De la producție de film, la mobilier unicat – povestea din spatele atelierului Iplan Furniture

Pasiunea lui Dragoș pentru lemn a început în copilărie, când a primit cadou un set de traforaj. A fost acaparat cu totul de kit-ul respectiv pentru că îi dădea posibilitatea să-și confecționeze singur tot ce-i trecea prin cap. Își amintește perfect ”creațiile” de început – prima machetă de aripă de avion, la care a lucrat o vară întreagă, prima mașinuță din placaj, cu motoraș electric în dotare, primele forme de desene animate decupate cu traforajul, primul suport de ghiveci pirogravat. Văzându-i fascinația pentru lucrul manual, părinții l-au sfătuit să meargă la Cercul de Aeromodelism de la Casa Pionierilor (actuala clădire Cărturești de pe Magheru). Acolo a învățat foarte multă tâmplărie, lucrul ce avea să-l ajute enorm pe viitor. Dragoș spune astăzi că principiile îmbinărilor lemnului sau atenția pentru detalii sunt deprinderi pe care le-a dobândit, acolo, la cursurile de aeromodelism din copilărie.

După liceu, a terminat ASE-ul și 12 ani a lucrat ca producător de film. Abia acum câțiva ani, și-a luat inima în dinți și a decis să pună pe picioare o mică afacere în domeniul tâmplăriei. Începutul a fost complicat pentru că nu avea un spațiu în care să lucreze, dar a reușit în timp să se dezvolte și astăzi se mândrește cu un portofoliu consistent de clienți care-l apreciază pentru seriozitate și calitatea muncii sale.

Amenajare cameră copii. Mobilier din lemn de pin, îmbinat tradițional. Proiect arhitectură – Laura Cotoban

”Inițial, lucram pe terasa casei mele, după care niște prieteni foarte buni mi-au oferit demisolul vilei lor pentru atelier. A fost un moment important, am putut să-mi cumpăr mai multe scule, având un spațiu dedicat. Am lucrat singur aproape trei ani, în paralel cu proiectele de film unde eram producător. Când a crescut numărul comenzilor și volumul pieselor, am fost nevoit să-mi găsesc un spațiu mai mare, respectiv casa altei prietene din domeniul filmului. M-a ajutat foarte mult, oferindu-mi o parte separată a casei pe care nu o folosea, fără să-mi stabilească o chirie fixă. Am lucrat mult experimental, de multe ori fără câștiguri”, își amintește Dragoș.

Următorul pas a fost să-și caute colaboratori și printr-o recomandare, a dat de Constantin Iosif de la Prios. S-au completat foarte bine, de la început: Dragoș cu experiență în tâmplăria tradițională, design de mobilier, îmbinări și structuri în lemn masiv, Costi cu experiență în prelucrarea mecanică a metalului și lemnului și cu un portofoliu foarte variat de lucrări cu design deosebit, din materiale improvizate. După mai  multe colaborări, au înființat împreună atelierul Iplan Furniture.

”Din acel moment pasiunea s-a transformat oficial într-un stil de viață și de business. Între timp, ne-am mutat într-o hală pe care am utilat-o industrial, așa că în acest moment putem aborda orice fel de proiecte”, spune Dragoș.

Insulă de bucătărie cu rafturi de depozitare a sticlelor de vin

Atelierul a reușit să convingă mulți profesioniști din domeniul arhitecturii și designului de interior, iar recomandările sunt, de departe, cea mai bună reclamă. Mobilierul este unicat, făcut pe comandă, din materie primă de cea mai bună calitate: stejar, frasin, fag, nuc american sau esențe exotice precum iroko, mahon, meranti, eucalipt sau teak. Flexibilitatea este un alt mare atu al atelierului, căci îi permite fiecărui client să intervină cu propriile idei. Durata de execuție depinde de  mulți factori: de la gradul de detalii, îmbinări și tip de lemn folosit, până la modalitățile de finisare. Unele esențe de lemn, de pildă, sunt aduse din afara țării și atunci se adaugă timpul de transport. Importantă este și perioada anului (iarnă/vară) pentru că lemnul se acomodează după prelucrare, iar în acest interval dimensiunile și forma se pot modifica.

”Căutăm să oferim, de fiecare dată, cele mai bune soluții clienților noștri”, spune Dragoș. ”Realizăm produse cu o calitate deosebită, începând de la esențele de lemn alese, până la cele mai mici detalii de finisare. Pasiunea pe care o punem în fiecare proiect se vede și cred că de aceea suntem atât de des recomandați. Ne-am axat pe producția de piese de mobilier unicat, lucrăm mult cu arhitecți, designeri și persoane private care vin cu cele mai variate cerințe. Clienții care ajung la noi sunt cei care doresc piese de mobilier cu dimensiuni, functionalități, design și finisaje aparte, autentice, lucrate fie din lemn masiv, fie din lemn masiv în combinație cu alte materiale, de calitate deosebită. Sunt oameni care vor o bibliotecă îmbinată fără nici un șurub sau alte elemente de feronerie. Oameni care își doresc ca lemnul să fie îmbinat natural, tradițional, fiecare bucățică să aibă locul ei bine definit, să fie masivă și să aibă fibră continuă. Sunt clienți care privesc o piesă și apreciază unicitatea și imperfecțiunile lemnului, nodurile și desenele autentice ale fibrei”.

Dragoș spune că a evitat să intre în zona concurenței comerciale pentru că nu vrea să scadă calitatea produselor Iplan. Știe câtă muncă se află în spatele fiecărui produs, așa că important este să își consolideze nișa pe care s-a axat de la bun început. Dincolo de recomandări, online-ul joacă rolul lui în promovare. Nu numai pagina de Facebook, ci și articolele în reviste de profil. Călin Pop de la Stejar Masiv este unul dintre oamenii care l-au încurajat, de la început, să își dezvolte pasiunea pentru tâmplărie, promovându-i lucrările pe site.

”În urmă cu câțiva ani, am găsit pe www.stejarmasiv.ro o rubrică de portofoliu a tâmplarilor. Am trimis câteva poze și a doua zi, pe prima pagină, era publicat un articol de prezentare profesională a lucrărilor mele. A fost un moment important, pentru că materialul a avut parte de multe reacții pozitive. Am primit chiar și comenzi care mi-au dat încredere în mine, în designul meu, în capacitatea de producție. Am fost impresionat de faptul că dl. Pop, la rândul său producător de mobilă din nordul țării, ne recomandă unui număr semnificativ de clienți pentru proiecte speciale”, mărturisește fondatorul Iplan Furniture.

Faptul că este plătit pentru produse pe care le creează cu atâta dragoste nu poate fi decât o bucurie, spune Dragoș, așa că trecerea de la hobby la afacere a fost o mutare firească pe care nu o regretă câtuși de puțin. Are și un sfat pentru cei care se tem să-și transforme pasiunile în business: ”Nu mai pierdeți timpul cu prostii și urmați-vă visul cu încredere totală!”

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply