Cum să amenajezi o casă la țară

Suntem diferiți ca gusturi, tocmai de aceea și casele noastre ar trebui să reflecte mai mult individualitatea asta a fiecăruia dintre noi. Mi se pare că acum, când avem atâtea surse de inspirație la îndemână, suntem mult mai tentați să uniformizăm spațiul în care trăim. Asta se datorează, probabil, și faptului că urmărim cam același tip de conținut în online. E adevărat și că e mai greu să fii curajos în amenajarea casei. Una este să-ți cumperi o jachetă care să nu-ți mai placă după trei purtări, alta e să îți zugrăvești pereții livingului în roșu intens. Mă refer, ți-ai dat seama, la faptul că schimbările în interior sunt mult mai costisitoare și pe termen mai lung, dar chiar și așa, parcă tot merită să încerci să faci din casa ta locul care să te reprezinte cel mai bine.

Și pentru că vorbeam de surse de inspirație pe internet, vreau să-ți recomand o revistă care mie îmi place foarte mult. S-ar putea să știi deja. Este vorba de Weranda Country, o publicație  poloneză, cu case și povești din mediul rural. Textele sunt aproape imposibil de înțeles, dar fotografiile pe care o să le găsești pe site o să te facă să revii zilnic, îți garantez.

Arhitectura caselor seamănă destul de mult cu ce vedem pe la noi, în zona Maramureșului sau în Apuseni, tocmai de aceea am ales câteva fotografii de aici ca să vezi cam cum poți amenaja o casă bătrânească. Ai o grămadă de exemple din care să te inspiri. Am ales câteva, doar ca idee. Subiectul îl aveam trecut pe agendă de ceva vreme, și îl scriu gândindu-mă la toate clădirile din mediul rural pe care le-am văzut renovate, de-a lungul anilor, cu PVC sau balustrade din inox.

Ce încerc să arăt prin imaginile selectate este că putem trăi confortabil în case vechi, fără să le transformăm radical. Hai că m-am lungit destul introducerea. Să vedem concret cum putem renova o casă la țară, ținând cont de specificul ei.

Amenajare în stil provensal

Sună  pretențios, știu, dar dacă te uiți cu atenție, o să îți dai seama că un astfel de interior nu e deloc greu de reprodus. Finisajele sunt, de fapt, cele care dau tonul amenajării. Avem mult lemn, la nivelul podelei și al tavanului și acei pereți cu aspect nefinisat. În rest, mobilierul este unul care ne aduce aminte de casele copilăriei. Nu doar piesele de mobilier, ci și soba de lut sau perdeluțele dantelate din dreptul ferestrelor. Interiorul este destul de aerisit. Ce-mi place în living e că s-au înlocuit canapele clasice cu două bănci din lemn. Iarăși, de remarcat, lada de zestre, folosită pe post de măsuță de cafea.

living rustic

Recunoști aerul provensal și în alte încăperi ale casei: în bucătăria cu rafturi deschise, în dormitorul micuț, cu fereastră către grădină sau în baie, acolo unde în loc de chiuvetă, o să dai cu ochii de un vas galvanizat.

amenajare bucatarie

Colecție de obiecte de artă

O altă casă care mi-a plăcut mult este cea renovată de muzicianul polonez, Gniewomir Tomczyk. Aici interiorul este mai elegant, chiar  ușor eclectic. Nu prea vezi într-o locuință la țară asocierea de parchet Chevron și pereți din cărămidă, dar este o combinație care nu arată rău deloc. Oricum, ce se observă la tot pasul este pasiunea pentru antichități a tânărului proprietar. Interiorul e o colecție de obiecte adunate de-a lungul anilor ce transformă casa într-un adevărat muzeu.

șemineu

Întoarcere la simplitate

Ultimul exemplu pe care l-am ales este o casă în mijlocul pădurii. Interiorul nu are o amenajare spectaculoasă, însă camerele sunt aerisite și neașteptat de luminoase. Mobilierul este minimal, orientat mai mult spre funcționalitate. Obiectele sunt, în general, vechi, iar câteva dintre ele sunt pictate manual. Ce e cu adevărat interesant, însă, e că vorbim de o casă fără curent electric. Există un generator, dar e folosit doar în situații excepționale. Recunosc că mi-ar fi imposibil să mă adaptez la un astfel de stil de viață. Aș rezista cel mult o săptămână.

casă in padure

zona de luat masa

șemineu

birou la fereastra

Sper să ți-au plăcut fotografiile selectate și că o să te inspire în cazul în care vrei să decorezi casa de la țară.  Sfatul meu ar fi să nu renunți la sobe, la tocăria originală sau la ușile din lemn. Știu că pare că ținem pasul cu modernitatea, dar multe materiale care există astăzi pe piață sunt mult mai slabe calitativ decât cele folosite în trecut. În ceea ce privește mobilierul, nu ai de ce să aglomerezi spațiul inutil. Alege doar obiecte de care chiar să ai nevoie sau care îți fie dragi cu adevărat! Textul reprezintă o părere personală, bineînțeles, dar mi-ar plăcea să aflu și punctul tău de vedere. Tu cum ai amenaja o casă la țară?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply ania 11 August 2020 at 11:56

  araaataaaaa dementialll!!!!!! m-as muta intr-o clipita acolo!

  • Reply Alina (Fabrika de Case) 19 August 2020 at 8:05

   Adevărul e că după anul ăsta îmi surâde tot mai mult ideea de a fugi din oraș.

  Leave a Reply

  Share