De la ruina, la spatiu cultural. „Dincolo de fatade” deschide portile Casei Costa-Foru

Ti s-a intamplat vreodata sa treci pe langa o casa abandonata si sa te gandesti ce se afla in spatele fatadelor ponosite? Pornind de la aceasta curiozitate, Lucian Baraitaru a lansat in 2012 un proiect ambitios dedicat cladirilor de epoca din Bucuresti. Timp de trei ani, tanarul a trecut pragul a zeci de case parasite, incercand sa le redescopere trecutul cu ajutorul aparatului sau de fotografiat. A adunat sute de instantanee pe care le-a publicat pe pagina de Facebook intitulata sugestiv ”Dincolo de fatade”. Pasiunea lui s-a dovedit molipsitoare, zeci de mii de oameni ajungand sa ii urmareasca activitatea in mediul virtual. Echipa s-a marit de-a lungul timpului, cu inca trei membri. Este vorba de fotograful Mihai Neagu, antropologul Iris Serban si socio-antropologul Iuliana Dumitru, oameni care au crezut in acest proiect si care s-au implicat, alaturi de Lucian, in reconsituirea trecutului arhitectural al Capitalei.

Revitalizarea Casei Costa-Foru

Anul acesta, ”Dincolo de fatade” a facut pasul dinspre mediul online catre realitatea imediata, reusind sa deschida usile unei case vechi bucurestene: Casa Costa-Foru. Timp de aproape o luna, in perioada 17 septembrie-15 octombrie, cladirea construita la sfarsitul secolului al XIX-lea gazduieste o serie de evenimente culturale: proiectii de film, expozitii de fotografie, workshop-uri si dezbateri, seri de muzica si de teatru, precum si cursuri de restaurare.

casaCasa a fost introdusa in circuitul urban prin intermediul proiectului ”Fatadele sunt ale comunitatii”, organizat in parteneriat cu Ordinul Arhitectilor din Romania – filiala Bucuresti si cu Asociatia Arché. De apreciat este si faptul ca proprietarii au fost de acord cu deshiderea casei pentru public. Proiectul pilot si-a propus implicarea comunitatii in explorarea si reinterpretarea spatiilor cu valoare arhitecturala si istorica ce stau astazi uitate.

casa

Casa nu mai fusese locuita in ultimii sapte ani

Readucerea la viata a casei boieresti de pe Dealul Mitropoliei nu a fost deloc o sarcina usoara. Membrii echipei “Dincolo de fatade” s-au mobilizat pe Facebook si au lansat actiunea “Un mop de ajutor” pentru a face rost de materiale si accesorii pentru curatenie. O multime de prieteni au raspuns afirmativ si in cateva zile de munca asidua, casa incepuse deja sa isi recapete stralucirea de odinioara.

casaTrecerea timpului a lasat semne vizibile, interiorul casei fiind imbacsit de praf si miros de mucegai. Totusi, finetea detaliilor arhitecturale, amplitudinea spatiilor si aerul nostalgic claseaza Casa Costa-Foru in topul celor mai frumoase cladiri din Bucuresti.

casa costa foru

[înainte/după] – IUNIE 2015 vs IULIE 2015

casa

Mai 2015 vs. Septembrie 2015

Construita in 1894 de catre arhitecul francez J. E. D’ Alfonce de St. Omer, casa a fost locuita de Constantin Costa-Foru, jurnalist roman, avocat si activist pentru drepturile omului. Intre timp, cladirea a servit drept sediu pentru Liga Drepturilor Omului (1923-1929), Comitetul pentru Amnistie (1928-1929) si Blocul pentru Apararea Libertatilor Democratice (1935).

casa 2

Daca nu ai apucat inca sa bifezi evenimentele gazduite de Casa Costa-Foru, mai ai timp pana pe 15 octombrie. Urmareste proiectul pe Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply