Când clientul vine cu o idee clară în jurul căreia să dezvolți conceptul de amenajare, lucrurile merg de la sine, crede designerul Daniel Tufiș de la Val Decor, dând drept exemplu proprietarii unui apartament din București cu care a avut o colaborare excelentă. Locuința, situată într-un bloc vechi, din anii 80-90, a trecut printr-un proces complex de renovare, iar după câteva luni intense de muncă a rezultat un apartament cu personalitate, extrem de primitor și colorat, cu motive etnice românești, ingenios integrate în decor.
Marea provocare a echipei Val Decor, formată din Daniel Tufiș și Alia Bakutayan, a fost să recompartimenteze spațiul în funcție de hobby-urile și stilul de viață al tinerilor proprietari, Camelia și Daniel. Astfel, din patru camere, câte erau inițial, au rămas trei: un dormitor matrimonial, încă un dormitor mai mic și un living cu o suprafață generoasă, de 45 de mp. La început, apartamentul era destul de întunecos, așa că cei doi designeri au venit cu soluția ușilor cu șprosuri de sticlă transparentă pentru a permite luminii naturale să circule. În aceeași idee, în holul principal, au făcut loc unui mic luminator, gândit în aceeași notă cu ușile din lemn masiv, realizate pe comandă de firma Carp Company.
Singurul element care a supraviețuit din vechea locuință a fost parchetul din stejar. De altfel, în jurul său a fost conturată întreaga amenajare, pentru că regăsim lemnul de stejar cam peste tot în casă. Podeaua a fost rașchetată și lăcuită, ulterior, cu o soluție naturală. Camelia este alergică la substanțele chimice, așa că toate vopselurile folosite în proiect au fost 100% naturale.
Originalitatea interiorului constă în îmbinarea de stiluri, culori și finisaje, dar, bineînțeles, și obiectele de decor, atent alese, cântăresc mult în imaginea de ansamblu. Un lucru e clar: locuința reflectă, întru totul, personalitatea proprietarilor, fără să țină prea mult cont de tendințe. Livingul este compartimentat în funcție de pasiunile celor doi tineri: colțul de pictură rezervat Cameliei și zona de cântat, pentru Daniel. Bancheta de lângă fereastră a fost gândită, la rândul său, pentru momentele de relaxare. Singurul televizor din casă se află aici, în zona de living.
Designerii au venit cu ideea unor rafturi în jurul stâlpului de susținere, rămas după eliminarea peretelui dintre cele două camere. Piesa de rezistență din camera principală este, fără doar și poate, covorul tradițional, vechi de un secol, care a fost păstrat de generații în familia Cameliei. Este un obiect de suflet la care ține mult, așa că a insistat să îl folosească în amenajare.
Alte țesături, la fel de vechi, și-au găsit locul pe hol, unele fiind transformate în uși pentru dulapul de haine, altele, la fel de creativ puse în valoare, au fost folosite pentru a îmbrăca rama oglinzii de la intrare.
Designerii de la Val Decor au venit și cu conceptul măsuței de cafea din zona de living, acea buturugă pe care se sprijină un blat din stejar, sub formă de L.
În rest, încăperea emană veselie prin toate elementele colorate ce întregesc decorul: canapeaua în tonuri azurii, draperiile romantice, cu imprimeu floral, tablourile Cameliei, expuse în zona de dining sau corpurile de iluminat de deasupra mesei. Pentru că au vrut să respecte tema românească până la capăt, proprietarii apartamentului au ales și câteva scaune semnate de designerul Irina Neacșu. Unul dintre pereții livingului a fost îmbrăcat în cărămidă aparentă roșiatică, pentru contrast.
Și în dormitorul matrimonial, s-au găsit soluții personalizate. De exemplu, tăblia tapițată a patului a fost comandată la Divanissimi din Brașov. Este destul de înaltă pentru a proteja peretele, dar și confortabilă pentru spate, căci Daniel și Camelia adoră să își petreacă serile citind. Cadrul patului este realizat pe comandă, din lemn de stejar și este prevăzut cu spații de depozitare pentru perne și cuverturi. Dulapul cu uși lamelare este folosit, în principal, pentru haine.
Bucătăria a fost mărită, pe lungime, prin deplasarea unui perete. Mobilierul este clasic, din MDF alb, în timp ce faianța, de tip subway, a fost aleasă într-o nuanță deschisă de crem. Bineînțeles, într-un apartament atât de vioi, nu s-ar fi căzut ca spațiul acesta să rămână monocromatic, așa că nota de contrast apare la nivelul podelei, unde regăsim gresia cu model patchwork.
În băi, pereții sunt îmbrăcați cu mozaic, iar mobilierul este realizat din lemn de plop, rezistent la abur și la umezeală.
Nu are cum să treacă neobservată oglinda din baia principală. Rama este făcută din sfoară de designerii de la Val Decor, inspirați de Camelia care își dorea aici elemente marine.
De altfel, întregul apartament este amenajat într-o colaborare perfectă cu cei doi proprietari și tocmai acesta este motivul pentru care lucrurile au ieșit atât de bine, crede Daniel Tufiș.
Mi-a plăcut amenajarea semnată de Val Decor, tocmai pentru că iese din tipare și dovedește că lucrurile vechi, de suflet, pot fi folosite cu succes în amenajări, fără să pară demodate. Ține doar de puțină imaginație. Dacă ești interesat să colaborezi cu Alia Bakutayan și Daniel Tufiș, îi poți contacta la adresele de e-mail office@valdecor.ro sau val.decor@yahoo.com. Găsești pe site-ul www.valdecor.ro alte proiecte pe care le-au realizat de-a lungul anilor.
Foto: Alia Bakutayan
No Comments