De vorbă cu Mădălina Teler despre ceramică și antreprenoriat în industriile creative

Dacă urmărești zona de design de produs din Româna, cu siguranță îți sună cunoscut numele Mădălinei Teler. Face parte din generația tânără de designeri ceramiști, iar pasiunea sa pentru formele din porțelan s-a manifestat destul de devreme, încă din timpul liceului. A studiat ceramică la Liceul de Arte Plastice “Nicolae Tonitza” și și-a aprofundat cunoștințele la Facultatea de Arte Decorative și Design din cadrul Universității de Arte din București. Aici a experimentat pe partea de matrițe, învățând practic cum să aducă un produs de la stadiul de schiță la obiect util sau decorativ. Folositoare i-a fost și experiența din Franța, la Sorbona, acolo unde a studiat timp de un an. Multe lucruri le-a învățat însă singură, pe parcurs, testând, greșind, luând-o de la capăt, până să ajungă la forma dorită. Obiectele sale lasă intenționat la vedere mici imperfecțiuni care dau unicitate produsului, căci fiecare piesă lucrată manual încorporează în sine o părticică din sufletul artistului, din inspirația și din gândurile sale, din migala cu care își desăvârșește opera.

Mădălina a simțit că poate trăi făcând ceea ce îi place în iarna lui 2012, când, în preajma sărbătorilor de iarnă, a vândut toți cei 300 de clopoței din ceramică, realizați în colaborare cu colegul său, Ion Cojocaru. Feedback-ul primit atunci i-a arătat că asta e calea pe care trebuie să o urmeze, așa că înarmată cu multă încredere a investit într-un cuptor pentru arderea pieselor ceramice și așa avea să înceapă aventura.

De la clopoțeii diafani, a evoluat treptat către piese decorative și funcționale, căci, după cum însăși mărturisește, i-a plăcut ideea de a face obiecte pe care oamenii să le folosească și care să le înfrumusețeze viața de zi cu zi. ”Practic dai o bucățică din tine și vrei să știi că cineva chiar se bucură de munca ta”, spune Mădălina. Găsește inspirație în tot ce o înconjoară, de la casele vechi, pe care le fotografiază în timpul plimbărilor prin București, până la elemente arhitecturale decorative. Multă vreme s-a simțit atrasă de garduri, grilaje sau balustrade, verticalitatea și repetiția acestor elemente, deseori ignorate, ducând la crearea colecției Mundane Geometries.

Inspirația vine și din muzica pe care o ascultă. De exemplu, tema constelațiilor care îi este atât de dragă, pleacă de la piesa Desired Constellation a lui Björk.

Toate piesele De Ceramică poartă amprenta personală a Mădălinei, iar obiectele sale se evidențiază cu destulă ușurință în zona de design românesc. Folosește, în general, culori terne. Excepție este albastrul cobalt, nuanță care, spune artista, ”face tot sensul din lume în universul ceramicii”.

Un pas important în dezvoltarea proiectului său a fost momentul în care și-a deschis propriul atelier De Ceramică, de pe strada Lipova, nr. 34. Este locul în care obiectul evoluează, cu migală și inspirație, de la stadiul de schiță realizată pe caiet, până la produsul final. Fiecare etapă necesită timp și efort, însă este minunat să vezi evoluția obiectului. Din punct de vedere estetic, produsele Mădălinei sunt foarte apropiate de cele realizate industrial, însă tot ce iese din mâinile sale este manufactură. Nu folosește nici un fel de tehnologie. Cu atât mai lăudabil este efortul de a aduce liniile aproape de perfecțiune.

Pe lângă munca fizică și de creație din atelier, unde contează și pe ajutorul surorii sale, Mădălina se ocupă și de partea de marketing, poate la fel de importantă. Orice produs are nevoie de promovare pentru a ajunge în casele oamenilor, iar ea a înțeles lucrul acesta încă de la început. Felul în care te prezinți îți asigură prezența pe piață.

Mădălina face parte din tinerii care s-au bucurat de sprijinul celor de la Dizainăr, iar participarea la diverse târguri de profil, din țară și din străinătate a ajutat-o să obțină expunere consistentă. De altfel, acum se pregătește de Romanian Design Week, eveniment care urmează să aibă loc în perioada 18-27 mai.

E destul de rezervată când vine vorba să detalieze proiecte viitoare, dar, pentru că acceptă cu entuziasm orice lucru nou, Mădălina recunoaște că intenționează să experimenteze mai mult în zona obiectelor de decor.

”Este o provocare și pentru mine, pentru că acum învăț, în timp ce lucrez. Nu mai folosesc matriță, ridic la mână. Vreau să mă orientez puțin și spre piesele de decor, unicat, mai mari ca dimensiuni. Multă vreme am mers pe lucruri care îmbinau esteticul cu funcționalitatea. Acum am un interes deosebit pentru ceramica integrată în casă: faianță decorativă, ceramică pusă pe pereți, manufactură”, spune Mădălina.

O colaborare interesantă a fost cu designerul Alina Turdean. Pornind de la pasiunea comună pentru constelații, a apărut Desired Constelattion, o colecție de obiecte decorative, realizate din alamă și ceramică. Piesele au fost prezentate în decembrie, anul trecut, în cadrul unei expoziții găzduite de Galeria creart.

Mădălina și predă cursuri de ceramică, de câțiva ani. Este bucuroasă să poată împărtăși cu alții bucuria modelării lutului. La cursurile sale participă, în general, oameni pasionați de domeniul ceramicii – câțiva dintre ei chiar și-au deschis, ulterior, propriile ateliere, dar și cei care caută să evadeze din cotidian, încercând ceva nou.

Obiectele De Ceramică  pot fi cumpărate de la atelierul din strada Lipova, nr. 34, dar sunt disponibile și în magazinul Dizainăr, Intro sau ROD Cărturești. Bineînțeles, le poți comanda și online, direct de pe site-ul www.deceramică.ro.

Foto: Mădălina Teler

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply