Două apartamente care te vor face să priveşti altfel viaţa la bloc

Să recunoaștem! Viața la bloc nu este întotdeauna comodă, mai ales pentru aceia dintre noi care locuim în apartamente construite în perioada comunistă. Spațiul modest sau tipul de compartimentare sunt doar câteva dintre neajunjunsurile de care ne plângem cel mai adesea, la care se mai adaugă frecvent vecinii gălăgioși sau sunetul constant de bormașină, pentru că, nu-i așa, renovările unei case nu se termină niciodată. Dacă pentru partea cu vecinii nu pot veni cu soluții concrete, te pot ajuta cu câteva sfaturi legate de amenajarea interiorului. Există variante și pentru locuințele de mici dimensiuni, astfel încât tu și familia ta să vă bucurați de tot confortul din lume.

Hai să îți arăt câteva exemple  care te vor face să privești cu alți ochi viața la bloc!

Prima locuință, de doar 36 de mp, a fost amenajată pentru un cuplu de tineri. Apartamentul este în Polonia, țară în care arhitectura comunistă rezidențială este bine reprezentată, cantitativ. Principala provocare întâmpinată de arhitecții care s-au ocupat de proiect a fost recompartimentarea încăperilor, astfel încât locuința să nu pară mică și înghesuită. O altă sarcină destul de dificilă, având în vedere suprafața modestă a apartamentului, a fost crearea de spații pentru depozitare.

Foto: Boho Studio

Fiecare centimetru a fost fructificat la maxim. În hol, de exemplu, au fost realizate, pe comandă, două dulapuri albe, înalte până în tavan, fiind eliminat complet cuierul.

Foto: Boho Studio

Soldatul de lângă ușa de la intrare este prevăzut, la mijloc, cu o nișă din lemn, folosită pentru depozitarea mărunțișurilor. Dulapul pare, mai degrabă, un perete. Este ceea ce au căutat, de fapt, designerii de interior, impresie accentuată și de absența mânerelor.

Foto: Boho Studio

Sufrageria este micuță, însă perfect organizată. Nu există foarte mult mobilier, tocmai pentru a nu încărca inutil spațiul. Un colțar, televizorul și o masă rotundă sunt singurele elemente care alcătuiesc amenajarea. Spațiu suplimentar de depozitare a fost câștigat prin polițele, fixate în perete, deasupra canapelei și a televizorului.

Boho Studio: proiecţie 3 D

Boho Studio: proiecţie 3 D

Bucătăria este la fel de mică, însă cromatica și lumina naturală schimbă radical datele problemei. Mobilierul alb este practic și încăpător, cu loc suficient de depozitare pentru două persoane. Observi şi aici absenţa mânerelor. Adevărul e că nici nu ar fi arătat bine, pentru că există destul de multe sertare. Eu mă încap destul de greu, spre deloc, cu urmele de degete pe mobilier, aşa că nu aş putea avea astfel de dulapuri la mine acasă. Cel puţin, nu în bucătărie şi în nici un caz când e vorba de pal alb. 🙂

Foto: Boho Studio

Simpatică mi s-a părut porțiunea din zid, vopsită în negru. Acolo proprietarii pot scrie cu creta diverse mesaje sau pot schiţa planul de bătaie pentru ziua în curs. Este acel tip de vopsea cu efect de tablă, foarte popular şi la noi, în ultima perioadă. Iarăşi, un element care adaugă dinamism spaţiului este podeaua din plăci ceramice hexagonale. Le găseşti şi la noi la Delta Studio sau la Leroy Merlin. Bucătăria este deschisă către living, însă spaţiile sunt delimitate la nivelul podelei. Pentru sufragerie, designerii au optat pentru parchet laminat. Din living, se ajunge în dormitor, pentru că apartamentul este semidecomandat. Încăperea este destul de ciudată, îngustă şi lungă, tocmai de aceea amenajarea sa a fost destul de complicată. S-au găsit soluţii ingenioase, astfel încât să încapă aici patul, biroul şi un dressing spaţios.

Foto: Boho Studio

Foto: Boho Studio

Foto: Boho Studio

Foto: Boho Studio

Pe acelaşi principiu al funcţionalităţii s-a mers şi în baie. Proprietarii au renunţat la cadă, optând, în schimb, pentru o cabină de duş destul de spaţioasă. Tot în baie a fost instalată şi maşina de spălat, iar deasupra s-a găsit loc pentru un dulap în care sunt depozitate prosoapele şi detergenţii.

Foto: Boho Studio

Foto: Boho Studio

Cea de-a doua locuinţă pe care vreau să ţi-o prezint este amenajată de acelaşi birou de arhitectură din Polonia, Boho Studio. Apartamentul de 56 de mp are trei camere şi se află într-un bloc comunist, construit în anii ’80. Spaţiul este destinat, şi în acest caz, unui cuplu tânăr, fără copii. Arhitecţii au pornit de la recompartimentarea locuinţei, creând încăperi luminoase, aerisite şi confortabile. Şi aici vorbim de soluţii ingenioase de depozitare – dulapuri încastrate în perete, biblioteci realizate pe comandă, sertare sub pat.

Debarale în hol

Apartamentul este amenajat în stil scandinav, însă aer un aer proaspăt și tineresc prin prisma finisajelor alese. Nuanțe pastelate se regăsesc, cu moderație, în toate încăperile casei, înveselind interiorul. Sufrageria este separată de bucătărie prin două uși de sticlă. Este o parte a casei fără prea mult mobilier: doar un colțar, televizorul și o măsuță de cafea. Destul de firesc, fiind un spațiu destinat relaxării.

Pe de altă parte, bucătăria este deschisă către zona de dining. O porțiune de perete, acoperită cu cărți și obiecte decorative, așezate pe rafturi, și modelul diferit al podelei separă vizual spațiile.

Zona de dining

În dormitor, un perete a fost îmbrăcat în tapet cu imprimeuri botanice. Simpatică este și decorațiunea luminoasă, agățată deasupra patului. Cărțile tinerilor proprietari sunt depozitate în jurul ferestrei, în rafturi realizate pe comandă. Partea proastă într-o astfel de situație este că trebuie să renunți la perdea. Spațiu suplimentar de depozitare s-a obținut și prin sertarul de sub pat.

Baia arată tare bine, datorită finisajelor alese. Este micuță, dar perfect organizată.

Iată, așadar, că viața la bloc poate fi confortabilă, atâta timp cât amenajăm inteligent spațiul în care trăim. Ideea este să gândim practic fiecare colțișor și să punem accent pe funcționalitatea lucrurilor.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply