Recunosc! Spre ruşinea mea, nu deţin foarte multe plante de apartament. Nu pentru că nu îmi plac. Pur şi simplu, îmi lipseşte disciplina de a fi consecventă în îngrijirea lor. Ştiu însă cât de importantă este „porţia de verde” în casele noastre, nu numai din punct de vedere estetic, ci şi practic. Nu e o noutate faptul că plantele de apartament contribuie semnificativ la purificarea aerului.
Ei bine, recent am descoperit o alternativă pentru clasicele flori de apartament. Nu necesită o îngrijire deosebită şi arată senzaţional. Este vorba de plantele aeriene, mici organisme vegetale ce par desprinse de pe o altă planetă. Nu numai forma lor ciudată te duce cu gândul la o origine extraterestră, ci şi felul în care trăiesc şi dezvoltă simpaticele plăntuţe. Nu au nevoie de pământ. Se hrănesc doar cu apă şi particule de praf pe care le găsesc în aer. Un alt avantaj este că ocupă foarte puţin spaţiu, aşa că le poţi aşeza oriunde: pe birou, pe frigider, pe masă sau în bibliotecă.
Plantele aeriene au început să fie populare şi la noi în ultimii doi- trei ani. Există câteva magazine online care comercializează aceste minunăţii, iar oferta este foarte variată. Ce-mi place este că se pune un accent deosebit pe ambalaj. Plăntuţele sunt, de obicei, aşezate în terarii de sticlă transparentă sau pe diverşi suporţi din lemn sau piatră, transformându-se în obiecte de design ce captează toate privirile.
Cercetând „piaţa” în căutare de plante aerofite am dat peste magazinul www.flygarden.ro. Preţurile sunt foarte ok. Am găsit terarii simpatice, chiar şi cu 50% mai ieftine decât pe alte site-uri ce comercializează produse similare.
Corina Cimpoca este tânăra care se află în spatele acestui proiect. Interesant este că Fly Garden nu are absolut nici o legătură cu ceea ce Corina a făcut până în prezent, adică marketing și comunicare. De altfel, tânăra deține un business de consultanță de marketing, MKOR.
”Anul acesta, în 28 ianuarie, am născut un băiețel minunat, Leon”, povestește Corina. ”Fiind însărcinată cu el, m-am gândit că voi avea nevoie de o activitate creativă, care să-mi ocupe zilele. Mă gândisem că îmi va fi dificil să conduc afacerea de consultanță și să mă ocup și de bebe, în același timp. Nu a fost chiar așa, pentru că am reușit să lucrez în continuare, chiar dacă viața cu bebe este extrem de plină cu de toate. Știu că se întâmplă adesea ca proaspetele mămici să își descopere hobby-uri creative în perioada concediului de maternitate. Eu am vrut să încep înainte, așa că am ales plantele aeriene”.
Ideea apăruse deja în urmă cu ceva timp în urmă, așa că după ce a făcut o documentare temeinică despre tot ce înseamnă cultivarea și îngrijirea neobișnuitelor plante, Corina a hotărât să pună în practică proiectul. Nu a intuit de la început cum vor decurge lucrurile, însă a prins curaj văzând că lumea apreciază minunatele terarii.
”Văzusem genul acesta de plăntuțe pe diverse site-uri, dar mi s-au părut destul de scumpe. Mi-am zis că pot să aduc pe piață un produs similar, dar mai avantajos ca preț, fără să fac compromisuri în ceea ce privește calitatea. Am găsit surse pentru plante aeriene în afara țării, dar și pentru globurile din sticlă, lucrate manual în România”, povestește Corina.
Despre plăntuțele ”ciufulite”, pot să îți spun că nu sunt deloc pretențioase. Este suficient să fie ținute câteva secunde sub jet de apă sau înmuiate în apă plată timp de câteva minute, de două ori pe săptămână. Rezistă neudate chiar și două-trei săptămâni. Este indicat să le ferim de razele directe ale soarelui. ”Sunt plante care se potrivesc perfect cu clima noastră temperată (cu tente sub-tropicale, mai nou)”, spune Corina. ”Se pot adapta la orice tip de lumină, chiar și artificială”.
Terariile sunt o alternativă cochetă și modernă pentru clasicele ghivece de flori, iar prin liniile minimaliste și finețea cu care sunt lucrate se transformă în obiecte de design ce se încadrează în orice tip de amenajare.
”Pentru că nu au nevoie de pământ, plantele aeriene permit o varietate foarte mare de aranjamente inedite. Pot fi suspendate în aer în globuri de sticlă, pot fi agățate cu “capul în jos”, poți face “tablouri vii” cu ele. Se pot decora spații de birouri cu aceste plante, se pot pune pe pereți, pe pietre, pe terase, pe masă, practic oriunde. Iar efectul este WOW!, mai ales dacă se fac combinații cu mai multe plante sau terarii”, mai spune Corina.
Pe www.flygarden.ro găsești o mulțime de terarii simpatice, dar și informații complete despre cum se îngrijesc plantele aeriene.
Cam așa artă Tillandsia mea. A fost împachetă cu multă grijă, așa că nu au existat probleme în timpul transportului. Globul și nisipul (roz) au venit separat, în aceeași cutie. O să te țin la curent cu evoluția ”plăntuței”! 🙂
1 Comment
Dragă Alina, mă bucur mult că ți-a plăcut plăntuța, sper că îi merge bine! 🙂 Observ în prima poză că planta e umedă, în glob. Recomandarea mea este să te asiguri că este perfect uscată, înainte de a o pune înapoi, altfel riscă să moară 🙁 Are nevoie de apă, dar nu poate rămâne în umezeală, doar nu degeaba se numește “plantă aeriană” 🙂 Așteptăm cu drag update-uri!