Doi actori și-au construit o casă din paie lângă Oradea. Urmează să facă și una din lut!

Melu si CiprianÎn urmă cu doi ani, Melu și Ciprian desenau visători pe foaie primele schițe ale casei lor, conturându-i forma, compartimentând interiorul, decorând imaginar fiecare odaie. După nuntă, au decis să renunțe la luna de miere, iar cu banii strânși să cumpere o bucată de teren pe dealurile din apropierea Oradei, în comuna Paleu. Își doreau o casă din pământ, ridicată cu forțe proprii, care să nu implice costuri financiare prea mari. Ciprian este actor la Teatrul Regina Maria din Oradea, iar soția sa, Melu, joacă pe scena Teatrului Maghiar, așa că salariile sunt departe de a fi motivante, însă deşi au pornit cu un buget limitat, au preferat să își îndeplinească visul firesc, cu pași mici, decât să se împovăreze cu un credit la bancă. ”Primul gând a fost să construim o încăpere, un dreptunghi, pur și simplu, în care să locuim până la finalizarea casei principale”, explică Ciprian. ”Am optat pentru o casă din baloți de paie, pentru că materialele erau relativ ieftine. Am clădit-o singuri, cu sprijinul familiei şi al prietenilor apropiaţi, punând în practică tehnicile pe care le văzuserăm pe diverse bloguri sau în tutoriale adresate pasionaţilor de arhitectură ecologică. Tehnica am deprins-o din aproape în aproape, iar internetul a fost, fără îndoială, de mare ajutor”.

Fabrika de Case - Casa din baloti de paie in Paleu, Bihor

Locuinţa din paie, gândită la început ca adăpost temporar, va fi într-un final o anexă destinată oaspeţilor. Din proiectul iniţial a rămas decât conceptul, acela de casă ecologică, pentru că forma a suferit schimbări majore. „Am zis că dacă tot ne-am apucat de treabă, să facem lucrurile aşa cum ni le dorim. Eram conştienţi de faptul că acest lucru  vă duce la cheltuieli în plus şi că va fi nevoie de mai mult timp până la finalizarea casei, însă nu am fost în nici un moment presaţi de un teremn limită”, spune tânărul. „Am decis ca anexa pentru oaspeţi să fie rotundă, aidoma locuinţei principale. Marele avantaj al arhitecturii verzi este acela că poţi face o casă standard, dacă asta îţi doreşti, însă, pe de altă parte, ai posibilitatea să experimentezi. Din punctul meu de vedere, materialele ecologice inspiră forme organice, linii curbe, un spirit ludic, chiar. Este păcat să nu profiţi atuurile pe care le oferă”, crede actorul.

Fabrika de Case - Casa din baloti de paie, Bihor

Stadiul lucrărilor, în octombrie 2015

După aproape doi ani de lucru, casa din baloţi de paie este aproape gata, cu excepţia câtorva mici detalii. Ar mai fi de aplicat două rânduri de tencuială la exterior, iar acoperișul urmează să fie izolat pe interior, cu lână.

În prezent, se lucrează la podeaua din lut, iar următorul pas ar fi construirea unui perete despărţitor între baie şi zona de living. Zidul va fi clădit din cob şi cărămizi din sticle de vin, în ideea de a suplimenta confortul termic. Casa, cu un diametru interior de 5 m, a fost construită în proporţie de 90% din materiale naturale, excepţie făcând fundaţia din beton. Acoperişul ţuguiat este prevăzut cu un luminator realizat pe comandă, prin care noaptea se poate admira cerul înstelat.

Fabrika de Case - Luminator

Ciprian mărturiseşte că, la început, apropiaţii au privit cu neîncredere ideea construirii unei case din materiale ecologice, dar că în momentul în care s-a apucat de treabă, percepţia generală s-a schimbat. Mai mult, au existat oameni care l-au ajutat, fără să ceară nimic în schimb. De exemplu, proiectul casei a fost realizat, pro bono, de arhitectul Dan Costa, după schiţele lor amănunţite.

Fabrika de Case - Casa din baloti de paie la Paleu, Bihor„Investiţia ajunge, să zicem, la aproximativ 3.000 de euro, bani pe care i-am strâns din salarii, dar şi din mici hobby-uri care ne-au adus venituri suplimentare. Primele lemne le-am cumpărat din profitul pe care l-am avut cu magazinul on line de bijuterii handmade. Mă ocup şi de fotografie, lucru care mă ajută să mai pun câţiva bani deoparte”, spune Ciprian. „Oricine poate să îşi construiască o casă naturală, cu costuri reduse, doar să îşi dorească, cu adevărat, să pornească pe drumul acesta. Noi am pus accent pe eficienţa locuinţei, pe termen lung, de aceea am cumpărat ferestre cu profil PVC și trei foi de sticlă, deşi puteam foarte bine să reciclăm altele vechi. Uşa de la intrare este realizată pe comandă, după modelul nostru. Au fost mici capricii care au ridicat costul final al proiectului, dar am vrut să iasă totul aşa cum am visat”.

Fabrika de Case - Usa realizata pe comanda

Totuşi, construirea unei case ecologice, la preţuri avantajoase, nu este deloc un mit, asigură Ciprian, mai ales dacă locuinţa este ridicată într-o zonă de munte, unde fundaţia poate fi făcută din piatră naturală. Bineînţeles, bugetul variază, în funcţie de mai mulţi factori: materialele folosite, alegerea finisajelor sau mâna de lucru.

Pentru Melu şi Ciprian, gospodăria de la Paleu este, în fond, alegerea unui mod de viaţă. Vor să elimine, pe cât posibil, noţiunea de bani, serviciu, obligaţii şi să îşi dedice timpul lucrurilor mărunte care îi fac cu adevărat fericiţi. Au început să planteze, în spatele casei, fructe de pădure, castani şi pomi fructiferi, iar la un moment dat speră să se poată susţine exclusiv din ceea ce produc.

Fabrika de Case - Spirala condimente

Spirală de condimente și plante aromatice 2015

2

Anul acesta vor începe lucrările şi la cea de-a doua casă, locuinţa urmând să fie construită din lut.

Fabrika de Case - Proiectul casei din cob

Proiectul casei din cob

Tinerii actori vor să amenajeze aici o pensiune agroturistică şi să ridice mai multe case naturale. „Vrem să clădim o casă de tip Earthship, din cauciuri, alta din segmenți de buşteni și încă una, din saci de pământ. Vom organiza workshop-uri, astfel încât oamenii să vadă practic cum pot construi ecologic. Interesul pentru acest tip de construcţii a crescut simţitor în România, în ultimii ani”, spune tânărul.

Pe pagina de Facebook, Gospodăria Noastră poţi vedea toate etapele de realizare ale proiectului, pentru că Melu şi Ciprian au avut grijă să ilustreze temeinic fiecare pas, în ideea de a împărtăşi propria experienţă celor care vor să îşi construiască o casă ecologică.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply