu apă.

Ibiza Interiors - Ibiza Campo

Ibiza Interiors - Ibiza Campo

Lipsa spațiului a fost compensată prin soluțiile ingenioase găsite de echipa de arhitecți. În living, spre exemplu, profitând de înălțimea încăperii, a fost amenajat cumva la mezanin, un mic dormitor la care se poate ajunge cu ajutorul unei scări din lemn negru.

Ibiza Interiors - Ibiza Campo

Ibiza Interiors - Ibiza Campo

Ibiza Interiors - Ibiza Campo

În partea opusă, două trepte din beton fac trecerea din living către bucătărie.

Ibiza Interiors - Ibiza Campo

Deși camera este, la prima vedere destul de austeră, s-a acordat atenție combinațiilor de culori și materiale. Blatul de marmură vine să completeze dulapurile negre aflate chiar sub el, în timp ce pictura de pe perete este o pată de culoare în decorul pe care proprietarii l-au dorit cât mai natural. De remarcat sunt și băncuțele din lemn învechit al căror șezut este confecționat din plasă de funie.

Ibiza Interiors - Ibiza Campo

Ibiza Interiors - Ibiza Campo

Un mic perete de beton a fost amenajat în baie pentru  a veni în contrast cu zidul rustic din piatră. Acesta oferă intimitate pentru zona de duș.

The showroom and studio of Ibiza Interiors. Architecture, interior design, furniture, styling, photography, development.

Rezultatul este o reședință modernă, unde contrastul joacă un rol important: vechi și nou, elegant și rustic, lumină și întuneric. În același timp, există un anumit echilibru, oriunde te uiți se întâmplă ceva. Cu o vedere incredibilă spre munte  – mai ales din piscină – o platformă de yoga amenajată chiar deasupra casei,  o mulțime de pomi fructiferi și o grădină de legume, vechea finca, readusă acum la viață, pare cu adevărat  un colț de paradis.

Fabrika de Case - Casa in IbizaStandard Studio

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply