Ce poți face din sticlă reciclată? Horațiu Oltean îți arată câteva propuneri!

Timp de aproape un secol, Mediașul a fost asociat cu producția de sticlă, fabrica Vitrometan ajungând să aibă, în perioada comunistă, nu mai puțin de 3.500 de angajați. Produsele lucrate aici erau vândute în lumea întreagă, fiind apreciate pentru claritatea sticlei și calitatea lor ireproșabilă. De fabrica Vitrometan se leagă și povestea impresionantelor candelabre din Casa Poporului. Peste 100 de muncitori au lucrat, neîntrerupt, doi ani de zile pentru a prelucra manual cristalul cu 24 la sută plumb, cel mai bun din țară. Astăzi, Vitrometan Mediaș este istorie, fabrica intrând în faliment în 2015.

Totuși, sticlăria își continuă tradiția în zonă, prin ateliere mici care se încăpățânează să ducă povestea mai departe. Dar cum vremurile se schimbă și gusturile la fel, producătorii învață să se adapteze cerințelor de acum și să prelucreze sticla cât mai creativ.

Horațiu Oltean este un bun exemplu în acest sens, căci de un an încoace, tânărul experimentează metode inedite de a recicla sticlele uzate, transformându-le în pahare, vaze, suveniruri ș.a.m.d. E mai ieftin decât să produci sticlă, cap-coadă, spune el, și mai puțin dăunător mediului înconjurător. Fabricarea sticlei înseamnă tone de dioxid de carbon emis în atmosferă în fiecare an, procesul presupunând un consum mare de energie și gaz.

Gina Stef Mirrorism

”Avem și un atelier în care producem sticlă – Transilvania Glass se numește, dar am încercat, în paralel, să promovăm acest concept de upcycling”, spune Horațiu Oltean. ”Colaborăm cu baruri și restaurante de la care luăm sticle folosite. Le tăiem, le șlefuim, după care le transformăm în obiecte gata să reintre în uz, sub o formă diferită”.

Gina Stef Mirrorism

Cel mai adesea, sticlele de bere, vin sau șampanie ajung să fie folosite ca pahare, după ce sunt reciclate. Dar nu obligatoriu. Horațiu a avut comenzi și de la oameni care au considerat că o sticlă veche ar putea deveni suport pentru plante suculente, lumânări parfumate sau …. biscuiți.

Foto: Ioana Maria Tălmaciu

Îi plac persoanele creative și pasionate, tocmai de aceea colaborările cele mai faine au venit din zona aceasta, a oamenilor care fac cu suflet ceea ce fac. Și care cred că lucrurile mărunte pot aduce schimbări mari, pe termen lung.

The Workaholic

”În vară, am făcut pahare pentru Transilvanian Brunch. Organizatorii au propus ca pe parcursul zilei invitații să folosească pahare din sticlă reciclată, în locul celor din plastic în ideea de a produce cât mai puține deșeuri. Fiecare participant a servit băuturile din astfel de recipiente, etichetate. A fost unul dintre proiectele în care m-am implicat cu drag pentru că rezonează în mare măsură cu mesajul pe care îl promovez, la rândul meu”, spune Horațiu.

Pahare din sticlă reciclată folosite de cei care au participat la Transilvania Brunch

O colaborare dragă este și cea cu Oana Botezatu, creatoarea lumânărilor parfumate Cup and Candle. Colecția upcycle a dus mai departe acest concept al reciclării creative, sticle de bere, vin sau whiskey ajungând în casele oamenilor sub formă de recipiente pentru lumânări cu arome delicioase.

Foto: Cup and Candle

Pentru Cup and Candle, refolosirea sticlelor vechi a venit și cu alte avantaje, pe lângă  cel al protejării mediului înconjurător. În primul rând, ideea neobișnuită pe acest segment de piață, lumina caldă filtrată prin geamul colorat și bineînțeles, faptul că recipientele pot fi utilizate în alt mod după golire: ca pahare, vaze sau suporturi decorative.

Foto: Cup and Candle

De când se ocupă de atelierul de sticlărie, Horațiu a încercat să dezvăluie tainele meseriei sale prin intermediul workshopurilor tematice. Mulți apreciază efortul care stă în spatele fiecărui obiect creat, dar sunt puțini cei care s-ar încumeta să facă din asta un job full time, spune tânărul din Mediaș. Și într-adevăr, meseria de sticlar nu este una ușoară, dar este una care aduce infinite satisfacții când este făcută cu suflet și cu dăruire. Horațiu speră ca pe termen lung să ajungă să aibă un ajutor în atelier. În momentul de față, se ocupă de producție împreună cu tatăl său, dar e complicat să jongleze simultan cu partea de promovare, livrări ș.a.m.d. Horațiu va vorbi mâine, la Incubator 107 din Sibiu, despre ce înseamnă upcycling și va prezenta câteva din produsele sale. Dacă ai trecere prin zonă, merită să faci o vizită. Evenimentul are loc începând cu ora 18:30.

Foto: Tudor Troancă

Pe Horațiu îl găsești pe Facebook, Instagram sau la numărul de telefon 0741. 534. 838. Nu ezita să îl contactezi pentru orice tip de comandă. Mi-a plăcut ideea atelierului său, nu numai pentru conceptul inedit, ci și pentru faptul că propune alternative ingenioase de a proteja mediul înconjurător. Știu, poți să spune că e un clișeu, dar la un moment dat tema ecologiei va trebui abordată mult mai serios. Eu cred că putem face schimbări, chiar și așa cu pași mărunți.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply