Decorațiuni pentru masa de Paște. Câteva idei de încercat

Nici nu-mi dau seama când au trecut primele luni ale anului, dar iată-ne, în Săptămâna Mare, pregătind de zor la cozonaci, drob și prăjituri, care mai de care. Să fim serioși, cine se mai gândește acum la calorii… Noi, doamnele, știm însă foarte bine că perioada asta nu e doar despre mâncare, ci și despre micile detalii care aduc spiritul sărbătorilor în casele noastre. Fie că vorbim de un aranjament simpatic, așezat strategic pe masa de Paști sau de câteva ouă încondeiate mai altfel, important este să aducem o notă personală în toată agitația pregătirilor. Nu e aceeași efervescență ca la Crăciun (sărbătoarea mea de suflet), dar asta nu înseamnă că nu ai la dispoziție zeci de variante pentru a înveseli atmosfera în casă.  Hai mai bine să vedem ce surse de insipirație găsim în online și, cine știe, poate reușim să și punem ceva în aplicare. Am țintit deja câteva proiecte care, zic eu, merită toată atenția.

Decoruri de sezon, dar cu măsură

Recunosc, la noi în familie nu prea există ideea de a decora masa de sărbători căci, nu-i așa, unde să mai punem florile printre atâtea  boluri cu salată, ciorbă, friptură și sarmale? Lucrul ăsta vreau să-l schimb cât de curând. Un buchețel colorat, pus printre farfurii, nu cred că omoară pe nimeni. Aici poți să improvizezi cum te lasă inima, de la decoruri tematice, cu ouă, morcovi și flori de primăvară, până la crenguțe înverzite sau licheni conservați.

Ideea este să nu te ia valul și să  exagerezi cu decorațiunile. Câteva detalii subtile sunt suficiente pentru a aduce la masă atmosfera de sărbătoare. Încearcă să stabilești o schemă de culori pe care să o folosești apoi în amenajare. Echilibrul vizual e un aspect care nu trebuie trecut cu vederea.

Uitându-mă pe fotografii, îmi dau seama că am o pasiune pentru decorațiunile inspirate din natură. Bineînțeles, stilul nordic e și aici un punct de plecare pentru că reușește să transforme simplitatea în ceva incredibil de elegant.

Detalii de efect

Dacă nu ai suficient loc pe masa de Paști pentru aranjamente sofisticate, poți să recurgi la mici amănunte care te vor ajuta să captezi discret atenția tuturor musafirilor. Un șervețel împăturit sub forma unor urechi de iepuraș sau un ou fiert care să indice locul fiecărui invitat în parte sunt lucruri mărunte, ușor de pus în practică, dar cu un efect garantat. În principiu, nu-ți trebuie mare lucru, decât poate un pic de răbdare.

Încearcă un stil diferit de a încondeia ouăle

Știu, e un subiect sensibil. Suntem destul de conservatori și tradiționaliști când vine vorba de sărbătorile noastre. Nu mă înțelege greșit, nu spun că e un lucru rău. Aici și eu am câteva rezerve pentru că de când întotdeauna am avut ouă roșii pe masa de Paști.  Îmi aduc aminte că bunica le încondeia în Joia Mare, cu Galus și frunze de plante aromatice. Ca să fiu sinceră, nu cred că s-ar da în vânt după variantele moderne. Mie, în schimb, unele modele chiar îmi plac, iar câteva idei cred că ar putea fi testate împreună cu cei mici. Pun pariu că le-ar plăcea. Depinde și cum stai cu răbdarea în perioada sărbătorilor. 🙂

Și câteva modele mai elaborate:

Cam astea sunt sfaturile mele pentru zilele următoare. Nu trebuie să te dai peste cap cu pregătirile, nici să cauți cu disperare perfecțiunea. Viața reală nu e ca pe  Instagram. De fapt,  cred că cel mai important lucru e să te bucuri de compania oamenilor dragi pe care-i ai alături. În rest, vorbim  de detalii.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Mia Coman 24 April 2019 at 8:42

  Buna ziua,
  Frumoasa si interesanta colectie de ideei ati prezentat, pentru sarbatoarea Pastilor.
  Obisnuiesc sa decorez de cativa ani masa cu diferite ocazii. Mai mult, mai putin dar de fiecare data! Este un pic dificil pentru ca sunt aproape singura, (dintre prieteni si familie) caruia ii place, apreciaza si… face frumos pe masa! Cu toate ca tin cont de : degeaba e masa frumos decorata daca mancarea… nu e la inaltime!
  Cand decorezi masa si pui in farfuri sau legi servetelul cu ierburi, flori, crengute sau ale asemenea, ce poate face invitatul cu ele? Daca sunt dulciuri sau mici suveniruri, e clar!
  Va imbratisez cu drag si va doresc sarbatori cu pace,

 • Reply Fabrika de Case 3 May 2019 at 14:00

  Bună, Mia.
  Mă bucur că ți-au plăcut decorurile de sezon. Și mulțumesc din suflet pentru cuvintele frumoase. Răspund cu întârziere pentru că am încercat să nu stau atât de mult pe internet zilele astea. Toate cele bune și te mai aștept pe blog. 🙂

 • Leave a Reply