Aşezat în inima unui vast domeniu ce se întinde pe opt hectare, Les Prés d’Eugénie este imaginea perfectă a paradisului. Grădinile luxuriante înmiresmate cu parfum de iasomie, mere şi smochine ascund clădiri de poveste ce amintesc de perioada colonială. Mai sus, pe dealul Eugenie, completează peisajul idilic plantaţiile de lămâi şi clementini.
De o parte și de alta a unui mic pârâu ce taie în două proprietatea se găsesc bătrânele clădiri ale domeniului Eugenie. Pe malul stâng se află casa principală. Cu arhitectura impunătoare a sfârșitului de secol 19, dezvăluind pronunțate accente specifice perioadei coloniale, aceasta impresionează prin dantelăria de lemn, paturile din lemn de bananier și bonsaii gigant. Clădirea găzduiește recepția, restaurantul lui Michel Guerard, plus 23 de camere și apartamente.
În imediata apropiere se află aripa Imperatrice, botezată așa în onoarea împărătesei Eugenie care a înnoptat acolo în drumul său, alături de suita imperială, spre stațiunea Biarritz. Această aripă a fost construită în anul 1808, în timpul Primului Imperiu francez, și este conectată la clădirea principală. Adăpostește salonul Loulou, Salon des Dames și Salon du Pacha, împreună cu cinci apartamente regale și imperiale.
Doi pași mai departe se zărește Couvent des Herbes sau ”Micul Trianon”, de fapt o fostă mânăstire de secol 18, transformată acum într-un elegant spațiu ce include opt camere și apartamente. Unele dintre ele au ieșire direct în Jardin du Curé, acolo unde se află principala bucătărie în aer liber de la Les Prés d’Eugénie.
În spatele clădirii principale, acolo unde odinioară se întindea ferma, și-au făcut loc facilitățile spa-ului termal ce include nu mai puțin de 21 de camere pentru tratament individual, saloane, magazine și cam tot ce trebuie pentru relaxare. Ultimele stele în galaxia Guerard sunt însă cafeneaua culinară Mère Poule și Școala gastronomică. Minunatul decor rustic oferă gurmanzilor un adevărat festin cu tartine și prăjituri de casă, în timp ce școala de gătit găzduiește cursuri de formare și gastronomie profesională.
De partea cealaltă a pârâului, pe malul drept, într-o grădină plină de trandafiri și pomi fructiferi, vechiul han surprinde. Deși cele patru apartamente sunt printre cele mai luxoase de pe proprietate, totul a fost amenajat respectând liniile stilului rustic. Și dacă nu te-am convins, merită spus faptul că aici toată lumea ia prânzul în Chocolaterie. Tot acolo se află și Auberge de La Ferme aux Grives, un alt han în stilul secolului 19, și Maison Rose ce adăpostește cinci apartamente.
Povestea luxosului domeniu Eugenie, din sud-vestul Franţei, începe în anul 1861, când împărăteasa Eugenie, soţia împăratului Napoleon al III-lea, s-a îndrăgostit de aceste locuri şi a luat sub patronajul ei micuţul sat balnear, aflat chiar la graniţa regiunilor Landes şi Bearn. Cu câţiva ani mai devreme poposise acolo, în drumul suitei imperiale către Biarritz, staţiunea în care îşi petrecea vacanţele de vară. A urmat o perioadă de glorie din care datează majoritatea clădirilor.
Apoi, o linişte apăsătoare s-a lăsat asupra întregului domeniu şi timp de jumătate de secol locul aproape că a fost dat uitării. Abia în 1961, Adrien Barthélémy, tatăl Christine Guerard, fermecat de copacii bătrâni, dar și de clădirile din jur a ajuns să cumpere atât vechiul spa cât și hotelurile adiacente. Christine însăși a preluat afacerea în 1966, atunci când s-a întors din Mexic. Inspirată de istoria și frumusețea rurală a clădirilor, ea a coordonat lucrările de renovare, apoi a redeschis hotelul. Soarta a făcut ca zece ani mai târziu să-l întâlnească pe Michel Guérard, viitorul soț, pe atunci un tânăr chef. În anii ce aveau să vină acesta a devenit unul din fondatorii Nouvelle Cuisine.
În 1974 Michel Guérard a hotărât să lase totul în urmă și să pornească într-o nouă aventură profesională – bucătăria Eugenie – și avea să-și pună definitiv amprenta asupra domeniului. Cunoscut pentru stilul său revoluționar în bucătărie, chef-ul francez a început să urmărească atent felul în care oaspeții domeniului Eugenie – mulți dintre ei veniți să slăbească – mănâncă. Rezultatul a fost apariția Grande Cuisine Minceur® sau bucătăria de slăbit, care l-a făcut celebru la nivel internațional atât pe bucătăr, cât și domeniul Eugenie. A obținut o primă stea Michelin pentru creațiile sale în 1975, încă una anul următor și în cele din urmă, cele trei stele din 1977.
De-a lungul timpului proprietatea a fost extinsă grație renovării în 1989 a mânăstirii de secol 18 din apropiere și apoi datorită modernizării Auberge de La Ferme aux Grives. Câțiva ani mai târziu a apărut și Ferme Thermale, apoi saloanele și camerele din aripa Impératrice. În cele din urmă, a fost creat Institutul Michel Guérard și cafeneaua culinară Mère Poule & Cie.
Foto: michelguerard.com
No Comments