Am discutat cu mulți designeri de-a lungul timpului și am înțeles, în mare, cum funcționează colaborarea cu clientul și pașii parcurși de la o idee la un proiect finalizat. Secretul, cred eu, constă în a înțelege foarte bine nevoile proprietarului, lucru care poate părea un amănunt la prima vedere, dar care este, de fapt, detaliul ce va determina reușita întregii amenăjări, mai ales când vorbim de zona rezidențială. Dar cum lucrează designerul la propria locuință? Mereu m-am întrebat dacă respectă aceeași procedură ca într-un proiect obișnuit, dacă face modificări pe parcurs, dacă își impune deadline-uri.
Pentru a mă lămuri în toate aspectele, am stat de vorbă cu Natalia Berezovskaia, co-fondator și designer la Creativ Interior și owner al blogului The Famous Design. În vară a încheiat o etapă cu multe provocări (amenajarea propriului apartament) și poate deja să tragă câteva concluzii despre întregul proces. Să nu crezi că în cazul unui profesionist, lucrurile merg perfect tot timpul. Ca în orice alt proiect, probabilitatea apariției unor situații neprevăzute e destul de ridicată. Din fericire, Natalia și soțul său, Octav Roman, au ani de experiență în designul de interior, așa că hopurile au fost trecute cu bine. A contat mult și felul în care au știut să depășească etapele mai complicate. Natalia spune că renovarea unei locuințe poate afecta relația de cuplu, dacă partenerii nu se cunosc îndeajuns sau nu sunt dispuși să accepte mici compromisuri.
”Suntem doi designeri în casă, așa că amenajarea s-a făcut cu proiect, ca la carte. Nu e așa de simplu”, spune Natalia. ”Glumesc. Din fericire, eu și Octav avem gusturi asemănătoare. S-a dovedit a fi un lucru important pentru că ne-a ajutat să convenim destul de repede asupra stilului. Fiecare a venit cu propriile idei și sugestii. Contează ca amândoi să simțim spațiul acesta ca fiind al nostru”.
Apartamentul are trei camere și o suprafață de 70 de mp, fiind situat într-un bloc nou din nordul Capitalei. Compartimentarea a suferit unele modificări față de planul inițial: în locul zonei de dining din sufragerie s-a creat o debara. Natalia a propus și un switch între cele două dormitoare pentru a avea acces pe terasă din dormitorul principal. Iarăși, ușa spre baia matrimonială a fost mutată pentru a se păstra accesul din dormitor.
Zonele de depozitare sunt atent gândite, în toată casa, astfel încât să nu aglomereze vizual spațiul. Desigur, pentru asta a fost nevoie de mobilier făcut pe comandă care să se încadreze perfect ca dimensiuni. Toate corpurile sunt înalte până în tavan pentru a maximiza cât mai mult suprafața disponibilă, dar și pentru a da amenăjării un aspect compact, ușor minimalist. În living, soluțiile de depozitare alese de Natalia sunt extrem de ingenioase. În spatele canapelei, de pildă, este un dulap ce are, mai degrabă, aspectul unui perete placat cu lemn. Designerul a păstrat câteva rafturi deschise pentru a ține la vedere obiectele de decor. Paleta cromatică este discretă și liniștitoare, cu accente de turcoaz și auriu care se regăsesc și în alte zone ale apartamentului.
”Am foarte multe cărți, dar desigur, nu le-am ales în funcție de culoarea coperții. Am preferat să merg pe varianta unor dulapuri închise pentru că nu îmi plăceau diferențele cromatice”, explică Natalia. ”Ca stil de amenajare, cred că putem vorbi de un clasic contemporan sau de un stil eclectic, pentru că regăsim asocieri de piese diferite. Turcoazul este o nuanță care îmi place mult și pe care am dorit să o integrez în decor. Fotoliul, de exemplu, a fost retapițat pentru a se potrivi cu peretele pe care avem televizorul”.
Texturile și finisajele alese de cei doi designeri fac ca spațiul să aibă o eleganță deosebită. Cornișele și profilele decorative sunt elemente care se regăsesc în aproape tot apartamentul și care dau amenajării un aer clasic fermecător. În dormitorul matrimonial, Natalia a ales soluția unui dulap pe colț, realizat pe comandă. A fost o variantă personalizată care a ținut cont de dispunerea pe lungime a încăperii. Și aici regăsim detalii aurii, la nivelul ușilor și a decorațiunii de deasupra patului. Cromatica încăperii este liniștitoare și ușor feminină, prin accentul de roz pudrat. Nu există televizor în încăpere. Natalia a vrut un spațiu destinat exclusiv odihnei și relaxării, departe de orice fel de ecran.
Baia matrimonială pare un mic spa prin atenția detaliilor. Zonele de depozitare sunt închise pentru a nu aglomera vizual spațiul. O soluție de compromis a fost mașina de spălat montată sub chiuvetă, care se încadrează însă bine în decor prin cromatica aleasă.
”Camera Anastasiei a ieșit un pic mai roz decât mi-aș fi dorit, dar nuanța aceea pudrată chiar îmi place”, povestește Natalia, vorbind despre camera fiicei sale. ”Pe un perete, avem fototapet cu motive inspirate din natură și pe celălalt, un tapet magnetic pe care l-am vopsit cu o lavabilă cu efect de tablă de scris. Este o zonă interactivă în care ne petrecem mult timp. Învățăm cifrele, literele, desenăm tot felul de lucruri”. Patul trebuia să fie unul sub formă de căsuță, însă varianta era prea costisitoare. Corpurile de iluminat sunt de la Ikea și sunt o alternativă simpatică pentru celebrii norișori pe care îi vezi adesea în camerele de copii. Canapeaua este extensibilă pentru perioadele în care bunica vine în vizită.
”Bucătăria nu este foarte mare, de aceea am optat pentru dulapuri închise, înalte până în tavan. Am renunțat la mânere și am ales o culoare deschisă care să dea senzația de luminozitate”, spune designerul.
”Aici regăsim, din nou, turcoazul la nivelul placării peretelui dintre corpurile superioare și blat. Și în dreptul mesei, avem o decorativă de la Nococolor pe care am pictat-o cu foiță de aur pentru un efect special”.
Principalele probleme ale proiectului au fost legate de întârzierea comenzilor la mobilier și câteva măsurători greșite. Dar, per total, lucrurile au ieșit bine, iar amenajarea arată spectaculos. Îți atașez și un video în care poți să vezi turul oficial al casei.
No Comments