Când au început proiectul ŞEZI, cu vreo doi ani în urmă, Octavia Casoni şi Lucian Loiş nu intuiau succesul pe care îl vor avea „scaunele de lemn pentru casă de piatră”, aşa cum îşi descriu primele piese de mobilier, inspirate din arta tradiţională românească. Totul a pornit în joacă, din dorinţa de a face altceva, punând în practică o parte din cunoştinele adunate de-a lungul anilor în care au studiat arhitectură la Facultatea din Cluj- Napoca.
Perechea de scaune din lemn masiv de cireş, simbolul femeii şi al barbatului, a fost oferită cadou unor prieteni apropiaţi ca dar de nuntă, şi a însemnat, de fapt, începutul acestei frumoase aventuri.
„Iniţial, ne-am jucat cu linii şi simboluri, după care am apelat la specialişti. Ei ne-au învăţat câteva trucuri de tâmplărie. Ne-am dat seama că ne place să meşterim, să realizăm chiar noi obiectele pe care le proiectăm, astfel poţi simţi mult mai bine forma, culoarea, textura”, explică Octavia.
Au pornit cu tot entuziasmul specific vârstei, bucurându-se de sprijinul necondiţionat al părinţilor şi, încet – încet, au început să descopere tainele prelucrării lemnului. Principala sursă de inspiraţie rămâne tradiţia “căci ea le leagă pe toate, le dă un sens, un punct de pornire, e simbolică şi profundă”.
În micuţul atelier, o construcţie de doar 25 de mp, se ascunde întregul univers ŞEZI. Este locul în care şchiţele modelate pe calculator, în 3D, prind contur, devenind adevărate piese de design. “De la câteva scaune sculptate şi mese, am ajuns la dulapuri, paturi şi amenajări interioare complete. Avem o mulţime de proiecte în lucru: 10 scaune personalizate, o masă rotundă, rafturi înalte pentru cărţi, o băncuţă cu aripi din lemn ca spătar, care va zbura până în Elveţia pe malul unui lac, acasă la Ion. Mai avem începute alte mese, unele cu picioare albastre, altele conice, o uşă superbă care va ajunge la Luxemburg la Monica”, povesteşte Octavia, cu entuziasm.
Creaţiile ŞEZI sunt o combinaţie între arhitectura tradiţional românească, exprimată prin simboluri sau forme şi arta modernă. Acest echilibru între trecut şi prezent, dar şi povestea care se ascunde în spatele fiecărui obiect care iese din mâinile tinerilor arhitecţi sunt, de fapt, elementele care dau autenticitatea brandului. Bineînţeles, la toate acestea se adaugă pasiune, perseverenţă şi iscusinţa meşterilor care contribuie la realizarea pieselor de mobilier. Octavia şi Lucian au colaborat, de-a lungul timpului, cu mai multe echipe de artizani, tâmplari sau sculptori, oameni care lucrează după tehnici vechi, ducând mai departe tainele meseriei lor.
„Am privit arta ca o îmbinare între frumos şi practic, sensibil şi personal, simbolic şi real. Am folosit estetica desenelor tradiţionale pentru a da viaţă mediului în care ne petrecem timpul. Când obiectele din jur sunt încarcate de emoţie, energie şi poveşti, atmosfera în care trăieşti te influenţează pozitiv”, crede Octavia.

Spătar de scaun – păpădia / Lemn : cireș sălbatic / Sculptor : Ioan Dumitreasă / Idee/ Model / Realizare : ȘEZI
Creaţiile ŞEZI sunt cumpărate de „oameni din toate domeniile şi colţurile ţării, dar şi de peste hotare, de diferite vârste şi cu sufletul deschis, dornici de autenticitate şi durabilitate, artişti în adâncul sufletului, iubitori de lemn masiv şi sculpturi personalizate”.
În momentul de faţă, cei doi tineri se axează pe colaborări cu alţi artişti, din diverse domenii. De altfel, unul dintre proiectele de suflet este asocierea cu cei de la Prototip Studio, pentru crearea unor lămpi din lemn.
Şi pentru că au privit toate ofertele ca pe o provocare, Octavia şi Lucian nu s-au dat în lături când au fost rugaţi să se ocupe, cap – coadă, de amenajări de interior.

Foto stânga: Scaun : SEZI, Carmen / Veioză : SEZI / Lămpi perete : Prototip Studio & SEZI / Perdele : Oana Olarescu Foto dreapta: Uși : Atelier 53 & ȘEZI /Covor : Bucovina / Ladă de zestre 1913, restaurată / Scaun albastru : SEZI & Carmen / Perdele : Oana Olarescu

Foto stânga: Uși : Atelier53 & SEZI / Pat : SEZI / Perdele : Oana Olarescu Foto dreapta: Pat : SEZI / Noptiere : WATT / Perdele : Oana Olarescu / Lămpi : SEZI & Prototip Studio
Au decorat, în detaliu, casa domnului Dorel Săndesc, cu doar două luni înainte de Crăciun, ocupându-se de tot, de la alegerea uşilor, până la perdele şi farfurii. Urmează alte proiecte în Maramureş: o căsuţă şi o pensiune construită cu fonduri europene, dar şi o încăpere din şanţurile cetăţii de la Alba Iulia.
Pe lângă partea de creaţie, tinerii au fost nevoiţi să se descurce şi din punct de vedere managerial. Au pornit cu o investiţie de 4.000 de euro, bani utilizaţi, în mare parte, pentru achziţionarea de utilaje necesare prelucrării lemnului, la scară mică. Reinvestesc constant pentru dezvoltarea afacerii şi învaţă să se organizeze cât mai bine.
Sunt puţini cei care îndrăznesc să facă pasul de la planuri la acţiuni concrete, tocmai de aceea Octavia şi Lucian merită toată aprecierea. Nu este o cale uşoară, însă nu e nimic mai frumos decât să vezi că visurile tale se transformă în realitate.
Pentru mai multe detalii şi fotografii, te invit să vezi pagina de Facebook a celor de la ŞEZI.
No Comments