Cum îți poți transforma casa cu bani puțini

Pentru că renovarea casei nu este o misiune pe care să o repeți frecvent, m-am gândit să îți dau câteva sfaturi care te vor ajuta să înviorezi interiorul, fără prea mare deranj și fără costuri care să dea peste cap bugetul familiei. O casă evoluează în același timp cu noi, așa că e foarte probabil ca amenajarea pe care ai făcut-o acum doi ani să nu te mai încânte la fel de tare, chiar dacă atunci ți-a plăcut la nebunie. E normal să se întâmple așa, ne schimbăm ca oameni, ne lăsăm influențați, conștient sau nu, de trenduri sau de imagini pe care le vedem în online și atunci nevoia de a schimba periodic una, alta prin casă nu e deloc neobișnuită. Ce mici modificări poți face pentru a da un suflu nou interiorului? Iată câteva sugestii!

Colecționează decorațiuni care să ți se potrivească!

Este un aspect pe care eu l-am neglijat, la început, dar crede-mă că detaliile sunt, de fapt, cele care transformă casa în ”acasă”. Nu e obligatoriu să dai iama în primul magazin de decorațiuni și să cumperi totul dintr-o dată.

Adună în timp obiecte care-ți sunt dragi și expune-le pe rafturi, în bibliotecă, pe noptieră sau pe măsuța de cafea. Chiar și din călătorii, poți lua, în loc de suvenirul clasic, un obiect de decor care să ți se potrivească în casă. Nu alege impulsiv! Cântărește bine înainte, vezi dacă piesa pe care ai de gând să o cumperi se încadrează ca stil cu restul amenajării. Opțiunile sunt infinte: felinare, vaze, recipiente pentru depozitarea mărunțișurilor, cutii cartonate, din lemn sau din ceramică, decorațiuni textile ș.a.m.d.

Urmărește târgurile de profil! Acolo expun, de regulă, cei mai talentați artiști de la noi, așa că poți cumpăra obiecte în serie mică, încurajând totodată prin alegerea ta makerii autohtoni.

Personalizează fiecare colțișor!

Ca să simți casa ca fiind cu adevărat a ta, încearcă să-i dai un aer personal prin detalii care te reprezintă. De exemplu, poți agăța pe perete fotografii de familie, postere care îți plac sau citate inspiraționale care te încarcă cu energie pozitivă.

Dacă ești genul creativ, poți realiza chiar tu câteva ilustrații, în acuarelă sau digital, pe care să le înrămezi, apoi. Îți garantez ca vei avea o satisfacție mai mare să realizezi tu un obiect, decât să îl cumperi, indiferent de valoarea lui.

Nu uita de textile!

Sunt elemente care adaugă foarte multă căldură interioarelor, așa că nu te feri să le folosești în amenajarea casei. Mai ales acum, pe timp de iarnă, încearcă să ai în fiecare cameră câte un pled croșetat sau câte o pătură de lână, pe care să o lași atârnând pe colțul canapelei, pe pat sau în fotoliu.

De asemenea, poți să împăturești câteva pleduri și să le așezi într-un coș împletit. Nu vor aduce un plus doar la nivel estetic, ci sunt și foarte practice, în sezonul rece. Nimic nu se compară cu căldura unui pled croșetat, pus pe umeri. Alte textile care te vor ajuta să schimbi considerabil atmosfera în acasă: draperiile, preferabil din fibre naturale, perdelele din in sau din bumbac, cearșafurile și așternuturile, pernele decorative. Iarna se potrivesc foarte bine pernele din catifea, bumbac împletit sau blană artificială. Bineînțeles, poți să îți cumperi câteva de rezervă și să le schimbi în funcție de anotimp. Primăvara merg bine imprimeurile botanice și culorile vii, vara, elementele marine, iar toamna poți să alegi cromatica specifică: tonurile de maro, auriu, cărămiziu.

Creează atmosferă!

Fiecare casă are un miros propriu. De exemplu, la noi este pregnantă aroma de cafea, pentru că ușa de la bucătărie este mereu deschisă și mirosul se duce peste tot, în apartament. Dar pentru asta există lumânările aromate! 🙂 Acestea nu doar că vor împrospăta interiorul, transformându-l într-o oază de relaxare, dar au și un aspect care le aduce, de multe ori, aproape de zona decorațiunilor. Forma lumânării este la fel de importantă ca mirosul său, din punctul meu de vedere, așa că ar fi bine să ții cont și de aspectul ăsta când mai mergi la cumpărături.

Transformă-ți casa într-un paradis verde!

Știi deja toate beneficiile pe care le aduc plantele de apartament: purifică aerul, te conectează cu natura, colorează spațiile în care trăim sau muncim. Însă în cazul plantelor  de apartament, nu vorbim doar de partea estetică. Va trebui să le și îngrijești după ce le cumperi. În cazul în care locuința ta este amenajată în stil minimalist, poți să accentuezi anumite colțuri cu plante mari, așezate în ghivece împletite sau din ciment. Pentru un look mai boem, poți adăuga, fără griji, câte plante dorești. Important e să ai timp și dispoziție să le uzi, să le ștergi de praf, să le respecți nevoia de căldură sau lumină naturală.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply