Maramureșul istoric, cu casele sale din lemn, acoperite cu draniță, cu oameni harnici primeniți în straie de sărbătoare la sfârșit de săptămână și bucate savuroase gătite în casă, a devenit în ultimii ani, una dintre cele mai vizitate zone ale țării. Și pe bun motiv, pentru că este una din puținele regiuni în care tradițiile moștenite de la o generație la alta încă se păstrează. Bineînțeles, exodul peste hotare al localnicilor imediat după integrarea României în Uniunea Europeană a dus la schimbarea vizibilă a peisajului rural. Multe case bătrânești au fost dezmembrate, bucată cu bucată, și vândute ulterior ca materie primă pentru producătorii de mobilă. Locuințele tradiționale, cu tavane joase și încăperi modeste, au fost înlocuite de construcții moderne, mult mai spațioase, ce încearcă să imite stilul occidental. Lucrurile par să se schimbe însă în bine. Localnicii încep să pună mai mult preț pe tradițiile zonei pentru că, de ce să nu recunoaștem, turiștii care poposesc în Maramureșul istoric doresc să vadă arhitectură rurală, meșteri iscusiți, obiecte cu poveste, întoarcere în timp. Și mai îmbucurător este că tinerii sunt tot mai implicați în proiecte de salvare a satului românesc. Știu, poate pare surprinzător pentru că mediul rural din România nu este deosebit de ofertant, dar, în acești ani în care m-am ocupat de blog, am avut ocazia să relatez povești frumoase cu oameni care iubesc din tot sufletul satul românesc și obiceiurile sale. Din această categorie face parte și Claudia Trăistău, o tânără din Ieud care a investit într-o pensiune tradițională, cu încăperi luminoase și odihnitoare ce aduc aminte de casa bunicilor.
Țolurile ce acoperă paturile, ștergarele de pânză sau farfuriile ceramice expuse pe perete sunt prezente în toate încăperile pensiunii, arătând frumusețea nepieritoare a Maramureșului. Claudia pune mare preț pe toate aceste obiecte, căci le înțelege valoarea și truda cu care au fost făcute.
”Mi-au fost întotdeauna dragi lucrurile acestea care amintesc de trecut și încerc să ajut cum pot la păstrarea lor. Îmi aduc aminte că acum câțiva ani, când nu exista încă acest interes pentru iile țărănești, am început să adun de prin satele din jur cămăși tradiționale. Lumea mă privea destul de ciudat, pentru că mulți le aruncau, considerându-le demodate. Acum am ajuns să am peste 300 de astfel de cămăși”, povestește Claudia.
Nu numai că le-a colecționat de pe la cunoștințe sau prieteni, ci le și poartă adesea cu mândrie. Tânăra este cunoscută în Ieud pentru straiele sale populare. Spune că acum 10 ani, când a început să se îmbrace la sfârșit de săptămână în port tradițional, era privită ca o curiozitate, dar că în timp oamenii i-au luat exemplul, reluând acest obicei care se pierduse. Acum, la pensiunea sa Casa Tradițiilor, este o obișnuință ca turiștii să fie întâmpinați de gazde îmbrăcate în straie populare. Este primul pas de a le face cunoștință oamenilor cu specificul zonei.
Pe lângă odăile țărănești, decorate cu mult bun gust și atenție pentru detaliu, pensiunea atrage și prin bucatele delicioase, gătite în mare parte cu ingrediente din ferma proprietarilor. Pâinea este coaptă în cuptorul pe lemne din gospodărie, așa cum se întâmpla în trecut, dulceața și siropurile sunt făcute după rețete tradiționale, iar legumele sunt cultivate în grădina proprie.
Este mult de muncă, dar satisfacțiile sunt pe măsură, atunci când pui suflet în ceea ce faci. Claudia spune că nu vede pensiunea ca pe o afacere, ci ca pe o modalitate de a promova Maramureșul. Entuziasmul său atrage turiști din întreaga țară, dar și de peste hotare. Nu degeaba Casa tradițiilor este unul din locurile preferate ale cunoscutului fotograf Sorin Onișor.
Informații referitoare la tarife găsești pe site-ul www.casatradițiilor.ro, pe www.booking.com sau pe Facebook. Pensiunea are o capacitate de cazare de 30 de locuri. Eu zic că merită vizitată, nu numai pentru frumusețea sa și farmecul pur maramureșean, dar și pentru poveste. Oamenii care fac eforturi pentru păstrarea tradițiilor, merită să fie încurajați.
No Comments