De vorba cu “Mariet” despre pasiunea pentru handmade

Inceputul calendaristic al primaverii aduce in prim plan doua dintre cele mai frumoase sarbatori ale anului. Vorbim, firesc, despre traditionalul martisor si despre Ziua Femeii. Este perioada cadourilor si a tarabelor incarcate cu tot felul de accesorii, bijuterii, brose, multe dintre ele confectionate manual. O mica industrie, facuta cu pasiune, de oameni creativi, care se straduiesc, an de an, sa tina pasul cu vremurile si sa aduca mereu ceva nou pe piata. Am stat de vorba cu Maria, o tanara din Galati, care se ocupa, de cativa ani cu confectionarea de bijuterii si martisoare, un hobby pe care il face cu multa pasiune. In aceasta primavara, a venit cu ideea unor simpatice martisoare sub forma de blid traditional, care mi-au atras imediat atentia. Haideti sa o cunoastem impreuna pe tanara care a creeaza minunatele accesorii „Mariet”!

Cum ai descoperit pasiunea pentru handmade?

De mic copil am cochetat cu pensula si cu creionul. Cu toate ca nu s-a concretizat pasiunea mea in urmarea unei forme de invatamant cu profil artistic, placerea de a desena m-a urmat prin viata si s-a cristalizat in jurul varstei de 22 de ani, cand am inceput aventura in lumea hand made-ului.

1

Micile farfuriute traditionale din portelan sunt asamblate ca cercei cu surub, insa modelul se poate relua atat pentru inel, cat si pentru pandant, la cerere

Care au fost primele produse pe care le-ai realizat?

Am inceput cu modelatul bijuteriilor din argila polimerica (mai cunoscuta drept Fimo). Treptat am ajuns sa lucrez cu pasta ceramica si cu portelan. Marea mea placere este de a realiza piese de podoaba cu detalii cat mai mici. Miniaturi. De aceea folosesc la contur tus cu grosimea de 0,1 mm si la pictat pensule cu varful cat un ac.

2Este luna martisorului si am vazut ca ai venit pe piata cu niste modele speciale. Mi-au placut foarte farfurioarele cu motiv traditional. De unde vine ideea?

In fiecare an imi place sa creez ceva nou pentru sarbatoarea martisorului. Anul acesta m-am gandit la blidele traditionale, decorate cu motive populare stilizate. Anul trecut am realizat pandantive din portelan, de asemenea decorate cu motive traditionale. Imi doresc ca ideea de Martisor sa nu se departeze prea mult de simbolistica sa primordiala, asa ca pastrez forma rotunda (inspirata de moneda de argint, simbol al soarelui, ce se purta in vechime) si stilul inspirat popular. In traditia stramosilor geto-daci 1 Martie era sarbatorit ca inceputul unui nou an, asa ca martisorul era daruit ca talisman norocos. M-am simtit inspirata de traditie, asa ca am ales forma de blid si designul popular stilizat, in amintirea si onoarea traditiilor trecute.

3Din ce sunt confectionate si care este, in linii mari, procedeul prin care iau nastere aceste accesorii?

Martisoarele sunt confectionate din ceramica, pe care o modelez, o las la uscat 24 de ore, apoi o pictez, accentuez detaliile compozitiei cu tus negru si o lacuiesc pentru protectie. 4Cum comercializezi produsele?

Prin intermediul magazinului personal de pe platforma nationala Breslo.

www.breslo.ro/Mariet

Piata de produse handmade s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani. Pentru unii este o sursa suplimentara de venit, pentru altii un simplu hobby. Este profitabila o astfel de afacere?

Atat timp cat iti dai silinta sa lucrezi fiecare produs ca pentru tine, adica sa pui si un strop de suflet in crearea lui, nu sa mergi numai pe ideea ca trebuie sa fie aducator de profit, sa il finisezi si sa il lucrezi ingrijit si cu drag, poti cu usurinta sa transformi hobby-ul care te pasioneaza in afacere.

5Ce ii sfatuiesti pe tinerii care doresc sa descopere tainele handmade-ului? De ce au nevoie pentru ca produsele lor sa fie apreciate? 

In primul rand, de rabdare cu ei insisi. Putine persoane se pot lauda cu performanta de la inceput. Doar experimentand isi pot gasi si perfectiona stilul unic, care sa le caracterizeze lucrarile. Acesta este unul din ingredientele cheie care ajuta in drumul spre succes.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply