De ce recondiționarea și restaurarea mobilierului sunt două lucruri complet diferite?

Săptămâna trecută vorbeam despre munca migăloasă ce se ascunde în spatele restaurării unei piese vechi de mobilier și aminteam că procesul diferă mult de cel al recondiționării. Astăzi aprofundăm puțin subiectul, explicând clar care sunt principalele diferențe dintre cele două tehnici. Dacă restaurarea pune accent pe reconstituirea unui obiect, respectând întocmai stilul său original, recondiționarea este un procedeu mult mai flexibil.

De fapt, principalul lucru care contează aici este ca obiectul să fie din nou funcțional, indiferent de tehnicile și materialele folosite, explică ing. ebenist, Irinel Gheorghe, proprietarul unuia dintre cele mai importante ateliere de restaurare și recondiționare de mobilier din București.

Piesele uzate pot căpăta un aspect total diferit, prin schimbarea finisajului sau a culorii. Este o modalitate de a adăuga ani buni de viață mobilierului vechi, mai ales că nu vorbim doar de îmbunătățirea aspectului exterior, ci și de rezolvarea problemelor structurale, acolo unde se impune.

Recondiționare ușă exterior

Recondiționarea nu este neapărat mai ieftină decât restaurarea, și asta pentru că vorbim de un procedeu care implică foarte multă muncă. Sunt situații în care specialistul este nevoit să modifice componente, să adauge elemente noi, să îndepărteze finisaje dificile sau să schimbe tapițeria unor piese. Timpul de execuție variază, bineînțeles, în funcție de complexitatea lucrării, dar ca și în restaurare, sunt anumite etape de urmat care au durata lor.

Reconditionare ferestre

Aproape orice piesă de mobilier poate fi recondiționată, de la dulapuri, scaune, fotolii sau mese, până la tocărie sau aparate vechi de radio. În funcție de potențialul unui obiect, clientul trebuie să aleagă între restaurare și recondiționare. Aici este important sfatul unui specialist care va evalua piesa și va propune tehnica potrivită. De exemplu, obiectele valoroase trebuie tratate ca lucrări de artă, având nevoie mai degrabă de restaurare. În schimb, mobila veche obișnuită pe care clientul vrea să o reintroducă în uz poate fi îmbunătățită, ca aspect, prin recondiționare.

Ebenistul Irinel Gheorghe spune că are des în atelierul său mobilă din perioada comunistă. În prezent, chiar lucrează la un dormitor care urmează să fie vopsit gri. Recondiționarea are avantajul de a-i permite specialistului să folosească orice paletar dorește, de la culori vii, până la nuanțe naturale de lemn. Spre deosebire de restaurare, unde trebuie să respecți întocmai forma inițială a obiectului, materialele și chiar tehnica de execuție, în cazul recondiționării sunt acceptate orice fel de intervenții. Rezultatul final ține mult de gusturi și de creativitatea fiecăruia.

Sper că te-am convins să nu arunci la gunoi mobila veche. E suficient să-i schmbi un pic exteriorul pentru a o face să țină pasul cu timpurile. Și dacă ai nevoie de un specialist care să te ajute, ți-l recomand cu drag pe ing. ebenist Irinel Gheorghe. Îl găsești în atelierul său din Șoseaua Prelungirea Giurgiului 235, Sector 4, București sau pe internet la următoarele adrese: www.restaurare-lemn.rosau www.restaurare-mobilă.ro.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply