Carolina a crescut într-o familie mixtă, cu tată spaniol și mamă suedeză, așa că a vrut să includă în amenajarea căsuței din Madrid elemente care să amintească de cultura ambelor țări. Deși are doar 28 de ani, simte că stilul rustic, specific satelor din Spania i se potrivește mai bine decât minimalismul scandinav. Adoră însă locuințele aerisite și bine organizate, asociate adesea cu nordul Europei.
Marea provocare a fost să transforme interiorul casei sale de doar 43 mp într-un spațiu confortabil, potrivit unui cuplu tânăr, cu stil de viață activ. Dar, având avantajul de a activa în domeniul designului de interior, a știut exact cum să organizeze încăperile, astfel încât să fie practice și aerisite.
Căsuța este moștenire de familie și, în ciuda suprafeței sale modeste, beneficiază de o grădină de vis, aspect deloc de neglijat, mai ales dacă locuiești într-una dintre cele mai aglomerate capitale europene. Casa a fost închiriată ani de zile și a avut nevoie de reparații serioase pentru a ajunge la stadiul actual.
Prima etapă a fost recompartimentarea interiorului. Noii proprietari au dorit un spațiu tip loft, cu zone bine delimitate, dar care să comunice. Peretele dintre living și dormitor a fost eliminat, iar separarea spațiilor s-a făcut printr-un corp de mobilier cu funcție dublă: biliotecă spre zona de zi și dulap de haine, către dormitor.
Amenajarea este coerentă, în ciuda îmbinării de stiluri și influențe. Carolina a reușit să mențină echilibrul vizual prin cromatică și finisajele folosite. Bejul pereților reflectă lumina naturală, în timp ce lemnul adaugă o notă de căldură și eleganță.
”Am vrut ca decorul să fie un amestec care să îmi reflecte personalitatea”, spune tânăra proprietară. ”Am încercat să folosesc obiecte care să amintească de Spania, Suedia, poate și un pic de sudul Franței. Mi-am dorit o casă ca la țară în mijlocul orașului și cred că am reușit să recreez, în mare măsură, atmosfera pe care o visasem”.
Bucătăria și livingul sunt, practic, aceeași încăpere, zonele fiind delimitate vizual la nivelul pardoselii. În bucătărie, Carolina a folosit plăci ceramice decorative, în timp ce în zona de zi a optat pentru parchet din lemn.
Piesele de mobilier folosite în amenajare sunt cumpărate din comerț sau sunt făcute pe comandă. Are și câteva obiecte vechi, de exemplu, masa rămasă de la bunica din partea mamei. Vitrina este achiziționată și ea dintr-un târg de vechituri.
”Îmi rămăsese în minte o bucătărie pe care o văzusem într-un magazin din Marbella”, spune Carolina. ”Am luat legătura cu un tâmplar pe care îl cunoșteam destul de bine și l-am rugat să-mi facă ceva asemenător. Ca linie, voiam ceva clasic, dar mă interesa, în primul rând, ca mobilierul să fie funcțional și să nu ocupe prea mult loc. Îmi place ce a ieșit. Cred că este zona mea preferată din casă. Ador să îmi pretrec timpul în bucătărie”.
Cromatica monotonă este înviorată prin mici accente de culoare, prezente la nivelul accesoriilor și a pieselor de decor. Amenajarea este ușor feminină, mai ales în zona dormitorului unde avem cuvertura cu imprimeuri florale. Aici, mobilierul constă doar în patul dublu, cu tăblie înaltă, cele două noptiere și dulapul de haine. Partea frumoasă este comunicarea cu exteriorul, prin intermediul ușilor franțuzești.
Baia păstrează același stil rustic-elegant și o paletă de culori care continuă ideea generală a amenajării. Carolina a folosit și aici mobilier vechi, recuperat (vezi oglinda și suportul pentru lavoar). Pereții sunt acoperiți cu tapet, în timp ce pardoseala este din piatră naturală.
Mi-a plăcut mult amenajarea, chit că vorbim de o casă cu suprafață modestă. Nu mai vorbesc de colțul verde de care se bucură.
El Mueble
No Comments