E o plăcere să-ți pot prezenta apartamentul din Bucrești, amenajat de talentata Diana Dragne (am avut prilejul să-ți arăt casa ei din Prahova, anul trecut, dacă-ți mai aduci aminte). De ce spun că-mi plac astfel de proiecte? Pentru că oferă soluții reale pentru oamenii cu venituri obișnuite care nu-și permit să investească zeci de mii de euro în renovarea unui apartament. Iarăși, trebuie să subliniez că vorbim de o locuință cu suprafață modestă, de 37 de mp, situată într-un bloc construit în anii ’80, în cartierul Titan.
Primul pas al proiectului a fost debarasarea de mobilierul vechi și demodat. A urmat apoi vopsirea tuturor pereților într-un alb imaculat, un truc folosit de mulți profesioniști pentru a crea senzația unor încăperi mari și luminoase. Diana a avut la dispoziție un buget destul de mic, așa că a fost nevoită să găsească soluții care să nu implice cheltuieli inutile. De exemplu, ușile de interior au fost păstrate, dar s-au bucurat de o împrospătare de look prin îndepărtarea lacului vechi și aplicarea unui strat nou de vopsea. Prizele și întrerupătoarele au fost, în schimb, înlocuite. Următorul pas a fost cel de mobilare a apartamentului, gândit minuțios în termeni de buget și funcționalitate.
”Este un apartament micuț care a fost modernizat cu scopul de fi închiriat, ulterior”, explică Diana. ”În momentul în care ne-am apucat de renovări, nu am știut cine va locui aici. Am fost însă atentă să compartimentez spațiul în zone cu destinații precise și să aleg cele mai bune soluții de mobilare. Cred că aceasta este partea mea preferată dintr-un proiect de amenajare fiindcă ai posibilitatea să vezi cum o încăpere prinde viață prin ideile pe care le propui. Nici o decizie nu este întâmplătoare, mai ales când lucrezi cu spații mici care cer soluții gândite dinainte, în detaliu”.
Pentru că bucătăria apartamentului este foarte îngustă, Diana a fost nevoită să amenajeze zona de luat masa în living. Era important ca acest colțișor să aibă dimensiuni cât mai mici, astfel încât să nu incomodeze canapeaua extensibilă, așezată pe peretele alăturat. Două scaune au fost înlocuite cu o banchetă, în aceeași idee de economisire a spațiului. Vasele care nu au mai încăput în bucătărie au fost expuse, ingenios, într-o vitrină albă, cu geam. Zona de dining a fost personalizată de Diana cu desene delicioase, care te îndeamnă să iei loc la masă. De fapt, toate ilustrațiile de pe pereți îi aparțin. (Diana este și o ilustratoare foarte creativă. Te invit să-i urmărești contul de Instagram ca să te convingi). Zonele cu funcționalități diferite au fost delimitate prin covoare, cumpărate la reducere din Auchan.
Spuneam că bucătăria are o suprafață modestă. Înainte, proprietarii intrau aici doar când era absolută nevoie. În rest, ușa rămânea mai tot timpul închisă pentru a ascunde aspectul învechit al celor câteva piese de mobilier care compuneau amenajarea. Într-adevăr, toată încăperea avea nevoie de o schimbare consistentă. După aplicarea primului strat de vopsea, spațiul a început să capete luminozitate și prospețime. Nici aici bugetul alocat renovării nu a fost foarte generos, așa că electrocasnicele și podeaua au rămas aceleași. Diana a renunțat la varianta mobilierului pe comandă pentru că ar fi însemnat costuri prea mari. A optat în schimb pentru corpuri de la Ikea care s-au potrivit la fix în configurația bucătăriei.
”Aici am ales din nou culori deschise, luminoase și am încercat să obțin cât mai mult spațiu de depozitare pentru a compensa suprafața modestă a camerei. Cu mobila a fost ceva mai greu, pentru că adâncimea blatului era de doar 47 de cm”, spune designerul. ”În final, toate s-au potrivit perfect. Bucătăria este acum funcțională și organizată excelent ”.
În hol, dormitor și baie, Diana a continuat aceeași tematică a pereților albi, înveselindu-i pe alocuri cu desene proprii. Fiecare zonă are o cromatică a ei. De exemplu, în dormitor decorul este unul ușor feminin cu accente de roz și flori gingașe, pictate în dreptul ferestrei.
În hol, griul ușilor de debara reprezintă pata de culoare. Și desigur, frunzele desenate cu multă migală de Diana în jurul arcadei.
Imprimeu botanic avem și în baie, în zona vasului de toaletă. Un alt element de efect aici este oglinda cu ramă vintage care completează decorul romantic, ușor feminin.
Acum hai să-ți spun cel mai important detaliu al întregului proiect: bugetul alocat renovărilor a fost de doar 3400 de euro. Majoritatea pieselor de mobilier sunt cumpărate de la Ikea și au prețuri accesibile. Dovadă că se pot obține rezultate fantastice și fără investiții care să te aducă în sapă de lemn. Poți să-i scrii Dianei pe adresa dragnediana@gmail.com dacă ești interesat de o colaborare.
No Comments