E destul de complicat să folosești cimentul în amenajarea unei case, dar dacă reușești să creezi contextul potrivit, acest material te poate ajuta să obții un decor cu o personalitate ieșită din tipare. Daniel și Alia de la Val Decor s-au convins de acest lucru în urmă cu câțiva ani când au turnat un blat de ciment în bucătărie. Și-au dat seama imediat de versatilitatea materialului și au început să testeze forme și amestecuri care să-l pună pe deplin în valoare. Așa au ajuns să creeze ghivece și mobilier de grădină din beton, adică ciment, nisip cuarțos, apă și plasă de fier. Piesele semnate de cei doi artiști au un aspect urban irezistibil, putând deveni, fără probleme, acea notă de contrast necesară în orice proiect de amenajare.
”Cimentul este un material neînțeles, din punctul meu de vedere”, crede designerul Daniel Tufiș. ”Cu creativitate, poți obține piese minunate din beton care vor da oricărui spațiu un aer urban cu totul aparte. Mulți asociează cimentul exclusiv cu stilul industrial. Ține însă mult de simțul estetic. Dacă reușești să asociezi piesele și texturile potrivite și să folosești proporțiile corespunzătoare, cimentul poate schimba complet felul în care arată o încăpere. Noi am testat asta într-un proiect personal, cu ani în urmă, când am turnat un blat din beton în bucătărie. Astăzi în zona respectivă avem un perete acoperit cu tapet cu imprimeu botanic, iar contrastul este incredibil. Asta încerc să spun; dacă depășim puțin zona de prejudecăți, o să ne dăm seama că sunt multe lucruri de explorat în lumea designului”.
Pentru Daniel și Alia, ghivecele din ciment au apărut din nevoia de a oferi un cadru potrivit pentru plantele naturale incluse în majoritatea proiectelor pe care le-au semnat de-a lungul timpului. Știu, sună ciudat, dar asocierea aceasta de verde viu și beton brut are un farmec greu de explicat în cuvinte. Betonul este, de fapt, un amestec de ciment, nisip, apă și fibră sau plasă fier. E însă nevoie de mult exercițiu pentru a ajunge să cunoști și să îmblânzești cimentul.
”Materialele sunt esențiale în realizarea compoziției”, explică Daniel. ”Cimentul trebuie să fie unul de calitate, de exemplu ciment extra dur 52 de culoare gri. Cimentul alb bianco este ideal pentru confecționarea pieselor colorate, pentru că permite adăugarea de pigmenți, cu diferite nuanțe. Apoi, în funcție de grosimea piesei turnate avem nevoie de fibre de polipropilenă sau plasă de sârmă. În compoziția betonului intră și nisipul. Granulația este diferită în funcție de grosimea matriței. Iarăși, e de preferat să folosim nisipul cuarțos”, adaugă designerul.
Piesele destinate exteriorului sunt cele mai dificil de realizat, spune Daniel. În primul rând, pentru că vorbim de obiecte voluminoase și greu de manevrat. În al doilea rând, pentru că trebuie testat felul în care se va comporta materialul în condiții meteo severe.
”Când am început să creăm obiecte pentru grădină, ne-am gândit să punem accent nu doar pe linii, materiale și texturi, ci și pe versatilitatea pieselor”, explică designerul. ”Astfel, obiectele noastre pot îndeplini mai multe funcții. Sunt rezistente, minimaliste, perfecte pentru un decor urban. Băncuțele pot fi folosite pe post de masă, în timp ce cuburile din beton pot fi folosite ca tabureți sau simple obiecte decorative”.
Alia și Daniel au creat și ghivece din ciment pentru birou, special concepute pentru plantele suculente.
Mi-au plăcut creațiile din ciment realizate de Val Decor. Le găsești și pe pagina de Facebook sau pe Instagram-ul studioului de design.
1 Comment
Buna ziua! Ma puteti ajuta cu un sfat de unde pot procura matrite pentru ghivece?