Cum și-a regăsit strălucirea un conac cu o istorie de peste un secol

Conacul splendid de altădată devenise o ruină, şubred şi întunecos, până când noii proprietari au hotărât să-i redea strălucirea. A deveni proprietarul unei case construită acum mai bine de o sută de ani este cu siguranţă un privilegiu, chiar dacă de cele mai multe ori sunt necesare serioase lucrări de renovare pentru a o adapta nevoilor prezentului. De fiecare dată în astfel de cazuri înclină decisiv balanţa istoria, farmecul aparte şi personalitatea proprietăţii. Aşa s-a întâmplat şi în cazul acestui conac ridicat în anul 1912.

Abia în anii 80 a fost conectat la reţeua de apă şi electricitate. Însă şi atunci lucrările s-au făcut cu mari grijă tocmai în ideea de a nu-i ştirbi din originalitate.

Casa respectă întocmai obiceiurile zonei, zidăria fiind realizată cu piatră şi tencuită cu mortar alb.

O altă caracteristică este dată de terasele cu uşi. Desigur, locuinţa nu se găsea, atunci când a fost cumpărată de noii proprietari, în cele mai bune condiţii. Lipsa izolaţiei și a facilităților adecvate, o făceau de nelocuit, mai ales în timpul iernii.

Aşadar, s-a început prin a aduce mai multă lumină în interiorul casei, apoi s-a trecut la izolarea termică, realizarea unei distribuții mai funcționale a încăperilor și la renovarea a tot ceea ce înseamnă reţele de utilităţi. În acest sens, s-au produs modificări la scară, vechiul hambar a fost integrat şi au dat un alt sens întregului parter, lăsând camerele de la etaj pentru oaspeţi.

Mult mai multă lumină pătrunde acum datorită noilor deschideri realizate în pereţi, dar şi prin eliminarea garajului din spatele casei şi amenajării unor luminatoare.

Pentru o eficiență energetică mai mare, izolația a fost făcută în unele camere şi la interior, având în vedere pereții groşi de piatră. De asemenea, tâmplăria a fost schimbată, lăsând loc unor ferestre cu geam dublu și obloane.

Toate aceste schimbări au fost făcute respectând stilul construcției originale. “Grinzile și o parte din podeaua originală de plăci de piatră au fost restaurate”, explică arhitectul. “Esența vechii locuințe este astfel menținută, armonizând noul cu vechiul și realizând astfel o casă funcțională, cu caracter”. Aceeași idee se menține și în cazul mobilierului, piesele originale regăsindu-se laolaltă cu cele contemporane. Trecutul și prezentul coexistă în armonie.

Mi Casa Revista

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply