Designul de interior este inca la inceput de drum in Romania, iar cand vine vorba de amenajarea unui spatiu sunt foarte putini cei care apeleaza la serviciile unui specialist. Pentru a afla exact ce presupune acest domeniu si care ar trebui sa fie asteptarile clientului, am stat de vorba cu designerul Marinela Filip.
Care este rolul specialistului in amenajarea unui spatiu? Va intreb acest lucru pentru ca exista multi oameni care decid să isi amenajeze locuinta pe cont propriu.
Mi se pare absolut normal ca multi oameni sa isi amenajeze locuinta lor pe cont propriu. Exista si persoane foarte talentate in amenajarea spatiului, chiar daca nu fac din aceasta o meserie, dar sunt putini… Gresesc cei care propun tuturor sa apeleze la un designer. Exista articole, reviste, fotografii, din care se pot inspira cei care doresc sa isi amenajeze singuri interiorul. Sunt multe surse de inspiratie media cu modalitati de a face bricolaj. Designul poate fi un hobby, dar eu am ales o profesie! As face o comparatie: toata lumea poate avea o verigheta din aur, dar bijuterii cu briliante, doar cei care si le pot permite. Sunt multe persoane care nu isi pot permite sa plateasca un onorariu. pentru ca un designer costa. Nimeni nu face munca voluntara dintr-un job, pentru ca acesta este sursa lui de trai. Si mai este timpul…sunt lucrari care dureaza peste un an, desi initial clientul isi propune alt termen, mult mai mic. De asemenea, nu ai cum sa ceri perfectiune, daca platesti un lucru de duzina. Pentru ca un designer, platit putin, tinde sa-si obtina banii din volum, alergand intre lucrari, cu un nivel de exigenta mediocru. Daca negociezi cu un designer, si pretinzi ca el sa accepte pentru lucrarea ta un onorariu mic, trebuie sa te astepti la mai putin de la proiectul tau final. Bref, un client, pentru a avea un designer profesionist, are nevoie de bani: pentru investitie si, normal, pentru onorariu. Un designer platit prost nu va putea avea un control asupra lucrarii cuiva care este debordant de bunastare. Pur si simplu, la nivel psihic nu este pregatit sa se confrunte cu un astfel de om. Iar ca designer, ai o mare responsabilitate: iti sfatuiesti clientul cum sa cheltuiasca sau sa investeasca banii, intr-o amenajare interioara. Raportul calitate-pret este echilibrat de un designer bun.

Casa din Bran Pension – amenajare interioara Marinela Filip, arhitectura si decoratiuni, Gabriel Henegar. Foto: Andreea Pasca

Casa din Bran Pension – amenajare interioara Marinela Filip, arhitectura si decoratiuni, Gabriel Henegar. Foto: Andreea Pasca

Casa din Bran Pension – amenajare interioara Marinela Filip, arhitectura si decoratiuni, Gabriel Henegar. Foto: Andreea Pasca

Casa din Bran Pension – amenajare interioara Marinela Filip, arhitectura si decoratiuni, Gabriel Henegar. Foto: Andreea Pasca

Casa din Bran Pension – amenajare interioara Marinela Filip, arhitectura si decoratiuni, Gabriel Henegar. Foto: Andreea Pasca

Casa din Bran Pension – amenajare interioara Marinela Filip, arhitectura si decoratiuni, Gabriel Henegar. Foto: Andreea Pasca
Ati lucrat o lunga perioada in industria modei. Cand ati decis ca este momentul sa faceti trecerea catre designul de interior?
In trecerea de la moda la interior design a intervenit soarta…am intrerupt munca (25 de ani in moda), din cauza unor probleme de familie. Cand acestea s-au rezolvat, dupa 5 ani, nu am mai avut bani sa repornesc o afacere in moda, asa ca am cautat un job in Brasov. Ador moda! Nu am gasit nimic la nivelul profesional pe care il doream, dar…o fosta clienta si prietena mi-a propus sa o ajut la amenajarea restaurantului si pensiunii Memo din Brasov. A fost pasul decisiv. Importanta in ambele meserii este documentarea permanenta: documentarea artistica (ex. cautatul prin muzee, unde trebuie sa ai piesa originala in mana, in functie de tema, carti documentare sau internet…), documentarea tehnica: (ex. tehnici de lucru in lemn, in textile, in constructii, etc), documentarea in privinta furnizorilor si a produselor comercializate de ei – de multe ori eu stiu mult mai bine decat vanzatorii, ce produse au in diverse magazine sau firme si calitatile sau defectele acestora.
Ce calitati ar trebui sa aiba un designer de interior?
Trebuie sa iti cresti mereu performanta profesionala, pentru ca oamenii se asteapta, cand merg la un designer, sa gaseasca un anumit tip de persoana. Se asteapta ca designerul sa fie cultivat, sa fie creativ si sa gaseasca solutii inedite pentru amenajarea propusa. Se asteapta ca designerul sa aiba disponibilitate, timp si energie ca sa poata sa fie prezent la toate apelurile beneficiarului, sa aiba o experienta si o pregatire mai buna decat a altora, pentru a obtine o amenajare interioara care sa fie, pur si simplu, practica si frumoasa. Ireprosabila. Perfect adaptata cerintelor si dorintelor clientului.
Care este secretul unei amenajari de succes?
Secretul unei amenajari de succes este talentul, profesionalismul, discretia si empatia. Discretia este absolut necesara in aceasta meserie, pentru ca toti clientii tai trebuie sa fie protejati de orice indiscretie. Un designer care va povesti despre viata privata, sociala, profesionala sau financiara sau isi va barfi clientii, va fi exclus rapid…Daca clientul si designerul nu se plac unul pe celalat, daca nu au incredere unul in celalalt, vor avea amandoi de pierdut… Cu un designer frustrat, complexat, alaturi de un beneficiar autoritar, sau invers, trebuie sa te astepti la mai putin de la proiectul tau final si vei risca sa ai o amenajare interioara – chiar daca costisitoare – de prost gust. Nu accept nici o lucrare, cu genul acesta de relatie iar, daca totusi am inceput o lucrare si relatia mea cu clientul nu este reciproca, renunt la contract.
Putem avea rezultate satisfacatoare cu un buget limitat?
Putem avea rezultate satisfacatoare cu un buget limitat. Este mult mai greu de amenajat un spatiu de calitate cu un buget mic, in consecinta rezultatele vor fi doar…satisfacatoare. Insa timpul de lucru si consumul de energie al unui designer va fi foarte mare, mai ales daca insista sa aiba rezultate profesionale la un nivel mult superior bugetului. Cu toate acestea, nu poti face minuni…exista un proverb romanesc elocvent…
Cine sunt, in general, clientii dumneavoastra?
Pana acum am avut noroc de multi clienti faini, cu care am lucrat cu placere. M-au contactat prin recomandari de la alti clienti…Apoi, unii dintre ei, de fiecare data cand incep o noua lucrare, ma contacteaza. Am clienti fideli…Am avut si cateva exceptii…doua contracte la care am renuntat eu si doi clienti care au „uitat” sa plateasca ultima parte din onorariu…Si apropo de discretie: nu am facut niciodata publice numele acestora…!
Aveti un stil preferat de amenajare?
Nu, de fiecare data clientii imi indica genul de amenajare interioara in care se simt confortabil…iar eu le respect dorintele.

Reinterpretarea mobilieruli vechi din stejar si a stilului rustic – consiliere amenajare Marinela Filip
Care este sursa dumneavoastra de inspiratie?
Dorintele clientilor mei…Fiecare client viseaza o anume atmosfera, in care se simte bine, eu trebuie doar sa o descopar impreuna cu el, la inceput…

Restaurantul Exotique, Codlea – amenajare Marinela Filip, decoratiuni interioare arhitect Gabriel Henegar
Exista vreun designer, din Romania sau din strainatate, care va place în mod deosebit?
Da, sunt cativa arhitecti si designeri de interior foarte talentati, seriosi si muncitori in Romania. Pacat ca nu sunt cunoscuti decat pe plan local (cei din Bucuresti, acolo, cei din Brasov sau Cluj, in orasele lor, etc). Dar cu informatiile rapide, se va rezolva aceasta problema. Orice designer poate lucra oriunde. Am avut lucrari in Canada, Italia, Germania, Viena, dar si la Bucuresti…
Ce i-ati sfatui pe tinerii care doresc sa urmeze o cariera in domeniul designului de interior?
Pasiune si un model. Sa-si caute un mentor, un designer bun cu care sa-si faca ucenicia…este o meserie care se poate „fura”, economisind astfel timp si experiente pe banii clientilor. Cred ca ar putea fi valabil si in alte meserii.
Printre proiectele designerului Marinela Filip se numara si Conacul Bratescu din Bran, despre care am mai vorbit in articolele noastre.
No Comments